سفر به قطب توليد "لشگر يك نفره" / سركه سيب سميرم، مثل گلاب كاشان جهاني مي شود

خبرگزاری شبستان: مسئول بسيج سازندگي ناحيه سميرم، درباره افق اقتصاد مقاومتي اين منطقه مي گويد: «اميدواريم به جايي برسيم كه سركه سميرم مثل گلاب كاشان به يك برند جهاني تبديل شود.»

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از بسیج سازندگی، ممكن است براي شما عجيب باشد كه يك ماده‌ي غذايي، هم نقش يك لكه‌بر قوي را ايفا كند، هم به پوست و موي شما شادابي ببخشد، هم خطر برخي امراض و بيماري‌ها را از شما دور كند، هم براي باغچه و حيوان خانگي‌تان به كار بياد و هم اثاثيه‌ي خانه‌ي‌تان را برق بيندازد! حتما با شنيدن اين حرف‌ها به فكر يك ماده‌ي غذايي صنعتي مي‌افتيد كه با افزودن انواع و اقسام مواد خوراكي و غير خوراكي و افزودني‌هاي مجاز و غيرمجاز توانسته يك تنه از پس اين همه كار بربيايد. اما بايد گفت تمامي اين خواص مفيد و كارآمد در يك ماده‌ي طبيعي همه‌كاره جمع شده است: سركه‌ سيب. 
 
خواص ضد باكتريايي، ضد ويروسي و ضد قارچي سركه‌ سيب، آن را به يك ارتش يك نفره تبديل كرده است كه علاوه بر حفظ سلامتي و زيبايي بدن و تميزي محيط اطراف‌مان، به شدت با امراض و ناپاكي‌ها مي‌جنگد. درمان دل درد و نفخ، كاهش دردهاي عضلاني، رفع خارش پوست، پيشگيري از ديابت، درمان گلودرد، مهار سينوزيت، سم زدايي از بدن، انرژي زايي، رفع سكسكه، كاهش كلسترول، درمان سوءهاضمه، كاهش وزن، درمان رگ هاي واريسي، تنظيم قند خون، تنظيم PHD بدن، پيشگري از پوكي استخوان، مقابله با پيري زودرس، تقويت سيستم ايمني بدن، تسكين دردهاي آرتروز، درمان شوره سر، رفع آثار كبودي و سوختگي از پوست، سفيدي دندان ها، رفع بوي بد دهان و پا و ... گوشه از خواص بي پايان سركه سيب است. 
 
اما كاربردهای عجیب و غریب اين معجون جادويي به همين موارد خلاصه نمي شود. علاوه بر استفاده از سركه سيب به عنوان افترشيو (ژل بعد از اصلاح) طبيعي، سركه سيب به عنوان يك محلول پاك كننده‌ غيرسمي و همه‌كاره نيز موضوعيت دارد. شما مي توانيد اسپري‌ها و پاك‌كننده‌هاي ديگر را كنار بگذاريد و به يك ضدعفوني‌كننده‌ي تازه روي بياوريد. اگر براي تميز كردن خانه‌ي خود از تركيبات شيميايي معمول استفاده مي‌كنيد، يك ماده‌ي غيرسمي و ضد باكتري را از دست داده‌ايد. فقط مقداري سركه‌ سيب را در آب حل كنيد و در يك اسپري بريزيد و از آن استفاده كنيد. براي پاك كردن اجاق گاز و سطوح آشپزخانه مي توان از تركيب ۱ به ۱ آب و سركه‌ سيب استفاده كرد.
 
سفر به قطب توليد سركه سيب در جهان
شهرستان سميرم با مساحت 5 هزار كيلومتر مربع در جنوب غربي استان اصفهان واقع است. سميرم منطقه اي كوهستاني با آب و هواي معتدل است و 65 هزار نفر جمعيت دارد. سميرم از نظر منابع آبي بهترين شهرستان اصفهان محسوب مي شود و به همين دليل رتبه اول توليد سيب درختي در كشور را در اختيار دارد. با اين وجود فقدان فراگيري استفاده از صنايع تبديلي و اكتفا كردن به فروش سيب به صورت سنتي، يكي از چالش هاي صنعت كشاورزي در سميرم است كه ضايعات 20 درصدي محصولات باغات را به همراه داشته است.
 
در سال 1394 در سميرم 230 هزار تن سيب از باغات برداشت شد كه 50 هزار تن آن (20 درصد) به صورت ضايعات از بين رفت. در سال 95، 260 هزار تن سيب از باغات سميرم بدست آمد و با كاهش 5 درصدي، ميزان ضايعات به رقم 40 هزار تن رسيد.
 
تهيه سركه سيب از سيب هاي درجه 2 و 3 يكي از راه كارهايي است كه مي تواند علاوه بر كاهش ضايعات محصولات باغات تا زير 5 درصد، با خلق ارزش افزوده، اشتغال زايي مضاعف را هم در سميرم در پي داشته باشد. توليد سركه سيب از سيب هاي با كيفيت پايين و مصرف آن اگرچه به صورت سنتي از ديرباز در سميرم رواج داشته اما امروز بسياري از مردم با آن آشنايي ندارند. در روش سنتي، سيب ها را به 4 قسمت تقسيم مي كنند و به همراه كمي نمك و مخمر داخل دبه مي ريزند و پس از يك سال محتويات دبه را از صافي مي گذرانند و به اين ترتيب سركه سيب حاصل مي شود.
 
راه اندازي 33 واحد توليد سركه سيب
بسيج سازندگي در راستاي اقتصاد مقاومتي و نيز سياست قطب بندي اقتصادي، با برگزاري كلاس هاي متعدد در سميرم و اختصاص تسهيلات بانكي براي راه اندازي كارگاه هاي كوچك، تا اين لحظه 33 واحد توليد سركه سيب را در سميرم راه اندازي كرده است.
 
ياسر ساعدي يكي از توليد كندگان موفق سركه سيب در سميرم است. او در اين باره مي گويد: «از طريق كلاس هايي بسيج سازندگي با مقوله توليد سركه سيب آشنا و متوجه شدم خيلي راحت مي شود با سيبي كه در سميرم خيلي زياد و است دور ريخته مي شود، درآمدزايي و ايجاد اشتغال كرد. در شهرستان ما به دليل فراواني زياد، سيب را مي توان به قيمت مناسب و ارزان تهيه كرد كرد و به همين دليل توليد فرآورده هاي سيب مقرون به صرفه است. سرمايه اوليه تاسيس كارگاه و خريد دستگاه خرد كن با حمايت بسيج سازندگي فراهم شد». 
 
او درباره نحوه توليد سركه سيب، خاطرنشان مي كند: «بعد از مرحله خرد كردن سيب با دستگاه، هسته و دم سيب را جدا مي كنيم. براي اين كار سيب هاي خرد شده را داخل آب مي ريزيم تا هسته و دم آنها ته نشين شود. سپس با صافي سيب خرد شده داخل سبد مي ريزيم تا آبش گرفته شود و سپس داخل دبه مي ريزيم. بحمدلله درآمد خوبي داريم و در اولين برداشت محصول، با سود حاصله از فروش همه هزينه هاي راه اندازي كارگاه برگشت. در حال حاضر نيز توليد چيپس سيب و رب سيب را در دستور كار داريم.»
 
 
دشواري هاي كسب مجوزهاي بهداشتي
سعدالله طورايي يكي ديگر از توليد كنندگان سركه سيب در سميرم است. او براي كاهش زمان طولاني توليد سركه سيب، از وسايل گرمايشي استفاده مي كند تا دماي كارگاهش همواره در 37 درجه سانتي گراد ثابت باقي بماند. آقاي طورايي مي گويد: «در سميرم سيب را كيلويي 300 تا 700 تومان خريداري مي كنيم اما هر ليتر سركه سيب را 7 هزار تومان به فروش مي رسانيم. براي توليد هر ليتر سركه 3 يا 4 كيلو سيب لازم است. در واقع سركه سيب حداقل 6 برابر فروش سيب به صورت معمولي درآمد و ارزش افزوده دارد.»
 
مجيد نادري، يكي ديگر از توليد كنندگان سركه سيب، مهمترين مشكل كارگاه هاي توليدي را سختگيري در ارائه مجوز هاي بهداشتي مي داند كه باعث شده است فروش محصولات به واحدهاي تجاري با دشواري هايي رو به رو باشد. او مي گويد: «براي دريافت شناسه نظارت و كد بهداشت معيارهاي دشواري در نظر گرفته شده كه با ماهيت كارگاه هاي كوچك و زودبازده همخواني ندارد. از جمله اين موارد لزوم برخورداري كارگاه از مساحت 200 مترمربع است. در حال حاضر بسيج سازندگي مشغول رايزني با نهادهاي مربوطه براي تسهيل روند صدور مجوزهاست.»
 
در سميرم سالانه 70 تن سركه سيب توليد و 5 تن آن به كشورهاي خارجي صادر مي شود. اسماعيل ياري، مسئول بسيج سازندگي ناحيه سميرم، درباره افق اقتصاد مقاومتي اين منطقه مي گويد: «اميدواريم به جايي برسيم كه سركه سميرم مثل گلاب كاشان به يك برند جهاني تبديل شود.»
کد خبر 633752

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha