خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: گاز و نفت به عنوان منابع انرژی امروز در بازارهای جهانی دارای متقاضیان بسیاری است و از زمان لغو تحریم ها کشورمان توانسته است با قدرت تر از گذشته در این عرصه وارد شود. حضور پر قدرت ایران باعث تمایل بسیاری از کشورها برای سرمایه گذاری در این زمینه شده است و در برپاوردهای تازه کشور اوکراین از آمادگی خود برای ترانزیت نفت و گاز ایران به اروپا خبر داده است.
بنابراین گزارش، وزارت نفت در این باره به نقل از بیژن زنگنه، وزیر نفت نوشته است: "اوکراین برای ترانزیت نفت و گاز ایران به کشورهای شرق اروپا امادگی خود را اعلام کرده است و پیشنهاد ایران برای آغاز همکاری، تامین نفت این کشور است البته آنها نیاز محدودی دارند. ظرفیت پالایشگاه اوکراین پایین است و این کشور واردکننده فرآورده نفتی به شمار می رود. اوکراین شبکه انتقال قوی دارد و قرار است مذاکرات بیشتر در زمینه ترانزیت ادامه پیدا کند و ببینیم آیا از نظر اقتصادی و عملی امکانپذیر است که بخشی از نفت ایران از طریق اوکراین به کشورهای چک و اسلواکی ترانزیت شود. اوکراین صنایع پیشرفته ای در زمینه ماشین های دوار دارد و اکنون از طریق شرکت مپنا در زمینه توربین و کمپرسورهای صنعت گاز با آنها همکاری می کنیم.
این گزارش می افزاید: ایرنا در تایید این خبر توضیح داده است: "بخش زیادی از مسیرهای صادرات گاز و نفت روسیه به اروپا از مسیر اوکراین عبور می کند. با این همه، روابط مسکو و کیف در ماه های گذشته به دلیل مشکلات سیاسی دچار چالش شده است. خبرگزاری روسی اینترفاکس به نقل از وزیر انرژی و زغال سنگ اوکراین پیش از این اعلام کرده بود ایران برای صادرات نفت خود از طریق خط لوله اودسا-برودی در اوکراین، اشتیاق فراوانی نشان داده است؛ زیرا باور دارد از دید لجستیکی، این خط لوله بهترین گزینه است."
یادآور می شود: اوکراین پس از روسیه پهناورترین کشور اروپاست. با ذخیره وسوسه انگیزی از معادن فلزی ارزشمند. نیمی از آهن و فولاد کل شوروی از اوکراین بدست میآمد. چهل درصد از کل سنگ منگنز دنیا در دوران شوروی از اوکراین صادر میشد. به این فهرست، منابع ذغال سنگ، جیوه، تیتانیوم و نیکل را هم باید فزود. اوکراین یکی از مهمترین کشورهای معدنی دنیاست که هم از نظر تنوع و هم حجم ذخایر در دنیا کمنظیر است. گفته میشود ۸۰۰۰ معدن از ۹۰ کانی ارزشمند در سراسر خاک اوکراین وجود دارد.
موقعیت ژئوپولتیک اوکراین هم برای غرب، بی نظیر است. مرزهای اوکراین تنها ۶۰۰ کیلومتر تا مسکو فاصله دارند. در زمان جنگ سرد رسیدن پای غرب به این فاصله از قلب بلوک شرق رؤیا بود. اوکراین یکی از سرنوشت سازترین حلقههای غرب در زنجیره مهار روسیه است.
علاوه بر همه این امتیازات بالقوه، اوکراین گلوگاه انرژی اروپا هم هست. ۲۵ کشور اروپایی، وارد کننده گاز از روسیه هستند و همه خط لولهها به جز یکی از خاک اوکراین میگذرند. این یعنی اوکراین گلوگاه درآمد گازی روسیه نیز هست. در روز اول ژانویه سال ۲۰۰۶، روسیه شیر خطوط صادرات گاز از خاک اوکراین را در پی اختلاف بر سر حق ترانزیت، بست. البته روسیه و اوکراین پس از چهار روز به تفاهم اولیه رسیدند. اما اصل اختلاف پابرجا ماند. سه سال بعد در ژانویه ۲۰۰۹، بار دیگر شیر گاز بسته شد و قربانی این اختلاف هم صنایع اروپایی بودند. اروپا هنوز سرمای شبهای بدون گاز، به خاطر بسته شدن این گلوگاه را به خوبی به یاد دارد. در آن سال ۱۸ کشور اروپایی افت فشار یا قطع کامل جریان گاز را گزارش کردند. در حال حاضر اتحادیه اروپا تقریباً ۱۸٫۷ تریلیون فوت مکعب گاز در سال مصرف میکند که ۱۶ درصد آن از خاک اوکراین ترانزیت میشود.
نظر شما