توانمند سازی سالمندان اولویت اصلی سازمان بهزیستی

معاون توان بخشی سازمان بهزیستی گفت: توانمند سازی و آموزش مهارت های زندگی رویکرد اصلی سازمان بهزیستی در حوزه توانبخشی سالمندان است.

به گزارش خبرنگار شبستان، مصطفی کرباسی، معاون توان بخشی سازمان بهزیستی در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی سالمند برگزار شد، ضمن اشاره به الزام سازمان بهزیستی به نگهداری از سالمندان افزود: سالمندان تحت پوشش سازمان بهزیستی، عمدتا سالمندانی هستند که یا از سوی مراجع قضایی به سازمان معرفی شده یا افراد مجهول الهویه ای هستند که در خیابان رها شده اند، اما رویکرد اصلی سازمان به غیر از این موضوع، توانمند سازی و آموزش مهارت های زندگی سالمندی به سالمندان و خانواده های آنان است.


وی افزود: بر اساس مساعدت های بخش دولتی، یارانه سازمان از سال 88 و 90 با افزایش دو برابری مواجه بود که این افزایش موجب توسعه بیشتر در بخش توان بخشی می شود.
 

کرباسی کمک های بخش خصوصی و مردمی را 70 تا 75 درصد اعلام کرد و گفت: این دستاوردها موجب توسعه یافتگی و افزایش امید به زندگی بویژه در میان سالمندان می شود و عدم توجه به آنان در آینده موجب بروز مسائل مختلفی در جوامع می شود.


وی در خصوص جلوگیری از آسیب های ناشی از بی توجهی به سالمندان، برنامه ریزی در عرصه های مختلف اجتماعی و افزایش مشارکت سالمندان را مهم و موثر ارزیابی کرد.


معاون توان بخشی سازمان بهزیستی توسعه شهر نشینی، محدود شدن فعالیت های زیستی و تغییر شکل خانواده از گسترده به هسته ای و کاهش سرانه مسکن را از عوامل موثر بر زندگی سالمندان دانست.
 

وی با اشاره به آمارهای رشد جمعیتی در جهان میزان رشد جمعیت جهان در هر کشور را 1/75صدم درصد اعلام کرد که افراد بالای 65سال رشدی 2/5درصدی داشتتندکه 5/1 برابر رشد کل جمعیت جهان است.
 

کرباسی طبق پیش بینی های جهانی گفت: در سال 2005 یک چهارم جمعیت جهان را سالمندان تشکیل می دهند.
 

وی رشد سالخوردگی در ایران را نیز از سال 1355تا 1385 سه درصد اعلام کرد که رشد 2/5 برابری داشته است.

به گفته وی؛ طبق آمار سال 85 ایران 5 میلیون و 200 هزار نفر سالمند دارد.


وی در ادامه با اشاره به فعالیت های سازمان بهزیستی تصریح کرد: بهزیستی در بخش توانبخشی حمایت از سالمندان را برعهده دارد. تا پایان سال 89 یک میلیون نفر معلول سالمند، تحت پوشش این سازمان قرار دارند که با خانواده های آنان جمعیتی حدود 1/9 میلیون نفری را شامل می شود.
 

کرباسی ضمن اشاره به پیش بینی های قانونی در حوزه سالمندان در قانون اساسی افزود: در اصول 21و 29 قانون اساسی تامین اجتماعی از مراجع قانونی است که باید از گروههای سالمندان حمایت کند.در همین راستا در قوانین توسعه کشوری(1تا5)به ویژه در اصل 192برنامه سوم، سازمان بهزیستی مکلف شده تا از سالمندان و بیماران روانی مزمن حمایت کند.


کرباسی در پایان با اشاره به دو نهاد شورای ملی سالمندان و سازمان تامین اجتماعی به عنوان سیاست گذاران اصلی در حوزه سالمندان خاطرنشنا کرد: باید برای افزایش جمعیت سالمندی در کشور برنامه ریزی موثری صورت گیرد که نقش رسانه ها در این خصوص بسیار پر رنگ است.


وی ضمن بیان این نکته که شعار امسال سازمان بهداشت جهانی برای روز جهانی سالمند "فعال باقی بمانیم " افزود: براساس این شعار رسانه ها باید در جهت فرهنگ سازی حرکت کنند و پیامد های افزایش جمعیت سالمندی را منعکس کنند.


وی همکاری بین سازمانی(خصوصی و دولتی) را یکی از افتخارات سازمان بهزیستی اعلام و تصریح کرد: هیچ مرکز توانبخشی دولتی به غیر از کلینیک ها در کشور وجود ندارد؛ البته این یکی از افتخارات سازمان محسوب می شود که توانسته کمک های مردمی را جذب کند.


به گفته وی؛ در حوزه تربیت نیروی پزشکی متخصص که موضوعی راهبردی است نیازمند نگاه مدیریتی هستیم.
 

کرباسی نبود مراکز تخصصی که توانایی ارائه خدمات را به صورت یکجا داشته باشد را خلاء موجود در سازمان اعلام کرد.

 

در حاشیه این نشست کیوان دوات گران، مدیر کل توان بخشی مراقبتی و اجتماعی سازمان بهزیستی در پاسخ به سؤال خبرنگاران در خصوص مسائل سالمندان گفت: قدمت طب سالمندان از طب اطفال بسیار بیشتر است؛ اما هنوز ازحضور یک دستیار طب سالمند در کشور محروم هستیم. البته متولی اصلی تربیت این متخصص وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی است.
 

وی در خصوص تسهیلات مورد نیاز سالمندان افزود: آنچه برای یک سالمند اهمیت دارد، احترام و تکریم است؛ تکلیفی که دین برای تمامی ما قائل شده است؛ اما آنچه نگرانی سالمندان را به دنبال دارد مسائل حوزه بیمه ها است و دوران بازنشتگی آن ها.


به گفته وی؛ ما نیازمند برنامه ریزی در بحث تأمین اجتماعی و بیمه ها هستیم به ویژه فرهنگ سازی در خصوص بیمه های تکمیلی.
 

دوات گران اعلام کرد که بسیاری از بسته های خدمات درمانی از حمایت سازمان های بیمه گر محروم هستند مانند دارو، جراحی، گفتار درمانی و تغذیه و بهداشت.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 71467

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha