جزئیات جدید حمله استاکس‌نت به تاسیسات هسته‌ای ایران/ یک ایرانی نخستین بانوی برنده جایزه جامعه ریاضیات اروپا

خبرگزاری شبستان:جزئیات جدید حمله استاکس‌نت به تاسیسات هسته‌ای ایران، صدور مجوز پرواز موقت هواپیماهای ساخت آمریکا به ایران، یک ایرانی نخستین بانوی برنده جایزه جامعه ریاضیات اروپا از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: جزئیات جدید حمله استاکس‌نت به تاسیسات هسته‌ای ایران، صدور مجوز پرواز موقت هواپیماهای ساخت آمریکا به ایران، یک ایرانی نخستین بانوی برنده جایزه جامعه ریاضیات اروپا از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

صدور مجوز پرواز موقت هواپیماهای ساخت آمریکا به ایران

واشنگتن بامداد شنبه (به وقت تهران) اعلام کرد هواپیماهای ساخت آمریکا اجازه ورود به ایران را خواهند داشت.

دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا مجوزی صادر کرده که به هواپیماهای ساخت آمریکا اجازه «توقف موقت» در ایران را می دهد.

خبرگزاری رویترز نوشته این مجوز به شرکتهای خارجی مانند لوفت هانزا آلمان، ترکیش ایرلاینز و دیگر شرکتهای هواپیمایی اجازه میدهد با هواپیماهای ساخت آمریکا یا هوپیماهای دارای قطعات آمریکایی به ایران پرواز کنند. 

ایران و کشورهای 1+5 سال گذشته به توافقی برای رفع تحریم های هسته ای علیه تهران در ازای ایجاد برخی محدودیتها در برنامه هسته ای این کشور رسیدند. این توافق، بخش عمده تحریمهای آمریکا علیه ایران را پابرجا نگاه می دارد.

 این توافق هسته ای، موسوم به برجام، به شرکتهای آمریکایی اجازه میدهد پس از دریافت مجوز اقدام به فروش هواپیماهای تجاری به ایران بکنند. علی رغم این، توافق ایران و بوئینگ در زمینه معامله هواپیما با مخالفت نمایندگان کنگره رو به رو شده است.

مجوز صادر شده در بامداد شنبه تأثیری بر توافق شرکت ایران ایر و بوئینگ نخواهد داشت.

با آنکه پرواز هواپیماهای آمریکا به سایر کشورهای تحت تحریم مانند کوبا، سودان، سوریه و کره شمالی منعی نداشت برای ایران وضعیتی استثنایی در نظر گرفته شده بود.

 جوناتان اپشتاین، وکیل مشاور در امور تحریمی به رویترز گفت: «به لحاظ فنی هیچ راه حقوقی برای پرواز به ایران نبود، بنابراین، موجران (هواپیماهای) آمریکایی معمولا (به درخواست پرواز هواپیما به ایران) نه می گفتند و معمولاً نگرانی زیادی در بین شرکتهای لیزینک آمریکایی بر سر پرواز این هواپیماها به ایران وجود داشت.»

وی اضافه کرد که در عمل، بسیاری از شرکتها، به واقع هواپیماهای ساخت آمریکا را به ایران می فرستادند. مجوز جدید، در واقع تنها ابهامات پیرامون این سفرها را رفع میکند.

در بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا شرایط متعددی برای این پروازها تعیین شده است، مثلا اینکه هواپیماها اجازه ماندن در ایران برای بیش از 72 ساعت را نخواهند داشت.

به علاوه، این مجوز پرنده های دارای بال ثابت را شامل می شود و بالگردها، هنوز اجازه پرواز به ایران نخواهند داشت. همچنین شرکتها، هنوز مجاز به انبار قطعات یدکی در ایران نیستند.

آمریکا و عربستان به دنبال ایجاد درگیری‌های قومی و تجزیه ایران هستند

یک پایگاه خبری-تحلیلی به تشریح طرح مشترک دو کشور آمریکا و عربستان برای وادار کردن ایران به خروج از سوریه پرداخته است.

گلوبال ریسرچ، در این تحلیل که روز 25 جولای منتشر شده می‌نویسد آمریکا و عربستان سعودی تلاش کرده‌اند با «مهندسی» مجموعه‌ای از بحران‌ها، ایران را به خروج نیروهایش از سوریه وادار کنند.

ساز و کار محوری این برنامه‌ها را به نوشته گلوبال ریسرچ، تحریک به آشوب در داخل مناطق مرزی، ایجاد تهدیدهای تروریستی در داخل ایران و تحریک به انقلاب رنگی، تشکیل می‌دهد.

این پایگاه خبری-تحلیلی در ادامه، شرح مفصلی از سه تحرک در هم تنیده برای بر هم زدن ثبات در ایران ارائه کرده است. درگیری و مناقشات با شبه نظامیان کرد، تحریک ساکنان استان‌های شرقی به جدایی‌طلبی و تلاش برای ایحاد ناامنی در ایران از طریق داعش، برخی از محورهایی هستند که در این گزارش به آنها اشاره شده است.

سی‌ان‌ان: بعید است تفاهم بوئینگ و ایران پیش از انتخابات آمریکا رسمی شود

هواپیمایی ایران ماه گذشته تفاهمنامه‌ای را برای خرید 80 فروند هواپیمای مسافربری «بوئینگ» به امضا رساند که در نوع خود نخستین قرارداد مهم میان یک شرکت آمریکایی و ایران از زمان رفع تحریم‌ها به حساب می‌آمد. این توافق ایران با بوئینگ پس از قرارداد گسترده این کشور با رقیب اروپایی این شرکت یعنی ایرباس انجام شده بود.

شبکه «سی‌ان‌ان» در گزارشی در این رابطه نوشت: «این دو شرکت و ایران اعلام کردند که مذاکرات درباره این فروش ادامه دارد اما مخالفت سیاسی در داخل آمریکا با این قرارداد، تحویل این هواپیماها به ایران را با تردید مواجه ساخته و به نظر می‌رسد که حتی اگر در نهایت نیز آمریکا اجازه اجرایی شدن این قرارداد را بدهد، تعداد هواپیماهای فروخته شده به ایران را کاهش دهد.»

ایران و کشورهای 1+5 سال گذشته به توافقی برای رفع تحریم‌های هسته‌ای علیه تهران در ازای ایجاد برخی محدودیت‌ها در برنامه هسته‌ای این کشور رسیدند. این توافق، بخش عمده تحریم‌های آمریکا علیه ایران را پابرجا نگاه می‌دارد.

این توافق هسته‌ای، موسوم به برجام، به شرکت‌های آمریکایی اجازه می‌دهد پس از دریافت مجوز اقدام به فروش هواپیماهای تجاری به ایران بکنند. علی رغم این، توافق ایران و بوئینگ در زمینه معامله هواپیما با مخالفت نمایندگان کنگره رو به رو شده است.

بنا بر گزارش «سی‌ان‌ان»، وزارت خزانه‌داری آمریکا مجوز کلی برای فروش هواپیما به ایران را صادر کرده اما نهایی شدن این قراردادها نیازمند این است که دولت آمریکا مجوزهای جداگانه‌ای برای هر یک از این قراردادها صادر کند.

بر اساس این گزارش، مجلس نمایندگان آمریکا اوایل ماه جاری میلادی طرحی را به تصویب رساند که مانع از هزینه شدن دلارهای بدست آمده از مالیات‌ها برای صدور مجوزهای اینچنینی می‌شد و بانک‌های آمریکایی را از تأمین اعتبار این قراردادها منع می‌کرد.

