جعفر بای، جامعه شناس در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان با اشاره به دلیل استرس و اضطراب جوانان از آینده خود گفت: از یک سو انتظارات و توقعات زندگی افزایش یافته و زندگی ها بسیار پرهزینه، لوکس و فانتزی شدند و از سوی دیگر رفاه طلبی و اشرافیت همه زندگی ها را تحت تاثیر قرار داده است و اکنون ما با یک نوع چشم و هم چشمی ،مدپرستی ،رقابت و گاهی اوقات ستیزه جویی برای جلو افتادن از یکدیگر در مسیر زندگی مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه از سوی دیگر امروزه ما با یک نظام تربیتی تنبل پرور و زندگی های راحت طلبانه روبرو هستیم، بیان کرد: به عبارت دیگر فرزندان در معرض سختی و قوی تر شدن قرار نمی گیرند در واقع فرزندسالاری شرایطی را بر زندگی ها فراهم ساخته که والدین بچه هایشان را برای رسیدن به خواسته هایشان در معرض دشواری و فشار قرار نمی دهند و این نوع نظام تربیتی رفاه زده ،باعث به وجود آمدن یک نسل تن پرور، تنبل و بی خاصیت شده است.
این جامعه شناس ادامه داد: چنین فرزندانی از پذیرش مسئولیت های سخت فردای زندگی گریزان اند چون هیچکدام از مهارت های لازم را برای زندگی نیاموختند.
وی با بیان اینکه امروزه فرزندان مهارت حل مسئله، تحمل سختی ها و مدیریت زمان را ندارند، افزود:نظام آموزشی، تربیتی و خانوادگی ما این مهارت ها را به فرزندان خود آموزش ندادند.
بای تصریح کرد: ژان ژوک روسو گفته: فرزندان مهم هستند و باید به آنها توجه کرد (فرزندمحوری را مطرح کردند) اما مدل اقتباسی ایرانیان افراط گرایانه بوده یعنی فرزندمحوری را به فرزندسالاری تبدیل کردند و فرزندان محور اساسی زندگی شدند؛ این پدیده موجب ناتوانی جوانان و نوجوانان در عرصه زندگی شد، در واقع والدین با محبت افراطی، فرزندان را در معرض سختی قرار ندادند.
این جامعه شناس ادامه داد: در حالی که اصول تربیت این است که ما فرزندان را در شرایط دشوار تربیت کنیم تا در آینده بتوانند از پس مشکلات زندگی برآیند ولی متاسفانه هیچ گونه تربیتی برای آنها نه در مدرسه و نه در خانواده صورت نگرفته است و لذا امروزه با یک نسل تنبل و تن پرور که بدون هیچ گونه زحمتی به تمام خواسته هایشان رسیده باشند، مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه شاخص های انتخاب همسر در جوانان نسبت به گذشته تغییر کرده است، اظهار کرد:متاسفانه حذف رد پای والدین از انتخاب زوج برای فرزندانشان بزرگترین ظلمی است که امروزه باعث افزایش طلاق در جامعه شده است به این معنا که بزرگترین سرمایه و قوی ترین تجربه که همان والدین هستند را کنار گذاشتیم و بر اساس ملاک ها و معیارهای خودساخته عمل می کنیم.
وی با بیان اینکه جوانان امروزه از وضعیت جسمانی و فیزیکی یکدیگر شناخت کافی دارند، افزود:این در حالی است که زوجین اطلاعات کافی و شناخت عمیق از یکدیگر ندارند و شناخت آنها بسیار سطحی بوده، شناخت های عمیق و دقیق که در گذشته شامل اعتقادات، باورها، اصول اخلاقی و نظام خویشاوندی با مراقبت های ویژه بوده امروزه به شناخت های سطحی و ظواهر تبدیل شده است و ملاک های اعتقادی برایشان مهم نیست و تنها ویژگی های ظاهری برای آنها مهم و اساسی می باشد.
نظر شما