خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ روزگاری بود که کمتر کسی از مردم روستا به شهرها سفر می کردند مگر برای تحصیل یا کارهای ضروری؛ اما این روزها آنقدر توسعه شهرها برای مسئولان مهم شدن که روستاها در این بین حل شدند و دیگر نامی از توسعه روستاها و ایجاد اشتغال برای روستاییان برای ماندگاری در روستا نیست.
خراسان جنوبی یکی از استانهای خشک و محروم کشور است که که بیش از 18 سال آسمان با زمین این استان قهر کرده و روستاها در حال خالی شدن از سکنه است اینها در حالی اتفاق می افتد که بهترین معادن سنگ کشور و شاید منطقه در ان استان وجود دارد که یا استخراج نشده اند و یا اینکه خام فروشی می شوند.
تعدادی از روستاهای استان هم علاوه بر ظرفیت معدنی، دارای ظرفیت های تاریخی هستند که اگر مسئولان توجه و رسیدگی کنند نه تنها اشتغال برای جوانان روستا ایجاد می شود بلکه بسیاری از جوانان شهری هم می توانند برای اشتغال دوباره به روستا مهاجرت کنند که اینها نیازمند فراهم کردن زیر ساخت هاست که هرگز در استان ما از شعار به عمل تبدبل نشده است.
یکی از این روستاهای تاریخی و دارای مزیت گردشگری «دهسلم نهبندان» است که وجود قنات های قدیمی، درختان خرمای زیبا، بافت قدیمی روستا و تپه ماسه های شنی که در دنیا بی نظیر و فوق العاده است از ظرفیت های این روستا محسوب می شود که می تواند نهبندان را به قطب گردشگری کشور تبدیل کند به شرطی که مسئولان حمایت کنند و امکانات لازم برای توسعه گردشگری این روستا را فراهم کنند.
یکی از اهالی دهسلم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با بیان اینکه 55 سال سن دارم، گفت: من از کودکی در همین روستا زندگی می کنم.
وی با بیان اینکه دهسلم یکی از روستاهای زیبای خراسان جنوبی است که وجود درخت های خرما در این روستا، زیبایی آن را دو چندان کرده است، اظهار داشت: این سرسبزی و زیبایی در دل کویر خشک لوت مانند یک بهشتی است که از دور نمایان است.
وی با بیان اینکه دهسلم دارای معادن زیادی هم است، افزود: مردم روستا کشاورز و دامدار هستند و کشت اصلی آنها گندم، جو، چغندر، علوفه و ... است و محصول روستا هم خرما است.
وی نبود سرویس ایاب ذهاب به نهبندان را مهمترین مشکل عنوان کرد و گفت: بیکاری یکی دیگر از مشکلات جوانان روستاست که برای ماندگاری در روستا باید فکری بشود.
یکی دیگر از اهالی دهسلم هم با بیان اینکه این منطقه یکی از روستاهای تاریخی و زیبای کویر است که ظرفیت های گردشگری زیادی دارد، افزود: مسئولان باید توجه ویژه ای به گردشگری در این منطقه داشته باشند، چرا که تحقق این موضوع اشتغالزایی را در پی دارد و باعث عدم مهاجرت جوانان به شهرها خواهد شد.
وی با بیان اینکه مشکل بازار فروش خرما را یکی دیگر از مشکلات دهسلم عنوان کرد و گفت: اگر فضایی فراهم شود که بتوانیم خرمای خود را با قیمت مرغوب و به طور مستقیم به دست مردم برسانیم کمک زیادی به کشاورزان می شد.
وی با اشاره به اینکه مسئولان گردشگری باید توجه ویژه به تپه ماسه های شنی داشته باشند، ادامه داد: اگر این منطقه امکانات فراهم شود و در کشور معرفی شود یکی از بهترین مناطق گردشگری کشور خواهد بود.
وی گفت: رونق بخش گردشگری رونق اشتغال را در پی دارد و باعث کاهش مهاجرت و در نتیجه امنیت بیشتر مرزهای استان می شود.
وی گفت: سالها قبل جوانان زیادی در روستا سکونت داشتند که بدلیل بی کاری الان به شهرها مهاجرت کرده اند و اکنون تعداد کمی باقی ماندند که در معدن کار می کنند، اگر شغل ایجاد شود چه لزومی دارد که به شهر بروند؟
دهیار دهسلم هم با بیان اینکه حصیربافی، گلیم بافی، قالی بافی، پارچه بافی و حوله بافی از صنایع دستی مردم دهسلم است، گفت: اینجا یک کارگاه قالی بافی وجود دارد که برخی از زنان روستا در آنجا قالی می بافند.
حوا بلوریان در گفتگو با شبستان با بیان اینکه تپه ماسه های شنی و شن های روان یکی دیگر از ظرفیت های گردشگری روستا است، ادامه داد: دهسلم دو قلعه تاریخی و حوض انبار آب دارد.
وی اشاره به اینکه دهسلم در وسط کویر ایران مثل نگینی زیبا است، گفت: قنات های این روستا آبدهی خوبی دارد اما آب آن شور است و تنها یک قنات قابل استفاده است.
دهیار دهسلم وجود معادن غنی آهن، سرب، مس و سنگ های مختلف را از ظرفیت های معدنی دهسلم عنوان کرد و افزود: معادن این منطقه متاسفانه خام فروشی می شوند اگر کارخانه فراوری سنگ در همین منطقه ایجاد شود اشتغال بسیار زیادی را در پی خواهد داشت.
بلوریان جمعیت دهسلم را حدود 420 نفر عنوان و تصریح کرد: مردم این روستا با وجود جمعیت زیاد و ظرفیت های خوب دارای مشکلاتی هستند که نبود سرویس حمل و نقل و اینترنت از مهمترین آنها است.
وی کشاورزی و دامداری را شغل اصلی مردم روستا عنوان و افزود: محصول اصلی دهسلم خرما، گندم، جو و ینجه و پنبه است.
دهیار دهسلم با بیان اینکه این روستا یکی از مناطق تولید خرما در کشور است، گفت: انواع خرمای مضافتی، پرکوه، خاره خشک، کفکا در این روستا به عمل می آید.
بلوریان با اشاره به اینکه معاون دهسلم ظرفیت بالایی است که در زمینه اشتغال می تواند بسیار خوب باشد، گفت: برخی از معادن این منطقه تعطیل شد ه اند و این باعث بیکاری برخی افراد شده است.
وی با اشاره به اینکه کمپ گردشگری به همت مسئولان استانی و شهرستانی در این روستا در حال ساخت است، افزود: برای حمایت از بافت تاریخی روستا هم اداره میراث فرهنگی و گردشگری تاکنون دو منزل مسکونی تاریخی روستا را خریداری کرده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه عدم وجود سالن ورزشی و اجرا نشدن طرح بیابان زدایی از دیگر مشکلات مهم دهسلم است که توجه ویژه مسئولان را می طلبد، گفت: با توجه به طوفان های شنی زیاد در این منطقه لذا باید طرح بیابان زدایی اجرایی شود تا محصولات و تولیدات مردم کمتر آسیب ببینند.
بلوریان با بیان اینکه عدم وجود سرویس ایاب و ذهاب برای دانش آموزان روستا که در شهر درس می خوانند یکی دیگر از مشکلات است، افزود: دانش آموزان دهسلم که برای تحصیل در پایه های متوسط به شهر می روند سرویس ایاب و ذهاب ندارند که خود یک مشکل است.
نظر شما