سعه صدر در مواجهه با اندیشه مخالف؛ پیام رضوی برای جهان نو

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام حسنلو با اشاره به اهمیت بهره گیری از آموزه های رضوی در میان اصحاب جامعه علمی کشور گفت: سعه صدر و تحمل اندیشه های مختلف الگوی مکتب رضوی برای جامعه ماست.

حجت الاسلام امیرعلی حسنلو، مدیر گروه تاریخ و سیره مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با اشاره به وضعیت اندیشمندان قلمرو اسلام در زمان حیات امام رضا(ع)، گفت: در آن دوره قسمت مرو و ماوراءالنهر میزبان حضور دانشمندان مختلفی بود و اندیشمندان بسیاری در آن منطقه زندگی می کردند.

 

وی ادامه داد: با وجود حضور جمعیت قابل توجهی از اندیشمندان، بسیاری از مسایل که علمای عباسی توان پاسخ به آن را نداشتد سبب شده بود تا خلا بزرگی احساس شود، لذا مامون اول با انگیزه اهداف سیاسی امام رضا(ع) را به ولایت عهدی منصوب کرد و بعد از آن جلسات متعددی را با حضور اندیشمندان مختلف برگزار کرد تا به خیال خودش بتواند حضرت را در این مناظرات شکست دهد در حالی که مردم اهل بیت را می شناختند و می دانستند که امام رضا(ع) از نظر علمی چه جایگاهی دارد.

 

مدیر گروه تاریخ و سیره مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم تصریح کرد: از سوی دیگر مامون کسی بود که اطراف خود را از اندیشمندان مختلف و اطبا حاذق پر کرده بود اما خود او هم به خوبی می دانست پاسخ بسیاری از مسایل را امام رضا(ع) می داند، در نتیجه اقدام به راه اندازی چندین جلسه مناظره با حضور اصحاب ادیان مختلف و حتی هندوها کرد.

 

حجت الاسلام حسنلو ادامه داد: زمانی که به امام رضا(ع) اطلاع دادند که مامون گفته است چنین جلسه ای ترتیب داده ام و ایشان باید در جلسه حضور یابند برخی یاران امام حتی نگران بودند ولی امام رضا (ع) با گشاده رویی تمام وارد جلسه مناظره شدند و ابتدا حضار سوالات خود را مطرح کردند. نکته جالب در مناظرات این بود که امام رضا(ع) با هر فرد که سخن می گفت تمام استدلالات را از کتاب آیین و مسلک آن شخص بیان می کرد، مثلا اگر با مسیحی سخن می گفت از انجیل شاهد مثال می آورد، اگر با یهودی سخن می گفت از تورات پاسخ می داد.

 

وی با بیان اینکه امام رضا(ع) در این مناظرات با روش استدلال، منطق و اندیشه پاسخ می دادند، گفت: با این چنین شرایطی بود که در این مناظره همه از پاسخ های حضرت قانع شدند و بسیاری مسلمان شدند، اما نکته ای که اکنون مایل ام از آن سخن بگویم توجه حضرت به اقامه نماز اول وقت بود به گونه ای که وقتی در اثنا جلسه زمان نماز فرا رسید، حضرت مناظره را به همراه جماعت مسلمان حاضر در مجلس ترک کردند و بعد از اقامه نماز برای ادامه بحث بازگشتند.

 

حجت الاسلام حسنلو افزود: به هر صورت نکته قابل توجه این است که مامون زمینه چینی کرده  و از علمای قلمرو بزرگ اسلام دعوت کرده بود اما تیرش به هدف نخورد و امام رضا(ع) پاسخ تمامی سوال کنندگان را بیان کرد، ضمن اینکه توجه داشته باشیم مناظرات بین الادیانی بعد از دوره امام رضا(ع) افزایش یافت.

 

مدیر گروه تاریخ و سیره مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم با اشاره به اهمیت الگوگیری از سیره امام رضا(ع) در سیر این مناظرات اظهار کرد: آزاداندیشی و بیان اندیشه یکی از مهمترین درس هایی که می توان از مناظرات علمی امام رضا(ع) گرفت، همچنین تحمل شنیدن نظرات مختلف و حتی مخالف، امروز برخی با اینکه خود را اندیشمند می دانند اصلا تحمل شنیدن نظر مخالف را ندارند.

کد خبر 565679

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha