زخم هایی که چشم انتظار مرحم مسئولان است

خبرگزاری شبستان: شهرستان دنا که همه آن را به نام سی سخت یا همان سی پهلوان شاهنامه فردوسی می شناسند با داشتن روستاهای توریستی و طبیعت زیبا به دلیل داشتن آب و هوای متنوع یاد می شود.

خبرگزاری شبستان/ یاسوج:

شهرستان دنا که امروزه از آن به عنوان یکی ازشهرستان های غنی از ظرفیت های خدادادی استان کهگیلویه و بویراحمد وداشتن منابع غنی آبی، باغی و گردشگری یاد می شود، امروز درگیردار زخم های کهنه ای قرار گرفته است که شاید جبران کردن این همه صدمات ناشی از بشر امروزی سال های سال به درازا بکشد.

دنا نامی استوار در جنوب غربی فلات ایران امروز از برخی زخم ها رنج می برد که این زخم ها می تواند نام و آوازه ای این سرو استوار در بلاد ایران را رنجوز تر از گذشته کند.

شهرستان  دنا که همه آن را به نام سی سخت یا همان سی پهلوان شاهنامه فردوسی می شناسند با داشتن روستاهای توریستی و طبیعت زیبا  به دلیل داشتن آب و هوای متنوع یاد می شود.

 

 وجود روستاهای کریک، بیاره، امیرآباد، کوخدان با داشتن باغ های انبوه، باعث شده که رشد صنعت کشاورزی از جمله باغداری در استان افزایش خوبی از خود نشان دهد.

 وجود بیش از ۱۲ هزار هکتار باغ های بایر در روستاهای دنا و وجود ۲ هزار هکتار باغ های بایر در روستای کریک ،باعث شده که این روستا صنعت سنتی خود که همان شالیکاری بوده را رها کرده و به باغداری که صنعتی به صرفه تر است روی بیاورد، باغ هایی که با ثمرهای فراوان انگور، سیب، هلو، آلو و گردو به عنوان یکی از مخازن مهم صنعت تولید میوه در استان محسوب می شود.

تشنگی به پای دنا هم رسید

اما مشکلی که در این چند ساله گریبانگیر این صنعت مهم در دامن کوه های سر به فلک کشیده دنا شده است، مشکل کمبود آب و نبود مدیریت مناسب برای بهره برداری اصولی از این آب های سرازیرشده و هیشه گواری دنا است.

کم‌آبی مهم‌ترین بحران پیش‌ روی این روزهای باغدارن کریکی در حوزه کشاورزی است هرچند که هر چه به سمت جلو می‌ رویم خبرهایی از افزایش خشکی و از بین رفتن برخی از باغات کشاورزی این روستا به گوش می‌ رسد.

اما غافل از کم آبی و و بارش کم نزورات الهی، سایه گرد و غبار ناشی از سنگ شکن های کوهی در اطرف این روستا باعث شده که این صنعت چهره ای دیگر نشان دهد و درختان زیبای دنا یکی پس از دیگری در معرض نابودی قرار گیرند.

وجود چند سنگ شکن در بستر کوه های زیبای دنا به غیر از بین بردن زیبایی های این روستا که مقصد جدید گردشگری در استان چهار فصل کهگیلویه و بویراحمد از آن یاد می شود باعث شده که کوهی از گرد و غبار این صنایع آلاینده بر روی چترهای درختان سایه افکند و هر روز به غیر از کم دهی ثمرهای باغات دنا زنگ خطر نابودی این طبیعت زیبا را به صدا آورد.

سنگ شکن هایی که شبانه فعالیت می کنند و گردخاک آن با کارکرد غیره اصولی و غیره استاندار و حتی بدون مجوز در شب خرواری از خاکستر را بر روی درختان و باغات این کشاورزان فرو می آورد و محصولات این باغداران را یک شبه بر باد می دهد.

تصمی اشتباه با استراتژی نا متوازان

هرچند انتقال این کارخانه ها به دلیل حفاظت و صیانت از بستر رودخانه بشار بود ولی در مقابل صدمات جبران ناپذیر وجود این کارخانه ها در دامنه های پر سترب طبیعت دنا، همچون لکه ننگی در کارنامه کاری مسئولان استان کهگیلویه و بویراحمد خواهد ماند.

یکی از باغداران روستای کریک در مورد مشکلات عدیده باغداران این روستا، گفت: روستای کریک یکی از مهم ترین روستاهای استان در صنعت کشاورزی بوده که بیشتر محصولات آن در گذشته کاشت برنج بود، اما به دلیل عوض شدن زندگی سنتی مردم و رو آوردن آنها به زندگی مدرن کشاورزی بیشتر اهالی روستا صنعت باغداری را در پیش گرفته اند.

دست و پنجه نرم کردن کشاورزان دنا با کم آبی و بوران گرد و خاک

عبدی زاده  با بیان اینکه امروز باغدارن این روستا با مشکلاتی عدیده ای از جمله کم آبی دست و پنجه نرم می کنند، اظهار داشت: چندسالی است که طرح آبیاری قطره ای باغات این روستا بر زمین مانده و همین موضوع باعث شده که مشکلات زیادی برای آبیاری باغات این روستا به وجود آید.

توسعه باغداری دنا در محاصره چرخ دنده سنگ شکن های کوهی

این کشاورز روستای کریک در ادامه با انتقاد از احداث برخی سنگ شکن های کوهی در اطراف  این روستا و حتی در بین درختان، گفت: در دو سال اخیر با احداث چند سنگ شکن در حوالی روستا میزان ثمر دهی محصولات باغداران این روستا حتی به ۲۰درصد هم نمی رسد.

وی با ابراز گلایه از مسئولان امر، گفت: اگر یکی از مسئولان سری به باغات این روستا بزند خواهند دید که خاکستر این سنگ شکن ها چگونه خروارها خاکستر را بر روی شاخه ها و ثمرهای این درختان نشانده و باعث شده که برخی از این درختان به کلی خشک شوند.

سنگ شکن های که مجوز قانونی ندارند

این باغدار روستای کریک با بیان اینکه این سنگ شگن ها حتی مجوز قانونی ندارند و حتی در شب به کار خود ادامه می دهند، عنوان کرد: شبانه کار کردن این سنگ شکن ها در شب حتی باعث دلخوری اهالی روستا شده و نبود تور محافظ برای مهار خاکستر این سنگ شکن ها باعث شده که بیشتر اوقات روز ریزگردهای این کارخانه ها بیشتر از حد خودنمایی کند.

هاشم پور یکی دیگر از باغداران این منطقه با بیان اینکه امروز کم آبی یکی از مشکلات عدیده این روستاست، گفت: این روستا در یک منطقه مهم کشاورزی قرار داشته که بیشتر زمین های آن بایر کشاورزی و باغداری است و اگر آب به آنان نرسد به کلی خشک خواهد شد.

این باغدار روستای کریک با انتقاد از مسئولان امر گفت:طرح آبیاری قطره ای به کنار، اما کسی نیست که رنج پر غصه مردم این دیدار را بشنود و از سالها رنج آنها در سرمای زمستان و بی آبی تابستان کسی خبری ندارد.

صنعت کشاورزی دنا باغداری است

عضو شورای مرکزی روستای کریک تصریح کرد: بیش از ۹۹ درصد از صنعت تولیدی و اشتغال این روستا کشاورزی است و اگر به اندازه کافی آب به آن نرسد باید گفت که بیشتر منابع درآمد این مردم از بین  خواهد رفت.

سنگ شکن های کوهی سمی برای باغات کریک

یعقوبی به بودن چند سنگ شکن کوهی در حوالی این روستا اشاره کرد و گفت: این سنگ شکن ها به غیره از کم آبی خطری دیگر برای صنعت کشاروزی و حتی باغداری این منطقه محسوب می شوند.

وی با اشاره به این موضوع که خاکستر این سنگ ها باعث شده که برخی از باغات این روستا که در نزدیکی این سنگ شکن قرار دارند ثمر آنچنانی نداشته باشند، گفت: شنیده می شود برخی از این سنگ شکن ها مجوز قانونی ندارند و در شب به کار خود ادامه می دهند و به غیر از خاکستر، به منطقه های بکر این روستا آسیب های جدی وارد کرده اند.

کم آبی و گردو غبار ناشی از فعالیت واحدهای تولید شن و ماسه کوهی غیرمجاز در دامنه های دنا بخش زیادی از باغ های شهرستان دنا به ویژه در روستای توریستی کریک را در آستانه نابودی قرار داده است.

طبیعتی که با ورود این ماشین آلات غول پیکر رو به نابودی گذاشته و به جزء زخم های کهنه و نابودی درختان چیز دیگری از آن به جا نمانده و حتی امروز ریزش خروار خروار خاکستر آنها بر روی درختان باغداران بر زخم های کهنه آنها به غیر از کم آبی افزوده است.

سنک شکن های کوهی که طبق مصوبه شورای اداری استان کهگیلویه و بویراحمد در زمان استاندار پیشین باید در منطقه ای بدون پوشش گیاهی استقرار یابند در حال حاضر در بیشترین مناطق استان در لابه لای درختان و پوشش گیاهی مراتع طبیعی و بکر جا گرفته و به جزء تخریب و پایمال کردن این مناطق کاری دیگر را انجام نمی دهند.

نابودی صنعت کشاورزی دنا در سایه بی توجهی

 تنها مسیر برای حمل شن و ماسه این سنگ شکن ها، بیشتر مسیرهای کوهی و طبیعت های بکر است که با وجود رفت و امد بسیار ماشین آلات سنگین در این مسیرها، منابع طبیعی با سرعت چشم گیری رو به افول رفته و جاذبه های اصلی خود را از دست می دهد و در آینده به جزء خرابه ای از ریز گرد خاک های تولید شده از این سنگ شکن های کوهی بر بدنه درختان و مزارع، چیز دیگری بر جای نخواهد ماند.

کد خبر 587238

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha