دکتر حجت الله میرزایی،رییس کمیسیون تخصصی اشتغال، اقتصاد و مسکن جوانان در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان گفت: این کمیسیون بخشی از سازوکارهای تصمیم سازی شورای عالی جوانان را بر عهده دارد. ستاد ساماندهی امور جوانان دارای سه کمیسیون تخصصی است که یکی از آنها همین کمیسیون اشتغال، مسکن و امور جوانان است که حدود 10 نفر از مدیران و کارشناسان متخصص در حوزه اشتغال و مسکن در این کمیسیون دعوت شدند که مسئولیت تحلیل وضع موجود و تدوین سند سیاستی در حوزه اشتغال و مسکن جوانان را بر عهده دارد.
آغاز فعالیت کمیسیون اشتغال و مسکن جوانان از مهر سال جاری
وی با بیان اینکه کمیسیون اشتغال و مسکن جوانان از مهر سال جاری فعالیت خود را آغاز کرده است، بیان کرد: تاکنون در این کمیسیون شش جلسه تشکیل شده و گزارش های خوبی نیز از وضعیت موجود اشتغال جوانان ارایه شده است. همچنین پیش نویس هایی هم نوشته شده که می تواند در ارایه سند سیاستی اشتغال و مسکن جوانان موثر باشد.
میرزایی با بیان اینکه متاسفانه اطلاعات مناسبی در حوزه مسکن جوانان وجود ندارد، تصریح کرد: برای دستیابی به آمار و اطلاعات این حوزه ،سعی کردیم از مرکز آمار برای استخراج وضعیت مسکن گروه های سنی 15 تا 29 سال از وزارت مسکن برای مخاطبان و بهره برداران مسکن مهر و بانک مسکن کمک بگیریم.
نرخ بیکاری جوانان سه برابر نرخ بیکاری متوسط کشور
رییس کمیسیون مسکن و اشتغال جوانان با بیان اینکه اما در حوزه اشتغال جوانان به طور نسبی اطلاعات بهتری وجود دارد، اظهار کرد: اطلاعات در این حوزه نگران کننده است از جمله اینکه نرخ بیکاری جوانان نزدیک به سه برابر نرخ بیکاری متوسط کشور است و متاسفانه 30 درصد این گروه سنی بیکاری بالایی دارند.
وی با بیان اینکه مهمترین مواردی که در کمیسیون اشتغال و مسکن جوانان مورد بررسی و پیگیری قرار می گیرد این است که ابتدا باید به یک تصویر و شناخت کارشناسی درست و عالمانه نسبت به وضع موجود دست یابیم بیان کرد: دوم اینکه یک ارزیابی از عملکرد سیاست های گذشته به دست بیاوریم، سوم اینکه نهایتا بتوانیم سیاست های مناسب برای کاهش بیکاری جوانان و افزایش فرصت های شغلی و همچنین بهبود شاخص های مسکن در گروه جوانان را تامین و پیشنهاد دهیم.
تدوین سند سیاست های حمایتی جوانان تا پایان فروردین
میرزایی با اشاره به سیاست های حمایتی کمیسیون اشتغال و مسکن جوانان گفت: الان در مرحله تدوین سند هستیم و هنوز به خروجی سیاست ها نرسیدیم ولی اگر قرار باشد سیاست هایی برای گروه های سنی جوانان اتخاذ شود قاعدتا باید یک سازوکارهای حمایتی داشته باشیم ، چون مشخصه این گروه این است که فاقد پشتوانه های مالی و درآمدی هستند برای اینکه خود بتوانند به سیاست های مالی و حمایتی به ویژه مسکن برسند، نهایتا مجبوریم به سمت سیاست هایی حرکت کنیم که ماهیت حمایتی دارد.این حمایت ها می تواند هزینه های ارزان تر ،طولانی مدت تر یا شکل خاصی از مسکن اجتماعی یا روش های دیگری باشد که امیدواریم تا پایان فروردین این 2 سند آماده ارایه شود.
پیشنهادات و سیاست های برنامه اشتغال و مسکن جوانان در برنامه ششم هنوز منتشر نشده
وی با اشاره به برنامه اشتغال و مسکن جوانان در برنامه ششم توسعه بیان کرد: در لایحه ای که چند هفته گذشته به عنوان مجوزهای قانونی برای برنامه ششم توسعه ارایه شد چیزی پیش بینی نشده است اما ظاهرا در مستندات برنامه یعنی متن اصلی سند توسعه، پیشنهادات و سیاست هایی ارایه شده که هنوز منتشر نشده و ما از خروجی نهایی اطلاعی نداریم.
پیش بینی افزایش نرخ رشد 8 درصدی اشتغال جوانان
رییس کمیسیون اشتغال و مسکن جوانان با اشاره به دلایل مغفول ماندن برنامه های حوزه جوانان اظهار کرد: واقعیتی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که اگر سیاست و برنامه ای برای کاهش بیکاری و یا توسعه فرصت های شغلی ایجاد شود قاعدتا برندگان اصلی این اقدام جوانان هستند. با توجه به سیاست گذاری صورت گرفته برای رسیدن به نرخ رشد 8 درصدی و سایر اهداف که بعید به نظر می رسد تا حد زیادی مسئله جوانان در حوزه اشتغال ،قابل حل است ،اگرچه حوزه اشتغال جوانان باید به توانمندسازی و مهارت آموزی جوانان متمرکز شود. چه بسا بخش بزرگی از جوانان بیکار نیز دارای تحصیلات آموزش عالی یا تکمیلی هستند ولی واقعیت این است که فاقد مهارت و ویژگی های مناسب مهارتی در حوزه بازار می باشند.
این استاد دانشگاه در ادامه تصریح کرد: البته ما نگران این هستیم که اگر توانستیم با نرخ های رشد بالا و توسعه بنگاه های صنعتی ،فرصت های شغلی ایجاد کنیم بخش عظیمی از جوانان به دلیل فاقد مهارت های لازم نتوانند از این فرصت استفاده کنند و کیفیت مورد نیاز بنگاه ها و تقاضاکنندگان نیروی کار را ندارد، این همان چیزی است که مغفول مانده است.
توانمندسازی جوانان با سازوکارهای سازمان فنی و حرفه ای قابل حل نیست
میرزایی با بیان اینکه مسئله توانمندسازی و ارتقای توانایی های مهارتی و ذهنی جوانان با سازوکارهای فعلی سازمان فنی و حرفه ای قابل حل نیست، گفت: در بخشی از این مشکل جوانان مقصر هستند و بخش دیگر به این دلیل است که این سازوکارها به طور نهادی باید وجود داشته باشد چون اگر کسی تمایل به انجام آن داشته باشد به هر شکلی آن را فرا می گیرد.
وی ادامه داد: لذا باید بخش بزرگی از این مهارت ها در نظام آموزشی تعبیه و پیش بینی می شد که نشده فعلا هم این نظام بنایی برای ارتقای نظام آموزشی ندارد لااقل باید برای نسل های بعد که وارد دانشگاه و مراکز آموزش عالی می شوند این سازوکارها تعبیه می شد تا از افزایش دانش آموختگان بی کیفیت و بی مهارت جلوگیری می کردند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: این یک برنامه بلندمدت است اما در برنامه کوتاه مدت این تعداد بسیار زیاد و متراکمی از جوانان که فارغ التحصیل و وارد بازار کار شدند و یک بازار میلیونی را تشکیل دادند باید سازوکار را شناسایی کرد که این سازوکار هم قطعا با ویژگی های سازمان فنی حرفه ای تناسب ندارد.
انعطاف پذیری سازمان ها شرط لازم برای حل مسئله امروز بازار کار
رییس کمیسیون اشتغال و مسکن جوانان با بیان اینکه انعطاف پذیری سازمان ها شرط لازم برای حل مسئله امروز بازار کار است اما این انعطاف پذیری وجود ندارد، بیان کرد: به این معنا که سازمان بتواند رشته ها، محتوا، مربیان، سازماندهی و برنامه های آموزشی را متناسب با خیل گسترده بیکاران دانش آموخته دانشگاهی تغییر دهد در حالی که سازمان فنی و حرفه ای برای آموزش گروه های کم سواد ،مهارت آموزی به کسانی که دارای دیپلم و حداکثر کاردانی هستند، سازماندهی شده است و عمده محتوای این آموزش ها هم در حوزه های فنی (لوله کشی، مکانیکی، جوشکاری، برق ساختمان و ماشین) است در حالی که بیشتر گروه های بیکاری که امروز در بازار هستند دانش آموختگان دانشگاهی می باشند.
میرزایی ادامه داد: بخش زیادی از این دانش آموختگان هم از رشته های علوم انسانی، پزشکی، کشاورزی، فنی مهندسی و علوم پایه می باشند که قاعدتا فاقد توانمندی لازم هستند ،یکی از این مشخصه ها مهارت است که این مهارت ها باید تامین شود.
سازمان فنی و حرفه ای فاقد آمادگی برای ارایه مهارت به جوانان است
وی در ادامه افزود: همانطور که گفته شد، سازمان فنی و حرفه ای فاقد آمادگی لازم برای ارایه این مهارت ها است، این همان چیزی است که باید در برنامه های توسعه و اشتغال حل شود. همچنین جوانان باید در بخش مهمی از این مهارت ها در قالب کارورزی و دوره های مقدماتی ،ورود به کار را فرا بگیرند چون جوانان تمایلی به انجام بعضی از مهارت ها که امیدی به ایجاد اشتغال برایشان در آن نیست، ندارند.
رییس کمیسیون اشتغال و مسکن خاطرنشان کرد: بهترین راه این است که با توسعه فرصت های اشتغال و انعطاف پذیر کردن قوانین و مقررات بازار کار ،امکان ورود این جوانان به عنوان کارورز به بنگاه های اقتصادی وجود داشته باشد و در عین کارورزی و مهارت وارد بازار کار شوند.
نظر شما