به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، آزادراه تهران - شمال نام یک پروژه بزرگ راهسازی در کشور ایران است که قرار است شهر تهران را به شهرهای غربی استان مازندران متصل کند. پروژه آزادراه تهران-شمال به منظور تأمین ارتباط مطمئن، سریع و ارزان بین منطقه شمالی و مرکزی کشور و سهولت ارتباط با کشورهای همسایه شمالی در حال اجراست.
طرح اولیه آن سال ۱۳۵۳ داده شد که پس از انقلاب سال ۵۷ مطالعات مسیر آزادراه از سوی وزارت راه و ترابری به مسابقه گذاشته شده و بهترین طرح توسط هیئتی متشکل از وزارت راه و ترابری و سازمان مدیریت و برنامهریزی نهاد ریاست جمهوری کشور انتخاب شد. درضمن در طرح کالبدی منطقه گیلان و مازندران و مجموعه راهبردها و سیاستها که در سال ۱۳۷۳ به تصویب شورای عالی معماری و شهرسازی رسیده بر ساخت یک راه ارتباطی سریع میان تهران و غرب مازندران تأکید شدهاست. این آزادراه بخشی از «آزادراه سراسری شمال-جنوب» است که کوتاهترین مسیر ارتباطی دریای خزر با خلیج فارس بوده و در ترانزیت منطقه نقش عمده ای را بر عهده دارد.
این آزادراه دارای قطعات چهارگانه است که مشخصات آن به شرح زیر است:
الف) مشخصات قطعه یک آزادراه تهران-شمال:
این منطقه از تقاطع بزرگراه آزادگان و بزرگراه شهید همت شروع و با عبور از مناطق کن، سولقان، امامزاده عقیل، تونل تالون و دره لانیز به سهراهی شهرستانک میرسد؛ اجرای این قسمت که طول آن تقریباً ۳۲ کیلومتر بوده و تکمیل آن در اولویت است، موجب میشود قسمتی از راه فعلی که از طریق کرج میگذرد حذف شده و مسیر فعلی حدود ۶۰ کیلومتر کوتاهتر شود و صرفهجویی قابلتوجهی در مصرف سوخت، استهلاک و وقت مسافران را به دنبال خواهد داشت. احداث و تکمیل این منطقهٔ مهم که در مصوبهٔ هیئت دولت اولویت اول را دارد سالها به تعویق افتاده اما احتمالاً تا پایان سال ۱۳۹۷ تکمیل میشود. مهمترین قسمت این قطعه احداث تونل تالون به طول ۴۸۵۰ متربوده که حفاری آن توسط چینیها (شرکت STA) صورت گرفت که به دلیل تاخیرهای مکرر در اجرای پروژه و اختلافات مالی، شرکت چینی از ادامه فعالیت منع و تنها قطعات مهم در دست این شرکت باقی ماند (احداث کامل تونل ۱۱، ادامه حفاری تونلهای ۱۳، ۱۴، ۱۵ تکمیل عملیات لاینینگ تونل تالون و احداث پل شماره شش، ۳۲۰ متری) و ادامه عملیات به هفت شرکت ایرانی (ارسا ساختمان، شرکت دی، شرکت آباد راهان پارس، ناودیس راه، شرکت سازه مکانیک، اویول و ملی ساختمان) واگذار شد. قطعه یک آزاد راه تا اسفند ماه سال ۹۶ حدود ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشتهاست.
ب) مشخصات قطعه دو آزادراه تهران-شمال:
این منطقه حدفاصل دو آب شهرستانک - پل زنگوله به طول تقریبی ۲۲ کیلومتر است؛ تونلهای بلند البرز هر یک به طول ۶۴۰۰ متر در این منطقه قرار میگیرد، با اجرای این قسمت، طول مسیر جاده فعلی کرج - چالوس حدود پنج کیلومتر کوتاه میشود؛ عملیات اجرایی این قطعه از خرداد ماه سال ۹۶ آغاز شده و تا اسفند ماه همان سال حدود ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشتهاست.
ج) مشخصات قطعه سه آزادراه تهران-شمال:
این مسیر حدفاصل پل زنگوله - سهراهی دشت نظیر و مرزنآباد به طول تقریبی ۴۷ کیلومتر است. مسیر دارای دو خط رفت و دو خط برگشت است و در قسمتهای فراز، یک خط کندرو به مسیر اضافه میشود. در این منطقه هیچگونه اقدامی درمورد عملیات اجرایی انجام نگرفتهاست.
د) مشخصات قطعه چهار این آزادراه:
قطعه چهار آزادراه تهران - شمال حدفاصل سهراهی دشت نظیر مرزنآباد - چالوس به طول حدود ۲۰ کیلومتر است. مسیر دارای دو خط رفت و دو خط برگشت است و در قسمتهای فراز، یک خط کندرو به مسیر اضافه میشود. اجرای این قطعه از سال ۱۳۷۵ آغاز شد و در دولت دهم ابتدا با پیشرفت فیزیکی ۹۷درصدی به بهرهبرداری رسید و سپس به تدریج تکمیل شد.
حالا در راستای تکمیل این آزادراه رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی از افتتاح فاز یک پروژه آزادراه تهران–شمال تا خرداد ماه سال ۹۸ خبر داده است.
«محمدرضا رضایی کوچی» درباره آخرین وضعیت پروژه آزادراه تهران – شمال به خانه ملت گفته است: «پروژه آزادراه تهران-شمال حدود 20 سال است که آغاز شده، اما به دلیل بروز مشکلاتی، اجرای آن تاکنون به طول انجامیده است.
نماینده مردم جهرم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: «متأسفانه در شرایط کنونی جاده های منتهی به شمال کشور زیرساخت های لازم برای تردد مسافران را ندارند و این مسئله موجب بروز ترافیک های سنگین در این مناطق شده است.»
رضایی کوچی با بیان اینکه با بهره برداری از پروژه آزادراه تهران-شمال سالانه 600 میلیارد تومان صرفه جویی در مصرف سوخت صورت می گیرد، گفت: «با افتتاح این پروژه، عملا مسیر تهران به شمال حدودا به یک سوم کاهش می یابد.»
این نماینده مردم در مجلس دهم با اعلام اینکه بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، فاز یک پروژه آزادراه تهران – شمال تا خرداد ماه سال 98 افتتاح می شود، گفت: «به طور حتم این پروژه یک شاهکار مهندسی است و تحولی بزرگ در عرصه ساخت و ساز و مهندسی محسوب می شود. در شرایط کنونی مهندسان ایرانی اجرای تمام پروژه آزادراه تهران-شمال را در دست دارند و این نشان می دهد که ما می توانیم کارهای بزرگ و عظیم را در حوزه مهندسی انجام بدهیم.»
رضایی کوچی ادامه داد: «یکی از نقاط قوت پروژه آزادراه تهران – شمال، استفاده از سیمان و بتن به جای آسفالت در راه سازی و جاده سازی است، که این مسئله می تواند کارخانه های تولید سیمان را توسعه بدهد البته یکی از مسائل مهم در پروژه مذکور، پرداخت حقوق کارگران است، در شرایط کنونی کارگران، آسیب پذیرترین قشر جامعه هستند و پیمانکاران و شرکت های مرتبط باید توجه ویژه ای به این افراد داشته باشند.»/
نظر شما