به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، دعای عهد از جمله ادعیهای است که از امام صادق (ع) روایت شده است و بر خواندن آن در زمان غیبت تأکید شده است، دعای عهد دارای مضامین ارزشمندی است که اگر به مفاهیم عمیق آن پی ببریم، معرفت بیشتری نسبت به امام زمان خود خواهیم داشت و تأثیر بیشتری بر قلب های ما خواهد گذاشت، در این زمینه، خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، گفتگویی با حجتالاسلاموالمسلمین مرتضی آقامحمدی، مبلغ بینالمللی و پژوهشگر دینی داشته است که در بخش اول گفتگو مواردی بیان شد؛ از جمله فردی که هر روز دعای عهد را زمزمه میکند، هر روز صبح با امام زمان (عج) تجدید بیعت میکند و با وجود این که فرد میتواند یک بیعت کلی با حضرت داشته باشد، اما هر روز صبح این بیعت را از نو میبندد تا اگر در روز قبل، لغزشی داشته است، در روزهای بعد تلاش میکند که دیگر مرتکب آن لغزش نشود.
بیعت با امام عصر (عج) یک سری وظایف و مسئولیتهایی به فرد میدهد، اگر ما هر روز صبح با امام خود بیعت میکنیم، به این مسأله توجه میکنیم که در طول روز رفتار مناسبی داشته باشیم و مطابق با خواستههای حضرت در زندگی گام برداریم.
ما در دعای عهد از خداوند میخواهیم که «وَ السّابِقينَ اِلى اِرادَتِهِ؛ پيشىگيرندگان به سوى خواسته حضرت» باشیم؛ اگر انسان این گونه باشد، آنچنان به امام نزدیک است که ارتباط عمیقی بین او و امام زمان (عج) وجود دارد و این مسأله نشان میدهد که فرد نسبت به حضرت ولی عصر (عج) معرفت داشته است و امام خود را به درستی شناخته است، به طوری که میداند خواستههای حضرت از چه جنس است.
ما در دعای عهد از خداوند میخواهیم که «وَ السّابِقينَ اِلى اِرادَتِهِ؛ پيشىگيرندگان به سوى خواسته حضرت» باشیم؛ در این صورت، فرد آنچنان به امام نزدیک است که ارتباط عمیقی بین او و امام زمان (عج) وجود دارد، به طوری که میداند خواستههای حضرت از چه جنس است.
انسان جهت ارتباط عمیق با امام زمان (عج) نیاز به معرفت قلبی نسبت به حضرت ولی عصر (عج) و امامشناسی صحیح دارد و دستیابی به این مسأله فراتر از مسائل روزمره است؛ انسان باید دین اسلام را به خوبی بشناسد و زمان خود را هم به خوبی بشناسد؛ در این صورت میتواند امام خود را بشناسد و بر اساس خواستههای حضرت گام بردارد.
در تداوم خواندن دعای عهد دچار روزمرگی نشویم/جناح زدگی افراد را از جامعه مهدوی دور میکند
حجت الاسلام و المسلمین آقامحمدی در ادامه این گفتگو گفت: ما هر روز صبح که در دعای عهد با حضرت ولی عصر (عج) تجدید بیعت میکنیم، باید مراقب باشیم که دچار روزمرگی نشویم، یعنی در مقابل این بیعت باید موضعگیری خاصی داشته باشیم و هر روز زندگی خود را مرور کرده و به دنبال شناخت احسن باشیم.
نویسنده کتاب «نجوای شبانه» عنوان کرد: ما برای این که وظیفه خود را به درستی بشناسیم، باید سیرهای باز برای پذیرش حق داشته باشیم و دچار جناحزدگی و جریانزدگی نشویم؛ افرادی که در قالب جناح و جریان قدم بر میدارند، نمیتوانند جزء «وَ الْمُمْتَثِلينَ لأِوامِرِهِ» و «وَ السّابِقينَ اِلى اِرادَتِهِ» حضرت باشند، بلکه آنان اتصال امر جناح را میکنند و آنچه که اراده و خواسته گروه است را اجابت میکنند.
وی افزود: در جناحهای مختلف سیاسی اگر طرف مقابل کار باارزشی انجام دهد، طرف دیگر از او دفاع و تمجید نمیکند، زیرا اگر تعریف کند، باعث تقویت جناح مقابل میشود و همین عامل باعث میشود که افراد در جناحهای مختلف از خواستههای حضرت ولی عصر (عج) و جامعه مهدوی دور شوند.
مهدوی بودن، جامعه را یکدست میکند
حجت الاسلام و المسلمین آقامحمدی تصریح کرد: در یک جامعه، اگرچه ممکن است که افراد جامعه در سطوح مختلف قرار داشته باشند، اما مهدوی بودن افراد، جامعه را تجزیه نمیکند و انسانها را در طیفهای مختلف طبقهبندی نمیکند، بلکه جامعه را یکدست میسازد؛ زیرا ملاک اصلی یاران امام زمان (عج)، حق است، چه آنجایی که به نفع آنها باشد و چه آنجایی که علیه آنها باشد.
وی یادآور شد: امام علی (ع) میفرماید که دیدم بر ساق شمشیر پیامبر گرامی اسلام (ص) سه جمله نوشته شده است که یکی از جملهها این است که «قُلِ الحقَّ و لَوْ عَلیکَ یا عَلی نَفْسِکَ؛ همیشه و در همه جا حق را بگو، اگرچه به ضررت باشد»؛ این جمله یکی از زیباترین منشورهای حقوق بشر است که در طول تاریخ میتوان پیدا کرد.
مبلغ بین المللی حوزه بیان کرد: پیامبر گرامی اسلام (ص) این جمله را بر روی شمشیری که در زمان جنگ استفاده میکرد، حک کرده بود تا نشان دهد که این شمشیر فقط در جایی که از حق دفاع میشود، کار میکند و اگر حق در مقابل آن قرار بگیرد، حتی اگر از سوی دشمن باشد، این شمشیر دیگر کار نمیکند.
مرور اعمال روزانه، فرد را در مسیر زمینه سازی ظهور پیش میبرد
حجت الاسلام و المسلمین آقامحمدی اظهار داشت: ما هر روز صبح که دعای عهد را زمزمه میکنیم، باید مروری بر زندگی روزانه خود نیز داشته باشیم و اعمال خود را در هر روز مرور کنیم و ببینیم که آیا در هر موضوعی درست فکر کردیم، آیا در جایی که دین را شناختیم، شرایط پیرامون آن را نیز شناختیم یا نه؟ به عنوان مثال امام، شرایطی را برای امر به معروف و نهی از منکر ذکر میکند، اما مشاهده میشود که برخی آمرین به معروف و ناهیان از منکر به شرایط زمان و مکان توجه نمیکنند و همین مسأله باعث دینزدگی در جامعه میشود.
وی تأکید کرد: ما باید هر روز صبح، اعمال و رفتار خود را مرور کنیم و به خودمان یادآور شویم که خواستههای حضرت ولی عصر (عج) را برآورده کنیم؛ خواستههای حضرت این نیست که من 10 سال پیش فهمیدم، بلکه هر روز باید به این مسأله بیندیشیم که خواسته حضرت چه میتواند باشد، اگر ما هر روز در صدد یافتن باشیم، نسبت به هفته قبل متفاوت میاندیشیم و در مسیر زمینهسازی ظهور پیش میرویم.
مبلغ بین المللی حوزه عنوان کرد: خواندن هر روز دعای عهد و مرور هر روز اعمال و رفتار سبب میشود که انسان دائما در جریان و حرکت باشد، فردی که خود را در حرکت میبیند، باید به صورت دائم خود را ارزیابی کند تا در مسیر حرکت دچار انحراف نشود.
مواظبت در روابط فردی و اجتماعی انسان را در خدمت حضرت ولی عصر (عج) قرار میدهد
این پژوهشگر دینی بیان داشت: در کتاب مزار کبیر صفحه 376 دعایی وجود دارد که در آن به امام حسین (ع) خطاب میکنیم که: «اگر من آن روز نبودم که با دستم تو را در صحرای کربلا یاری کنم و در خدمت شما باشم، امروز چشم و گوش و بدن و فکر من و هوا و خواسته من تسلیم شما و خلف صالح شماست».
وی ادامه داد: امروز خلف صالح امام حسین (ع)، حضرت مهدی (عج) است، اما امروز چشم و گوش و فکر و ... من چگونه میتواند به امام زمان (عج) کمک کند؟ این مسأله قابل تأمل است که گوش ما چگونه باید در خدمت حضرت باشد، ما باید هم در روابط فردی و هم اجتماعی، گوش و چشم و زبان خود را از محرمات حفظ کنیم تا خواستههای حضرت را برآورده کنیم؛ بدین وسیله در خدمت امام زمان (عج) هستیم و این کار بسیار دشواری است؛ امروز شرایط بسیار سختتر از گذشته است، امروز با پیشرفت تکنولوژی، شرایط برای ایجاد گناه مهیا شده است و ما در این شرایط باید بسیار مراقب باشیم.
زمانی که امام زمان (عج) ظهور میکند، افراد جامعه اصلاح و به واسطه آن زنده میشوند
حجت الاسلام والمسلمین آقامحمدی اظهار کرد: ما در فرازی از دعای عهد میخوانیم: «وَ اعْمُرِ اللَّهُمَّ بِهِ بِلادَكَ وَ أَحْيِ بِهِ عِبَادَكَ؛ خدایا به دست او شهرها و سرزمینها را آباد کن و بندههایت را زنده کن»؛ اما آیا زمانی که امام زمان (عج) ظهور میکند، بندههای خدا مردند؟ منظور از این فراز این است که انسانها آن شرایطی که آن روز تجربه میکنند، مانند زنده شدن است و زندگی قبلی مانند مرگ برای آنها بوده است و وقتی این حالت را نسبت به حالت قبل میسنجیم، احساس میکنیم که آنها زنده شدند.
وی افزود: در یکی دیگر از فرازهای دعای عهد میخوانیم که «ظَهَرَ الْفَسادُ فِي الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ بِما كَسَبَتْ اَيْدِي النّاسِ؛ زمین را پر از فساد کردند و تبهكارى در خشكى و دريا بخاطر كردههاى مردم آشكار شد»؛ در اینجا فساد نقطه مقابل احیا است، یعنی بندهها را زنده کن، چون جامعه را فساد فرا گرفته بود و آدمها با فساد مرده بودند، یعنی فساد انسانها را کشته بود.
نویسنده کتاب «نجوای شبانه» ادامه داد: از نظر ادبی فساد نقطه مقابل صحت است، اما زمانی که فرد در فساد است و بر خلاف آنچه که باید رفتار کند، رفتار میکند، مانند این است که مرده است و زمانی که امام زمان (عج) ظهور میکند، افراد جامعه اصلاح و به واسطه آن زنده میشوند.
رجعت، تجلی دین است
حجت الاسلام و المسلمین آقامحمدی تصریح کرد: بنا بر فرازهای دعای عهد و روایات اسلامی، فردی که دچار فساد نشده است، حتی اگر در زمان ظهور امام عصر (عج) نباشد، جزء مردهها نیست و این مصداق حی در زمان غیبت است؛ این فرد چون در زمان غیبت حی بوده، در زمان ظهور نیز رجعت میکند و به این دنیا بازمیگردد، چون این استمرار حیات فرد است و تجلی حیاتی است که قبلا داشته است.
وی با بیان این که رجعت، تجلی دین است، گفت: امروز که حضرت مهدی (عج) غایب است، همه فکر میکنند که زنده اند، اما آنها که احیای درون نداشته باشند، مرده اند، امروز فرق مرده و زنده مشخص نیست و ما نمیدانیم که چه کسی حی و زنده است، امروز همه یک دست هستند، اما آنهایی که با حضرت هستند و احیای امر در درون آنها شده است، زندهاند.
مبلغ بین المللی حوزه در پایان عنوان کرد: اتصال امر، تلاش در سبقت اراده و خواستههای حضرت از جمله ثمرات دعای عهد است که شخص در پی خواندن مداوم دعای عهد به دست میآورد.
نظر شما