به گزارش خبرنگار مهدویت و غدیر خبرگزاری شبستان: بررسی و تبیین مختصات فرهنگی و بایسته های اجتماعی عصر غیبت و همچنین تحلیل شاخصه های مهم برای ورود به عصر ظهور و نیز تشریح چگونگی عملکرد جامعه منتظر در این پروسه، مقؤلاتی بودند که ما را بر آن داشتند تا گفت وگویی با حجت الاسلام جواد اکبری، مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه پیام نور، ترتیب دهیم که مشروح بخش نخست آن، در ادامه از نظرتان می گذرد:
مختصات و چارچوب فرهنگی جامعه منتظر چگونه تبیین می شود؟ در دوران انفجار فتنه های آخرالزمانی، چگونه می بایست در مسیر تحقق دولت مهدوی قرار گرفت؟
یکی از معضلات عمده جهان اسلام در دوران کنونی، بحث عدم آگاهی و شناخت و یا به تعبیری جهالت نسبت به موضوعات مهم و اساسی اسلامی است. این معنا در تعابیر دینی به عدم معرفت و شناخت معنا شده است. در عصرغیبت، مهمترین وظیفه جامعه منتظر، شناخت پیدا کردن نسبت به امام موعود(عج) و حجت حق خداوندی، در زمین است. اگر انسان منتظر بتواند این مفهوم را به طور متقن پیگیری نماید، امید است که بتوان نسبت به او، امید صلاح و بهبود داشت. از نبی مکرم اسلام(ص) در همین زمینه مروی است که فرمودند:«مَنْ ماتَ وَ لَمْ يَعْرِفْ إمامَ زَمانِهِ مَاتَ مِيتَةً جَاهِلِيَّة»؛ این روایت «متفق علیه» که تمامی فرق اسلامی آن را قبول دارند، به صراحت بحث شناخت و آگاهی انسان را نسبت به امام زمانش تبیین می نماید.
متأسفانه ابتدایی ترین موضوع در باب شناخت که مورد توجه قرار می گیرد، بحث شناخت ظاهری است که می بایست بیان کرد منظور اصلی از شناخت؛ شناسایی رفتاری و کرداری و عملکردی است. در ادعیه معروف اسلامی تصریح شده است که:«اَللّهُمَّ عَرِّفْنى نَفْسَكَ و اَللّهُمَّ عَرِّفْنى رَسُولَكَ و اَللّهُمَّ عَرِّفْنى حُجَّتَكَ فَاِنَّكَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْنى حُجَّتَكَ ضَلَلْتُ» یعنی خداوندا؛ ابتدا توفیق شناخت خود و سپس نبی مکرم خود(ص) و سپس امام و خلیفه به حق خود را به ما عطا فرما. در واقع حضور و بقای دین به شناخت امام وحجت خدا(ع) وابسته است.
شرط دوم در رسیدن به جامعه آرمانی مهدوی بعد از معرفت، موضوع تبعیت و پیروی نمودن از مسلک و رفتار امام معصوم(ع) است. آراستگی به خوبیها و دور بودن از بدی ها و پلشتی ها، از مهمترین شاخصه های دولت کریمه مهدوی است. از امام عصر(ارواحنا له الفداء) مروی است که ایشان فرموده اند: «دریافت بدی و نادرستی از شیعیان؛ ما را آزرده و پریشان می نماید». توده های مردم در مواجهه با افراد متدین و دیندار، در ابتدای امر به رفتار و منش آنها توجه دارند و اگر خدای ناکرده رفتار آنها، با موازین اسلامی و ارزشی، هماهنگی نداشته باشد، نه تنها به چارچوب اعتقادی جامعه صدمه وارد کرده اند؛ بلکه باعث بی احترامی به اصول و قواعد دینی نیز می گردند که این رویه به طور قطع، قلب نازنین امام عصر(عج) را به در خواهد آورد.
بعد از مراحل شناخت و تبعیت در مسیر تحقق آرمانشهر مهدوی، موضوع مهم، بحث ارتباط با ولایت و التزام به مبانی ولایی است. از لسان قرآن کریم مروی است که می فرماید:«يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَ صابِرُوا وَ رابِطُوا وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ»؛ امام صادق(ع) در معنا و تفسیر این آیه شریفه فرموده اند:«اصبرو؛ مراد صبر کردن بر انجام فرایض است و صابرو؛ یعنی اینکه در مقابل دشمنان صبور و بردبار باشید و رابطو؛ یعنی ارتباط گیری به امام و معصوم(ع) زمان»؛ لذا اگر می خواهیم با امام عصر(عج) پیوند داشته باشیم، شرط واجب، داشتن عمل و پیروی و متابعت از ایشان است.
مسئولیت ها و وظایف در این پروسه چگونه تعریف می شوند؟
بعد از مقدماتی که بیان شد؛ مهمترین مسئولیت جامعه منتظر در مسیر تحقق دولت کریمه مهدوی، موضوع آمادگی و بالندگی جامعه است. ما می بایست پیوسته به این نکته اهتمام داشته باشیم که هر لحظه، امکان ظهور حجت خدا(عج) وجود دارد و ما نمی توانیم نسبت به این مهم، بی تفاوت باشیم. آمادگی و صحت روح و ایمان از بایسته های جامعه منتظر است. این مهم؛ بارها و بارها از لسان قرآن کریم و ائمه هدی(ع) تبیین شده است.
در باب آمادگی و توانمندی قرآن کریم می فرماید:«وَأَعِدّوا لَهُم مَا استَطَعتُم مِن قُوَّةٍ وَمِن رِباطِ الخَيلِ تُرهِبونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّكُم»؛ یعنی؛ نیرومندی و بالندگی؛ مهمترین شاخصه، در رسیدن به اهداف و نیّات شما خواهد بود. رابطه با فقها و ولی فقیه در عصر غیبت؛ مهمترین شاخصه جامعه دینی و اسلامی است. در روایات منقول است که فرمودند: «در عصر غیبت برای رسیدن به محتوای دین و شریعت؛ به علما و فقهای دین مراجعه کنید.»؛ ارتباط صحیح با مراجع و فقهای دینی؛ قطعاً بسیار از گژی ها و پلشتی ها را از جامعه منتظر، در مسیر رسیدن به آرمانشهر مهدوی، خواهد زدود.
تشکیل حکومت دینی را در مسیر تحقق دولت مهدوی چگونه تبیین می فرمایید؟
در قسمت مقامات اجرایی و مقدمه سازی برای عصر ظهور، گاهی اینگونه برداشت می شود که می بایست رفتار و کردار و گفتار صحیح و اسلامی داشت؛ اما؛ نسبت به حاکمیت و حکومت، هیچ مسئولیت و وظیفه ای، متوجه مردم و مؤمنان نیست. می بایست بیان کرد تمامی مطالب بیان شده، محتاج یک ضمانت اجرایی است و این ضمانت اجرایی؛ نیازمند تشکیل حکومت دینی و پیاده سازی چارچوب دینی در فضا و اتمسفر جامعه است. این همان مفهومی بود که امام راحل(ره) در ابتدای نهضت اسلامی و تشکیل حکومت جمهوری اسلامی؛ مد نظر داشتند. ایشان بیان می داشتند که حاکمیت در تحقق دولت مهدوی؛ نقش بسزا و مهمی خواهد داشت. امام خمینی(ره) می فرمودند: در مسیر تحقق آرمانشهر مهدوی، فقط خود سازی کافی نیست و می بایست بر جامعه سازی و دیگران سازی نیز، توجه و ممارست داشت. اگر در جامعه ای موانعی برای اجرای فرامین الهی و پیاده سازی حدود الهی وجود داشته باشد، می بایست بیان کرد که آن جامعه در تضاد با باور و اعتقاد مهدوی قرار دارد.
ادامه دارد... .
نظر شما