روش‌شناسی استنباط و اجتهاد در فقه امنیت مورد توجه قرار گیرد

خبرگزاری شبستان:عضو جامعه مدرسین با بیان اینکه روش‌شناسی استنباط و اجتهاد در فقه امنیت باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: فقه امنیت استنباطی است که در پیوند با امنیت صورت میگیرد، در فقه معاملات، قضا، قصاص، خانواده، بخش فرهنگ و .... فقه امنیت وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام و المسلمین ابوالقاسم علیدوست، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم امروز (19 اسفند) در پنجاه و دومین نشست علمی معاونت پژوهش مرکز فقهی ائمه اطهار (ع)  یا موضوع «فقه دفاع و امنیت» که در سالن مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) برگزار شد، عنوان کرد مفهوم امنیت، فقه و فقه امنیت باید مورد بررسی قرار بگیرد، همچنین تبارشناسی فقه امنیت مهم است و باید دید که فقه امنیت چه جایگاهی دارد و روش شناسی استنباط و اجتهاد در فقه امنیت باید مورد توجه قرار داد.

 

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهارداشت: وقتی صحبت از فقه می شود، گاهی به معنای دانش کاشف شریعت به کار می بریم، برای دین بخشی به نام شریعت قائل می شویم و دانشی که می خواهد شریعت را کشف کند، فقه می شود.

 

حجت الاسلام والمسلمین علیدوست با بیان این که فقه کاشف و شریعت مکشوف است، گفت: فقه به معنای دانش کاشف شریعت است و عملیات استنباط کاری است که مجتهد انجام می دهد

 

وی با بیان این که فقه امنیت به معنای استنباطی است که در پیوند با امنیت باید صورت بگیرد، افزود: منظوراز امنیت راحتی، آسودگی، در امان بودن و فقدان خطر نسبت به جان و مال و حقوق شهروندی است و در قرآن کریم نیز منظور از امنیت به همین معنا کاربست پیدا می کند.

 

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به این که فقه امنیت بخشی از فقه است،  تصریح کرد: ما امنیت را به عنوان یک ابرنظریه و مکتب و پارادایم در نظر می گیریم و احکام امنیت را از درون اسناد استخراج کنیم.

 

 

حجت الاسلام و المسلمین علیدوست یادآور شد: در فقه معاملات، قضا، شهادات، حدود و قصاص، خانواده، بخش فرهنگ و .... فقه امنیت وجود دارد؛ فقه امنیت این ظرفیت را دارد که یک رویکرد جدید و روی آورد خاص باشد که بیشتر نظام وار و سیستمی است.

 

وی با بیان این که ما باید یک فقه اصول جدیدی برای تعامل با فقه الامن معنا کنیم، عنوان کرد: فقیه ما مشکل کشف حکم ندارد بلکه مشکل تزاحم احکام را دارد.

 

وی با اشاره به این که در فقه الامن آنچه که مهم است استنباط دوم است، گفت: فقیه اگر دو استنباط نا همسو داشته باشد، باید استنباطی که باعث ایجاد امنیت بیشتر می شود را مورد توجه قرار دهد.

 

در فقه، حاکمیت حق ورود به حریم خصوصی مردم ندارد، ولی برخی مواقع ناچار است تا بتواند امنیت را برقرار کند، یعنی اگر لزوم ایجاد امنیت و ورود به حریم خصوصی مردم دو حکم مکشوف باشد، در برخی موارد، به دلیل ایجاد امنیت در جامعه می توان وارد حریم خصوصی افراد شد.

 

اگر نگاه ما به روش شناسی فقه امنیت، نگاه ابرنظریه و مکتب و لباس بر فقه باشد، اولا فقیه مستنبط که می خواهد فقه امنیتی را از اسناد استخراج کند، اولین کاری که باید بکند این است که ساحت های امنیت را استخراج کند که کار ساده ای نیست.

 

وی با بیان این که استنباط های اتمیک و خرد، استنباط نظام وار و استنباط ابرنظام در فقه امنیتی وجود دارد، گفت: در استنباط جزیره ای اگر همه اسناد به حق دیده شود، استنباط به دست می آید و دیگر نیازبه استنباط دوم و سوم نیست.

کد خبر 530288

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha