به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از رادیو گفت و گو، برنامه "شعبده شوم" با موضوع بررسی فرقه های انحرافی و ادیان نوظهور و سینمای معنویت گرا و با حضور حجت الاسلام علی قهرمانی، پژوهشگر عرفان های نوظهور و حجت الاسلام محمدداوود محمدی، پژوهشگر ادیان و فرق از شبکه رادیویی گفت و گو روی آنتن رفت.
در این برنامه حجت الاسلام قهرمانی با اشاره به تعریف معنویت گرایی، گفت: در ایران معنویت گرایی در برخی از اوقات با معناگرایی هم راستا شده و بازنمایی بحث معنویت در معنا را یکسان قلمداد می کنند.
وی با بیان این که معناگرایی بسیار وسیع تر از معنویت گرایی است، گفت: معناگرایی در برخی از اوقات می تواند فاصله گرفتن تصویری از ظاهر به سمت معنا باشد. معنویت شناسی و معنویت گرایی کاملا در تمایز از معناشناسی و معناگرایی داشته و در تفاوت زیادی دارد.
این پژوهشگر عرفان های نوظهور در خصوص معنویت گرایی و بازنمایی معنویت در رسانه ابراز کرد: معنویت گرایی در رسانه هر نوع از معنویتی را می تواند شامل شده و نشانه های مختلفی نیز دارد.
وی با بیان این که مخاطبان سینما باید با معنویت حقیقی آشنا شوند، گفت: اگر مخاطبان سینما از معنویت درست و غلط شناختی نداشته باشند، اهمیت موضوع بررسی معنویت را درک نکرده و از تاثیر این معنویت در زندگی خویش نیز بی اطلاع خواهند بود.
حجت الاسلام علی قهرمانی با اشاره به تعدد و رشد جریان های شبه معنوی در دنیا در سال های اخیر ابراز کرد: بر اساس تحقیقات انجام شده در بین سال های 2011 تا 2013 حدود هزار جریان عرفانی جدید در دنیا متولد شده است.
این پژوهشگر دین و فرقه در خصوص رشد فرق عرفانی مختلف در ایران گفت: طبق تحقیقات به دست آمده سالانه در ایران 100 فرقه عرفانی و انحرافی تولید می شود که اکثر این جریان ها مربوط می شوند به جریان های بومی کشور.
وی با اشاره به جایگاه و اهمیت معنویت بیان کرد: معنویت گرایی در حالت کلی به دو بخش معنویت ناشی از ادیان و معنویت پوشالی و نوظهور تقسیم می شود.
این گزارش می افزاید: در بخش دیگر این برنامه حجت الاسلام محمد داوود محمدی در خصوص معنویت گرایی در سینما گفت: معناگرایی در سینما با معنویت گرایی تفاوت بسیار زیادی دارد، به طوری که معنا گرایی بسیار عام تر از معنویت گرایی است.
وی همچنین در ادامه تصریح کرد: معنا گرایی می تواند علاوه بر ابعاد و ویژگی های مثبت، از ابعاد و ویژگی های منفی نیز برخوردار شود.
این پژوهشگر ادیان درخصوص ویژگی های سینمای ماورا بیان کرد: ماهیت معناگرایی متن ودرون خمیرمایه سینمای ماورا برای مخاطبان آن ملموس نبوده و آشکار نیست، به طوری که در سینمای ماورا نگاه ها و تکنولوژی هایی ارائه می شود که افراد مدرن آن فضا را به نوع جدید تجربه می کنند.
وی در خصوص ویژگی های مختلف سینمای معنا گرا اضافه کرد: اگر ابعاد معنایی سینما مثبت باشد، سینمایی به معنویت حقیقی و دینی به وجود می آید و اگر نکات و معناهایی منفی داشته باشد، تبدیل به مبلغ انحراف می شود.
حجت الاسلام محمد داوود محمدی با بیان این که زمانی که معنویت حقیقی در جهان وجود داشت و این معنویت توسط کلیسا ها به انحراف کشیده شده و انسان مدرن شکل گرفت، انسان از معنویت فاصله گرفته و معنویت را به تدریج کنار گذاشت.
وی در خصوص خلا معنوی انسان ها در دنیا گفت: انسان ها با معمار اولیه دانستن خدا و صفاتی چون این، با یک خلا معنویتی رو به رو می شوند.
این پژوهشگر ادیان و فرقه های عرفانی با اشاره به انقلاب صنعتی و اتفاقات ناشی از آن، گفت: کسانی که سردمدار نهضت صنعتی شدن دنیا بودنند، منافع خود را در انجام کارهایی می دانستند که مردم را به آنها وابسته کند.
وی خاطرنشان کرد: افرادی مختلفی در عصر جدید از تاریخ به دنبال منفعت خود به دنبال مسانی رفتند که درگیر پدیده های انحافی عرفانی بودند، از این رو با گسترش این نوع از عرفان ها از همه طریق اهداف خود را دنباله گرفته و گسترش می دادند.
گفتنی است، فایل صوتی برنامه "شعبده شوم" از وبگاه شبکه رادیویی گفت و گو قابل دریافت است، همچنین، متذکر می شود که این برنامه هر پنچشنبه و جمعه از ساعت 17 تا 18 از شبکه رادیویی گفت و گو پخش می شود.
نظر شما