«پیتر روزکام» شخصی که متن اصلی این طرح را تنظیم کرده بود اعلام کرد، این طرح پیشنهادی، فروش هواپیماهای «هر دو شرکت بوئینگ و ایرباس به ایران» را متوقف می‌کند. ایرباس نیز به این دلیل شامل این قانون می‌شود که از فناوری آمریکایی استفاده می‌کند. این طرح هنوز در مجلس سنای آمریکا به تصویب نرسیده است.

«باراک اوباما» رئیس‌جمهوری آمریکا اعلام کرده که هر قانونی که همچون این طرح پیشنهادی مانع از اجرای کامل توافق هسته‌ای با ایران شود، وتو خواهد کرد.

این گزارش افزود: «اما مخالفت‌های سیاسی در آمریکا تنها شانس اندکی باقی گذاشته که یادداشت تفاهم بوئینگ با ایران پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در ماه نوامبر به یک قرارداد قرص و محکم تبدیل شود.»

مهر:

رئیس سازمان سیا: «روحانی» فردی میانه‌رو است/ می‌شود با او کار کرد

«جان برنان» رئیس آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) روز جمعه در «همایش امنیتی آسپن» گفت تا زمانی که رئیس جمهور روسیه به سیاست غلط خود در حمایت از بشار اسد ادامه دهد، جنگ خونین داخلی در سوریه ادامه خواهد یافت.

وی که برای نخستین بار در این همایش امنیتی حضور می یافت، با عباراتی تند رئیس جمهور روسیه را با ادعای نقش این کشور در ادامه یافتن جنگ در سوریه و کشتار مردم مورد خطاب قرار داد.

جان برنان مدعی شد: «معتقدم تا زمانیکه بشار اسد در دمشق بر سر قدرت است،‌ هیچ امیدی به پایان این بازی [جنگ] نخواهد بود؛‌ زیرا وی دلیل اصلی مبارزات بسیاری از مردم سوریه است؟» وی در ادامه افزود: «لازم است روشن شود که بشار اسد در آینده سوریه نقشی نخواهد داشت».

رئیس سیا از «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه به خاطر عدم برخورداری از یک استراتژی بلند مدت برای حل بحران سوریه انتقاد کرد و گفت که مشکلات سوریه در میدان جنگ حل نخواهند شد، بلکه نیازمند یک راه حل سیاسی است و ابراز امیدواری کرد که روسیه از روش آمریکا پیروی نماید.

وی با اذعان به این که برکناری یک شبه بشار اسد منجر به شکل گیری یک خلاء قدرت خواهد شد، اظهار داشت که روسها لازم است به این نتیجه برسند که بشار اسد باید از قدرت کنار گذاشته شود. 

برنان که از ماه مارس ۲۰۱۳ به ریاست سازمان سیا منصوب شد، می گوید که سوریه پیچیده ترین چالشی است که وی طی دوره ریاست خود بر این سازمان با آن مواجه شده است.

رئیس سازمان سیا همچنین گفت که در مورد آینده سوریه به عنوان یک کشور یکپارچه خوش بین نیست. این اظهارات جان برنان از جمله اعترافات نادر و آشکار مقامات آمریکایی در خصوص عدم امکان حفظ سوریه به عنوان یک کشور یکپارچه پس از جنگ داخلی پنج ساله در این کشور است.

جان برنان گفت‌: «من نمی دانم که آیا سوریه بار دیگر یکپارچه می شود یا خیر... خون بسیاری ریخته شده است و نمی دانم که آیا یکبار دیگر در دوران زندگیم شاهد [یک سوریه یکپارچه و متحد] باشم».

جان برنان در این همایش امنیتی توافق هسته ای با ایران را «یک اقدام درست» خواند و گفت که «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران فردی میانه رو است که آمریکا می تواند بطور بالقوه با وی کار کند.

جان برنان در پاسخ به این پرسش که گروه تروریستی داعش را در مقایسه با سازمان تروریستی القاعده چگونه ارزیابی می کند،‌ گفت که داعش در مقایسه با القاعده یک «تهدید جهانی» بزرگتر است و اینکه اعضای داعش در عصر دیجیتال رشد و پرورش یافته اند و یک فضای اجتماعی- رسانه ای خلق کردند که حمله به آن سخت و دشوار خواهد بود.

باشگاه خبرنگاران جوان:

علی عبدالله صالح: ایران از یمن حمایت نظامی نکرده است

«علی عبدالله صالح» رئیس‌جمهور سابق یمن و دبیرکل فعلی حزب «کنگره مردمی یمن» در گفتگو با شبکه المیادین، هر گونه حمایت مالی و نظامی از سوی ایران را رد کرد.

وی گفت: ایران جز حمایت رسانه‌‌ای حمایت دیگری از ما نمی‌کند و ما هم به کسی نیاز نداریم.

عبدالله صالح در ادامه درباره تشکیل شورای سیاسی که با ائتلاف انصارالله و کنگره مردمی یمن برای اداره کشور تشکیل شده است، گفت: ائتلاف کنگره مردمی و انصارالله معادلات و نقشه‌ها را تغییر خواهد داد.

رئیس‌جمهور سابق یمن ادامه داد این توافق مغایر با گفتگوهای کویت نیست؛ بلکه آن را تقویت می‌کند.

عبدالله صالح همچنین گفت: رهبری هیأت صنعاء در مذاکرات کویت به نماینده سازمان ملل تأکید کرده که هدف ما حل تمامی مشکلات بدون چشم‌ پوشی از مسائل دیگر است.

پالیتی فکت: آیا توافق هسته‌ای، جیب ایران را از پول آمریکا پر کرد؟

وبسایت «پالیتی فکت» که به راستی آزمایی ادعاهای مقامات آمریکا درباره موضوعات مختلف می پردازد، در مطلبی درباره توافق هسته‌ای ایران نوشت: «رینس پریباس» - رئیس کمیته ملی حزب جمهوری خواه – دو هفته پیش در گردهمایی ملی جمهوری‌خواهان در کلیولند که برای معرفی نامزد نهایی این حزب در انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریکا برگزار شد، با انتقاد از هیلاری کلینتون – نامزد انتخاباتی حزب دموکرات – گفت: ریاست جمهوری کلینتون به معنای فراموش کردن دوستان و قدرتمند کردن دشمنان است.

وی در ادامه در توضیح این مطلب خطاب به حاضران گفت: "به توافق هسته‌ای فاجعه‌بار ایران نگاه کنید که چطور باعث تنها ماندن اسرائیل به عنوان بزرگترین متحد ما در خاورمیانه شد و در عوض، جیب حامی شماره یک تروریسم در جهان را با پول آمریکا پر کرد." اما اظهارات او تا چه اندازه درست است؟

این وبسایت در ادامه نوشت: با توجه به اینکه وزارت خارجه آمریکا پس از توافق هسته‌ای ایران، همچنان نام این کشور را در فهرست رسمی حامیان دولتی تروریسم نگه داشته و در گزارش سال 2015 خود نیز بار دیگر از تهران به عنوان بزرگترین حامی تروریسم یاد کرد، نمی توان بر اظهارات پریباس درباره حمایت ایران از تروریسم خرده گرفت؛ اما بخش دوم اظهارات او به وضوح دارای ایرادات جدی است.

ایران در ازای محدود کردن برنامه هسته ای خود به میلیاردها دلار پول دست یافت اما بخش اعظمی از آن، پول خود ایران بود نه پول آمریکا. در واقع، ایران در ازای محدود کردن فعالیتهای هسته ای خود به پولی دست یافت که در اثر تحریمهای آمریکا و سایر کشورها، حق دسترسی به آنها را نداشت؛ یعنی همان پولهایی که در بانک‌های خارجی بلوکه شده بود و ایران به دلیل تحریمهای بین المللی حق برداشت آنها را نداشت.

بنابراین، این اظهارنظر پریباس در این معنا که توافق هسته ای ایران جیب این کشور را پر از پول کرد، درست است اما پر از پولی که متعلق به خودش بود، نه متعلق به آمریکا.

پالیتی فکت در پایان نوشت: به همین دلیل، می توان گفت پریباس در اظهارات خود در گردهمایی ملی حزب جمهوری خواه، واقعیات را به گونه‌ای تحریف کرده است که برداشت کاملاً متفاوت و نادرستی را به شنونده القا می‌کند.

رویترز: جزئیات جدید از حمله وحشتناک استاکس‌نت به تاسیسات هسته‌ای ایران

رویترز در مطلبی درباره حمله ویروس استاکس‌نت به تاسیسات هسته‌ای ایران نوشت: حمله سایبری به تاسیسات هسته‌ای ایران آغازگر نسل جدیدی از جنگ سایبری بود. این مسئله در مستندی که درباره حمله سایبری به تاسیسات هسته‌ای نطنز در ایران با استفاده از ویروس استاکس‌نت تهیه شده، به خوبی نشان داده شده است. فیلم مستند "روز صفر" (یا "صفر روز") به بررسی هنجارها و قواعد ناشناخته این جنگ جدید می‌پردازد.

شش سال پیش کارشناسان امنیت سایبری نوع جدیدی از یک بدافزار مخرب را شناسایی کردند که تاسیسات هسته‌ای ایران را هدف قرار داده بود. در مستند روز صفر، راوی داستان به آرامی رد پای این ویروس را تا آمریکا و اسرائیل دنبال می‌کند.

نام این مستند به مدت زمانی اشاره دارد که قربانیان پس از کشف یک آسیب‌پذیری در شبکه‌های اطلاعاتی خود برای اصلاح آن فرصت دارند؛ یعنی در واقع، پس از کشف اینگونه آسیب‌پذیری‌ها عملاً هیچ زمانی (صفر روز) برای واکنش به حمله وجود ندارد!

ویروس استاکس‌نت از 4 آسیب‌پذیری موجود در شبکه‌های اطلاعاتی ایران استفاده کرد که نفوذ به آنها نیازمند زمان زیادی نبود.

«اریک چین» از شرکت امنیت سایبری "سیمنتک" و یک کارشناس امنیت سایبری دیگر در راستای این فیلم به مدت یک ماه تمام آنچه که در این حمله سایبری اتفاق افتاد را مورد بررسی قرار داده‌اند. این فیلم جزئیات این حمله سایبری بزرگ را به زبانی قابل فهم برای بینندگان بازگو می کند و قابلیتهای عظیم این بدافزار را به روشی جذاب به تصویر می‌کشد.

نویسنده این گزارش مدعی است: ویروس استاکس نت از این لحاظ یک بدافزار غیر معمول بود که باعث نابودی فیزیکی بخشی از تاسیسات هسته‌ای ایران شد. این ویروس کنترلگرهای صنعتی سانتریفیوژهای تاسیسات هسته‌ای نطنز را هدف قرار داد و تقریبا 20 درصد آنها را از کار انداخت.

با این حال، سامانه اطلاعاتی تاسیسات هسته‌ای نطنز همچنان از عملکرد صحیح سانتریفیوژها خبر می‌داد؛ چراکه استاکس‌نت به طور همزمان اطلاعات عملکردی قدیمی‌تر (اطلاعات مربوط به قبل از حمله سایبری) را در اختیار کارکنان تاسیسات هسته‌ای نطنز قرار می داد.

در حالیکه بسیاری از کارشناسان تاکنون از هرگونه اظهارنظر درباره حمله استاکس‌نت به تاسیسات هسته‌ای نطنز امتناع کرده‌اند، بسیاری دیگر از کارشناسان امنیت سایبری، آن را یک حمله غافلگیرانه تمام عیار می‌دانند. «آموس یادلین» - رئیس اسبق اداره اطلاعات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی – می‌گوید "هک" بهترین سلاح است؛ چراکه دشمن متوجه نمی شود چه اتفاقی در حال روی دادن است.

این گزارش در ادامه مدعی می شود: این حمله سایبری گسترده با وجود موفقیت‌آمیز بودن، پیامدهای منفی زیادی را نیز با خود به همراه داشت. در مستند روز صفر به خوبی نشان داده شده است که چطور روسیه و سایر کشورها با آگاهی از عملکرد این بدافزار، وارد جنگ سایبری جدیدی شدند که به هیچ وجه تابع هنجارهای بین‌المللی نیست و در واقع، قواعد جدید این جنگ، شما را برای دفاع از خود به انجام هر کاری مجاز می‌کند.

واکنش ایران به حمله ویروس استاکس‌نت نیز به خوبی در این فیلم بیان شده است. درواقع، پس از این حمله سایبری بود که ایران به دنبال تقویت توانمندی‌های سایبری خود رفت و با حمله به وبسایت حدود 50 بانک آمریکایی از جمله "جی‌پی مورگان" و "بانک آمریکا" به نوعی سیاست مقابله به مثل را در دستور کار قرار داد.

در فیلم مستند روز صفر، به موارد دیگری از حملات سایبری بزرگ در سالهای اخیر از جمله حمله سایبری به شرکت نفتی "آرامکو" عربستان و حمله کره شمالی به شرکت آمریکایی "سونی پیکچرز" نیز پرداخته شده است تا نشان دهد دشمنی با دولت‌ها در جهان امروز اشکال جدیدتری پیدا کرده است و اکنون این شرکت‌ها هستند که در خط مقدم جنگ میان دولت‌ها قرار گرفته‌اند.

ایرنا:

یک ایرانی نخستین بانوی برنده جایزه جامعه ریاضیات اروپا شد

«سارا زاهدی» ریاضیدان جوان ایرانی و استاد دانشگاه KTH (موسسه سلطنتی فناوری) سوئد موفق به کسب جایزه جامعه ریاضیات اروپا (EMS) در سال 2016 شد.

زاهدی که نخستین زن در میان برندگان جوان جایزه (European Mathematical Society) است، این جایزه را در هفتمین کنگره ریاضیدانان اروپا که 18 تا 22 جولای در برلین برگزار شد، دریافت کرد.

این دختر جوان ایرانی از سال 2014 به عنوان دستیار پروفسور در دانشکده فنی KTH در استکهلم مشغول به کار است.

زاهدی که 34 سال دارد، در زمینه روش های سنجش سطوح متحرک و بازسازی آنها با کامپیوتر تحقیق می کند. نتایج تحقیقات وی در آینده می تواند در بهبود چیپ های کامپیوتری استفاده شود که اغلب در آزمایش های خون به کار گرفته می شوند.

سارا زاهدی که از سن 10 سالگی همراه با خانواده در کشور سوئد زندگی می کند، از کودکی به ریاضی علاقه ای خاص داشت؛ به طوری که با به یادآوردن آن روزها می گوید: «من هیچ کس را نمی شناختم و زبان سوئدی بلد نبودم اما ریاضی زبانی بود که آن را می فهمیدم. سر زنگ ریاضی در مدرسه می توانستم با بچه های دیگر ارتباط بگیرم و دوست پیدا کنم.»

سارا زاهدی یکی از 1300 شرکت کننده ای است که در هفتمین کنگره ریاضی اروپا در شهر برلین حضور دارد و از جمله ستاره های این کنگره به شمار می رود. او معتقد است هر کسی توان فهم ریاضی را دارد.

او معتقد است: «ما باید خیلی بیشتر به سمت گروه های سنی جوان بریم و به آنها نشان دهیم که ریاضی در دنیای واقعی چه کاربردهایی دارد. من هم معتقدم که برنامه نویسی باید به عنوان یک رشته درسی در مدارس تدریس شود.»

 

کد خبر 562006

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha