بینش قرآنی «صفارزاده» در اشعارش ملموس است/ شاعر پیوند دهنده عقل و عشق

خبرگزاری شبستان: اسماعیلی ترجمه قرآن کریم توسط دکتر صفارزاده را اثری متفاوت، مانا و فاخر دانست و گفت: در آثار این بانوی قرآن پژوه، عقلانیت زلال و انسان سازی مشاهده می شود.

رضا اسماعیلی، دبیر کنگره علمی ادبی دکتر طاهره صفارزاده در مورد ویژگی های این بانوی بزرگ شاعر و قرآن پژوه به خبرنگار شبستان گفت: دکتر طاهره صفارزاده به معنای واقعی کلمه شاعر بودند. شاعر به معنای انسان آگاه، داننده، شعورمند و صاحب شغل انسانی است. شاعر اصطلاح یعنی کسی که اهل شعارپردازی است و احساساتی است.

 

دکتر صفارزاده، بانویی اهل فکر و ذکر

اسماعیلی با بیان اینکه دکتر طاهره صفارزاده به معنای واقعی کلمه شاعر بودند، عنوان کرد: خانم صفارزاده سعی می کردند، بصیرت و شعورمندی خود را در کالبد اشعار خود تزریق کنند. در حقیقت شعرهای دکتر طاهره صفارزاده تجلی واقعی شخصیت قرآنی ایشان است.

 

وی با اشاره به اینکه دکتر طاهره صفارزاده بانویی اهل ذکر و فکر بود، بیان کرد: در آیینه اشعار دکتر صفارزاده چهره یک بانوی فرهیخته، قرآن پژوه و یک انسان برخوردار از سجایای اخلاقی بالا را می بینیم، بانویی که اهل ذکر بود و به تبع اینکه اهل ذکر بود اهل فکر هم بود. چنانچه گفته اند ذکر باید گفت تا فکر آورد/صد هزاران معنی بکر آورند.

 

بینش گسترده قرآنی صفارزاده در آثارش متجلی است

دبیر کنگره علمی ادبی دکتر طاهره صفارزاده در مورد توصیف شاعران از دیدگاه قرآن اظهار داشت: قرآن کریم وقتی صفات شاعران عقیدتی و ایمانی را برمی شمارد، می گوید" کسانی که اهل ایمان هستند و به آنچه می دانند، عمل می کنند، عمل صالح دارند و اهل ذکر هستند. دقیقا مصداق این آیه خانم صفارزاده هستند که ایمان داشتند، عمل می کردند، عمل صالح داشتند و اهل ذکر بودند. دکتر صفارزاده چون اهل ذکر بودند در مسیر بالندگی و خلاقیت فکری گام برمی داشتند.

 

اسماعیلی با بیان اینکه دانش و بینش گسترده قرآنی دکتر طاهره صفارزاده در آینه شعرهایش کاملا ملموس و محسوس است، تصریح کرد: وقتی کتاب هایی که خانم صفارزاده در سال های پایانی عمر بابرکت خود نوشته اند را مطالعه کنید و اشعار ایشان را مرور کنید، می بینید که در جای جای سطرهای کتاب و اشعار ایشان تلمیحات و اشارات قرآنی و دقایق قرآنی مشاهده می شود.

 

صفارزاده تا اجتهاد پیش رفت

به گفته دبیر کنگره علمی ادبی دکتر طاهره صفارزاده، آثار دکتر صفارزاده نشان می دهد که با انسانی مواجه هستیم که درک عمیقی از قرآن، آیات و مفاهیم قرآنی دارد.

 

این شاعر خاطرنشان کرد: این اغراق نیست اگر بگوییم خانم طاهرزاده در مواردی تا اجتهاد پیش رفتند و توانستند با اطلاعات عمیقی که از قران کریم و تاریخ اسلام دارند و اطلاعات گسترده ای که از فرهنگ دینی کسب نمودند در مورد برخی آیات قرآنی نظراتی قابل تامل ارایه دهند که نظرات اجتهادگونه است.

 

ترجمه قرآن توسط صفارزاده مانا و فاخر است

اسماعیلی اظهار داشت: به اذعان اکثر قرآن پژوهان معاصر همچون بهاءالدین خرمشاهی و دکتر سیدعلی موسوی گرمارودی ترجمه قرآن که توسط دکتر طاهره صفارزاده به دو زبان فارسی و انگلیسی صورت گرفته است ترجمه قابل تامل، ارزشمند و تاثیرگذاری است.

 

دبیر کنگره علمی ادبی دکتر طاهره صفارزاده با بیان اینکه ترجمه قرآن توسط دکتر صفارزاده ترجمه متفاوتی است، عنوان کرد: خانم صفارزاده یک شاعر و ادیب بودند و به همین جهت نثر قرآن را که به زبان فارسی ترجمه کرده اند، نثری مانا و فاخر است. انسان از مطالعه این نثر لذت می برد، علاوه بر اینکه سرشار از تلمیحات و اشارات قرآنی است که باعث قوت و امتیاز بیشتری برای این اثر قرآنی می شود.

 

صفارزاده به اندیشه خواننده تلنگر می زد

اسماعیلی با اشاره به تاثیرپذیری دکتر صفارزاده از قرآن کریم بیان کرد: در تمام آثاری که از خانم صفارزاده در قالب شعر چاپ شده است، تاثیرپذیری از قرآن کریم را می بینید.

 

وی با بیان اینکه طاهره صفارزاده به شاعر اندیشه و بیداری معروف است، تصریح کرد: خانم صفارزاده شاعری بودند به دنبال بیدارگری و تلنگرزدن به اندیشه خواننده. در واقع عنصر اندیشه، شعور و اندیشگی در آثار دکتر صفارزاده تشخص بیشتری دارد.

 

صفارزاده عقل و عشق را پیوند داد

این شاعر آثار طاهره صفارزاده را انسان ساز دانست و افزود: وقتی آثار خانم صفارزاده را می خوانیم با عناصری همچون عاطفه و تصویر با اندیشه والا و انسانی مواجه هستیم که باعث سازندگی انسان می شود. این ویژگی ممتازی است که من در کمتر شاعری دیدم.

 

دبیر کنگره علمی ادبی دکتر طاهره صفارزاده با بیان اینکه خانم صفارزاده پیوندی بین عقل و عشق برقرار کردند، اظهار داشت: دکتر صفارزاده سعی می کرد، فرهنگ عقلانیت و پیوند بین عقل و عشق را در اشعارش برقرار کند. ایشان از عقل ستیزی و عقل گریزی فاصله می گرفت.

 

اسماعیلی یادآور شد: متاسفانه در ادبیات ما گاهی شاعران عقل و عشق را در تقابل هم قرار می دهند و فکر می کنند هر جا عشق حاضر است، عقل غایب است و هر جا که عقل وجود دارد، عشق حضور ندارد.

 

اشعار صفارزاده دارای عقلانیت ادیبانه است

وی بیان کرد: با هوشمندی ای که خانم دکتر صفارزاده داشتند و با تاثیرپذیری ای که از قرآن کریم گرفته بودند می دانستند عقل یکی از استوانه ها و پایه های استوار دین ماست که ما بدون شب چراغ عقل و مشعل عقل دچار گمراهی و ظلمات خواهیم شد.

 

وی با اشاره به تجلی عقلانیت در اشعار دکتر طاهره صفارزاده خاطرنشان کرد: خانم صفارزاده سعی می کرد به مدد عشق و عقل راه را نشان دهد. در اشعار ایشان ما با یک عقلانیت ادیبانه ای مواجه هستیم. دکتر صفارزاده در عین اینکه از صور خیال و صنایع ادبی استفاده می کرد و از صنایع لفظی و معنوی در اشعارش بهره می گرفت اما یک عقلانیت زلال و انسان سازی هم در آثارش مشاهده می شد که به نظرم ویژگی ممتاز و برجسته ای است.

 

گفتنی است، مراسم اختتامیه سومین دوره جایزه علمی ادبی مرحوم طاهره صفارزاده سه شنبه، 19 آبان ماه در سالن سوره حوزه هنری برگزار خواهد شد.

 

کد خبر 499261

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha