کشف نفت نقابی بر چهره فرهنگ ایران زد/ تصویب  کپی‌رایت در مجلس  جهشی در  صادرات فرهنگی ایران  ایجاد می کند

خبرگزاری شبستان: صالحی امیری گفت: کار با دنیا بدون تصویب کپی رایت ممکن نیست. در نشر و ترجمه آثار هم این مشکل را داریم. مطمئن باشید بعد از تصویب این قانون دچار تحول بزرگی در عرصه صادرات فرهنگی به کشورهای دیگر خواهیم شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، هفتمین همایش ملی حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط با موضوع حمایت از نمودهای فرهنگ عامه و حقوق مالکیت فکری امروز سه شنبه دوم خرداد با حضور سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مصطفی پورمحمدی وزیر دادگستری، معاون حقوقی امور مجلس و استان های وزارت ارشاد، رییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس و جمعی از پژوهشگران، حقوقدانان در محل کتابخانه ملی در حال برگزاری است.

 

سیدرضا صالحی امیری در سخنانی در این مراسم گفت: فرهنگ عامه از بحث های مهم فرهنگی است. گاهی خلت مبحث فرهنگ عامه و فرهنگ عمومی پیش می آید در حالی که این دو از یکدیگر جدا هستند. فرهنگ عمومی مجموعه ای از آداب و رسوم موجود در بطن و متن جامعه است و با خلقیات جامعه ایرانی انطباق پذیری دارد اما فرهنگ عامه دارای جایگاه های تاریخی است و با خلقیات ایرانیان سازگاری ندارد.

 

وی افزود: فرهنگ عمومی در حوزه فرهنگی یکی از شاخه های فرهنگ ملی و دینی ماست و در فضای جغرافیایی به سر می بریم که اگر بنا باشد در مورد مزیت های فرهنگی کشورها سخن رانده شود ایران دارای بالاترین مزیت های هنری و تاریخی است.

 

وی بیان کرد: با کشف نفت نقابی بر چهره فرهنگ ایران افتاد و آنگونه که باید شناخته نشد. برگزاری همایش های اینچنینی حرکت های جدیدی برای بازنمایی فرهنگ ایرانی و اسلامی است و فضاهای مجازی هم در این زمینه کمک می کنند.

 

وی توضیح داد: اگر بتوانیم داشته های فرهنگی خود را احصا و تثبیت کنیم که بخشی از آن کار مجلس است می توانیم در عرصه ملی منطقه ای و حتی فرامنطقه ای تولیدات فرهنگی خود را عرضه کنیم، البته در این زمینه تا به امروز تلاش شایسته ای انجام نداده ایم.

 

وی با بیان اینکه چینی ها با خلق آثار دستی و هنری خود که نشات گرفته از فرهنگ عامه آنهاست به منازل جهانیان رخنه و نفوذ کرده اند، افزود: چین با فرهنگی که دارد و صنایع فرهنگی که ریشه در تمدن چینی دارد در تمام دنیا رخنه و نفوذ کرده است.

 

وی تصریح کرد: در فرهنگ ما عناصر بسیار قوی هویتی وجود دارد که می تواند به صنایع فرهنگی خلاقه تبدیل و به کشورهای دیگر صادر شود. عرصه بازی های رایانه ای 450 میلیارد دلار گردش مالی داشته، انیمیشن نیز همین طور، مدرسه موش ها که متعلق به دو دهه قبل از فرهنگ این کشور است و از داستان های ایران نشات گرفته جهانی شد. ما در این حوزه غنی هستیم تعزیه و پرده خوانی نمونه زنده نمایش ایرانی است که سبک و شیوه برگزاری آن در دنیا بی بدیل است. هر جمعی با حداقل امکانات می تواند نمایش خیابانی برگزار کند و فرهنگ عاشورا را به نمایش بگذارد.

 

وزیر ارشاد گفت: ما سبک های فراوان فرهنگی داریم که ریشه در فرهنگ غنی ما دارد و از یک منبع بزرگ فرهنگی به نام فرهنگ دینی تغذیه می کنند. نوروز، 13 بدر، فرهنگ عشایر، چادرنشینی و آواهایی که در موسیقی نواحی کشور است همه متعلق به این جغرافیا است و ریشه در این سرزمین دارد و می تواند تبدیل به اثر هنری و ثبت ملی شود.

 

وی بیان کرد: دنیا امروزه با این عناصر زیست می کند و وقتی به کشورها سفر می کنیم میراث فرهنگی کشورها را می بینیم؛ بنابراین در حوزه فرهنگ عمومی این موضوع بسیار اهمیت دارد.

 

وی افزود: یکی از وظایف اصلی ما حفظ و گسترش فرهنگ عمومی ایران است. سبک زندگی و لباس ایرانی اسلامی در هر بخش از این کشور تعریفی دارد و با نمادها و نمودهای خاص خود شناخته می شود. در همه سبک ها ارزش های فرهنگی نهفته و دارای عقبه تحلیلی است که می شود به خلق اثر ارزشمند و فاخر منجر شود.

 

وی توضیح اد: در این زمینه باید دو کار انجام بدهیم اول شناسایی ظرفیت ها و فرآیند ثبت حقوقی آنها و دوم تصویب قانون کپی رایت، تصویب قانون کپی رایت بخش بسیار مهمی است و مجلس زودتر باید این لایحه را تصویب کند، کار با دنیا بدون تصویب قانون کپی رایت ممکن نیست. در نشر و ترجمه آثار هم این مشکل را داریم. مطمئن باشید بعد از تصویب قانون کپی رایت دچار تحول بزرگی در عرصه صادرات فرهنگی به کشورهای دیگر خواهیم شد.

 

وی بیان کرد: حجم ارزش های نهفته در فرهنگ ایرانیان بسیار زیاد است و هنر ایرانیان این بود که در بدو ورود اسلام به کشورشان بین فرهنگ ایرانی و فرهنگ اسلامی آشتی برقرار کردند. در هیچ جامعه ای ندیدیم که با تمام وجود اسلام را بپذیرند و نسبت به فرهنگ خود هم پافشاری کنند.

 

صالحی امیری در ادامه با بیان اینکه عاشورا نماد فرهنگی این سرزمین است و کسی نمی تواند آن را از ما بگیرد، افزود: نوروز هم برای ما همین طور است و ما آشتی را برقرار کردیم چون دارای عمق استراتژیک فرهنگی هستیم و معتقدم کمتر کشوری در منطقه این قدرت را دارد.

 

وی گفت: شما به عنصر زبان توجه کنید ترک ها و آذربایجانی ها را ببینید که در طول زمان زبان شان دستخوش تحول شد، اما زبان فارسی به دلیل رمز و رازهایی که دارد عنصر ماندگاری شد.

 

وی بیان کرد: بعد از تصویب قانون کپی رایت جهش بزرگی در صادرات فرهنگی خواهیم داشت و این یعنی اقتصاد مقاومتی و گفتمان بین اشتغال و تولید. در ایران ظرفیت صنعت فرهنگ می تواند جایگزین صنعت نفت شود و ما این قدرت را داریم، از فرش و صنایع دستی و میراث فرهنگی و سینما و موسیقی و تئاتر و هنرهای تجسمی و بازی های رایانه ای گرفته تا هنرهای دیگر. تصویب قانون کپی رایت امنیتی برای اصحاب فرهنگ ایجاد می کند چون امروزه با پدیده جعل و قاچاق روبرو هستیم. کتابی که ترجمه شده و می خواهد به عرصه بین المللی برود باید از صاحب اثرش حمایت شود و برای ورود به بازارهای دنیا حمایت شود.

 

وزیر ارشاد گفت: زبان امروز گفت و گو با دنیا زبان پرخاشگری است، زبان تعامل و گفت و گو است. ما در قدرت نرم عنصرهای بسیاری داریم برای مثال عنصر دیپلماسی، قدرت مغز، عناصر رسانه و تکنولوژی و البته صنایع فرهنگی که از همه اینها می توانیم در جهت تعامل و گفت وگو با دنیا استفاده کنیم.

 

وی گفت: ما از طریق تولید، توزیع و انتشار فرهنگ ایرانی در دنیا می توانیم آن را تبدیل و عرضه کنیم.

 

وی گفت: دیپلماسی فرهنگی یعنی ایجاد سازوکار جدید برای ارتباط با دنیا از دیدگاه جدید یعنی گسترش فرهنگ در دنیا، دیپلماسی فرهنگی پایدار و بلندمدت است و البته منطبق بر ارزش ها و مشترکات فرهنگی ما.

 

وزیر ارشاد در ادامه توضیح داد: دنیا اگر به جای زبان هسته ای با زبان فرهنگی وارد گفت و گو با ما شود در مقابل ما سر خم می کند. روسای جمهور آمریکا در هر دوره ای وقتی برای نوروز پیام می فرستند در ابتدا می گویند با کشوری صحبت می کنیم که دارای فرهنگی غنی است بنابراین ما معتقدیم هیچکس در منطقه قدرت رقابت فرهنگی با ایران را ندارد. یکی از چشم اندازهای ما در افق 1404 عرضه عناصر فرهنگی و عمومی ما با دنیاست.

 

وی همچنین در خصوص برگزاری انتخابات ریاست جمهوری گفت: بستر مشارکت فراگیر با تدبیر مقام معظم رهبری فراهم شد، حق الناس رعایت شد، فضای رقابتی برای حضور همه سلایق فراهم بود، مردم هم با تدبیر وارد عرصه شدند و ما در آغاز راه پاسخگویی به ملت هستیم و به جامعه ای که به ما اعتماد کرد.

 

 

 

 

کد خبر 630730

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha