« پژوهش » پاسخ روشنی برای بایدها و نبایدهای زندگی

خبرگزاری شبستان: حوزه پژوهش زندگی ما چیست؟ جامعه آماری که در آن قرار داریم، چگونه و با چه اهدافی در حال حرکت است؟ آیا به این باور رسیده ایم که نیاز به پژوهش در خصوص بایدها و نبایدهای عصر امروز هستیم؟

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز ، حوزه پژوهش زندگی ما چیست؟ جامعه آماری که در آن قرار داریم، چگونه و با چه اهدافی در حال حرکت است؟ آیا به این باور رسیده ایم که نیاز به بازبینی لحظات گذر زندگی مان داریم یا ...؟ پاسخ پرسش هایی از این دست در حوزه تحقیق و پژوهش حاصل می شود، آن چنان که به جرأت می توان گفت، بدون طرح سوال در این حوزه راه پیدا نخواهیم کرد.

 

طرح سوال، به معنای درک و باور به یک دغدغه است، نیازی که ما را وادار می سازد، فرای مشغولیت های ذهنی، عاطفی و مالی برای دقائقی به این مهم بیاندیشیم که سبک زندگی انتخابی ما و به عبارتی آگاهانه تر «حوزه پژوهش زندگی مان » در آن مسیر طراحی شده در حال حرکت است یا خیر؟

 

مطلع گفتمان این مهم می تواند اشارتی از امیرالمومنین علی (علیه السلام) باشد، آن جا که می فرمایند : « فرزند زمانه خویش باش » . اندیشه ای کوتاه در این مطلع از سخنان گوهربار امیرالمومنین علی (علیه السلام)، گریزی هر چند کوتاه به مقدمه این نوشتار است، به این معنا که درک اوضاع ، احوال و شرایط زمانی نیازمند « پژوهش و تحقیق » است.

 

سرعت پیشرفت تکنولوژی و بلوغ انسانی ما را در حوزه زندگی مان دچار تغییر و تحوّلات عدیده ای کرده است، آن چنان که گاه این سرعت در آن زمان است و ما در این سرعت نیازمند واقع بینی نسبت به درک پژوهش هستیم.

 

سیاوش اتابک، کارشناس ارشد رسانه و ارتباطات در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در البرز، در خصوص مقوله پژوهش آورده است: پژوهش بخش تئوریزه شده هر عملی است،  یعنی تا وقتی که شما برای فعالیتی تئوری نداشته باشید امکان شروع به فعالیتی که توام با موفقیت باشد قابل تصور نیست.

 

 

به گفته این کارشناس، در این مرحله و پیش از شروع فعالیت پژوهشی بنابر حوزه و موضوع مطالعه از روش های علمی و دقیق برای بررسی یک رویداد یا پدیده و برآورد محتمل پیش فرض‌ها استفاده می شود.

 

مسئول روابط عمومی دادگستری استان البرز ادامه داد: در جهان امروز اهمیت این موضوع به اندازه ای است که از آن به عنوان یکی از ملاک های ارزیابی میزان توسعه یافتگی یک کشور استفاده می شود. کشورهای پیشرفته در این حوزه اراده ای پرتوان دارند و به دلیل همین پشتوانه می توانند فعالیت هایی را شروع کنند که با علم به بیشتر جوانب آن درصد عدم موفقیت در آن به کمترین حد ممکن می رسد.

 

وی خاطرنشان کرد: به دلیل نوع نگاه گفته شده تحقیق و توسعه (R&D) به بخش مهمی از منبع درآمد کشورهای پیشرفته تبدیل شده و در اقتصاد فراصنعتی که متکی به فناوری های نو و اطلاعات است کم کم صنایع بخش تولید محصلات خود را به کشورهای در حال توسعه منتقل می کنند و خود در زمینه تحقیق و به روز سانی محصولات متمرکز می شوند.

 

در پایان این کارشناس ارشد رسانه افزود: با مفروضات گفته شده رسیدن به یک جایگاه مناسب در عرصه علم و فناوری جهانی نیازمند توجه به بخش تحقیق و پژوهش است؛ طبیعی است که در کشور ما در این زمینه به مدد قشر دانشگاهی شاغل به تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی فعالیت های گسترده ای انجام می شود ولی آن چه قابل تامل است نداشتن نگاه هدفمند به این حوزه در دانشگاه و بخش صنعت و خدمات کشور است و موضوع دیگر عدم نگاه کارکرد محور است که خبر از هدر رفت سرمایه های عظیم در دانشگاه ها و مراکز پژوهش ما می دهد.

 

از این رو می توان گفت، یکی از نتایج منحصر در امر پژوهش دستیابی به روش طبقه بندی ، تعیین استراتژی و راهبردهای خرد و کلان است، این آگاهی نسبت به دستاورد پژوهش به واقع می تواند خلاء بسیاری از کاستی های مسیر را بکاهد.

 

حجت الاسلام محمدعلی فتحی، معاونت پژوهشی حوزه علمیه امام صادق (علیه السلام) در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در البرز در خصوص اهمیت پژوهش در حوزه زندگی امروز گفت: مسئله ظهور مشغولیت های فضای مجازی در عصر امروز یکی از دغدغه های کارشناسان فرهنگی و دینی است.

 

به گفته این مسئول، لزوم واکاوی، بررسی و شناخت این فضای جدید می تواند یکی از سرفصل های مهم و با اهمیت در حوزه پژوهش تلقی گردد.

 

وی با در نظر گرفتن توان مدرسه علمیه امام صادق (علیه السلام ) هم چنین مرکز تشیع شناسی استان توضیح داد: مدرسه حوزه علمیه امام صادق (علیه السلام) با توجه به اهمیت بحث پژوهش سعی و اهتمام خود را در ارتقاء سطح پژوهشی طلاب داشته است و در این مسیر هم اکنون قریب به 120 طلبه به صورت مستمر و به جدّ در این حوزه در حال مطالعه و بررسی هستند.

 

 

حجت الاسلام فتحی با برشمردن حوزه های پژوهشی در این معاونت توضیح داد: علوم قرآن، علوم حدیث، علوم عقلی، اقتصاد و سیاست، تاریخ و سیره، مهدویت ، سبک زندگی و ... از جمله علوم پژوهشی هستند که در راستای آن محققان و پژوهشگران حوزه در حال فعالیت و مطالعه هستند.

 

وی در خصوص پژوهش در حوزه فضای مجازی توضیح داد: این یک واقعیت است، که مردم در خصوص دنیای مجازی در بهت و سردرگمی هستند، فضایی که ورود به آن از منظر این که ابزار و فرصتی بهینه است، مثبت تلقی می شود و از منظر این که سود آن به همراه حجم اطلاعات و آورده ها به جیب استکبار می رود ، منفی ارزیابی می شود.

 

معاونت پژوهشی حوزه علمیه امام صادق (علیه السلام) افزود: « پژوهش » پشتوانه علمی است، که می تواند تغییرات فضای مجازی را بررسی کند و مانع آسیب استفاده از شبکه های مجازی شود.

 

آن چه مشخص است، امر « پژوهش » یک نیاز ضروری در سطح جامعه امروز تلقی و این درک ضرورت جز با همّت اندیشمندان، کارشناسان و اصحاب فرهنگ محقق نمی شود. نیازی که می تواند بایدها و نبایدها را معین و طرح ریزی کند.

 

هفته ای که در آن به سر می بریم، هفته پژوهش نامیده شده است، به همین منظور نمایشگاهی از دستاوردهای پژوهشی استان با همت استانداری البرز در دانشکده کشاورزی پردیس تهران در یک نظر می تواند بیانگر توانمندی های پژوهشی استان باشد. با این وصف ، در بحث های آماری استان البرز، خلاء امر پژوهش در بسیاری از موارد و شاخص های نظری دیده می شود ، حکایتی که نقطه تمرکز آن بر سر بحث کمبود اعتبارات مالی است.

 

به واقع کمبود اعتبارهای مالی، سدّ آشکاری در مقابل تحقیق و پژوهش است، در عین حال درک و الزام به مسئله پژوهش به عنوان مهم ترین راهکار اجرایی، برای رسیدن به هدف غایی زندگی انسان می تواند این سدّ را از بین ببرد.

 

یکی از رویکردهای با اهمیت در بحث پژوهش، ایجاد باور و انگیزه نیاز آن در میان نوجوانان و جوانان است، در این مسیر کانون های فرهنگی هنری مساجد توانسته اند تا حدودی در تحقق آن موفق عمل کنند.

 

کتابخانه و قرائت خانه یکی از جمله ابزارهای امر پژوهش است، در این راستا در میان ۳۶۰ کانون فرهنگی هنری مسجد استان البرز کتابخانه های غنی یافت می شود که نوجوانان و جوانان محل از آن برای یافتن چرایی های خود بهره می برند، از این ره گذر جای آن دارد متولیان فرهنگی استان با در نظر گرفتن امکاناتی از این دست، در عمومی ساختن روحیه پژوهش گام های موثری را برداند.

 

کد خبر 506500

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha