به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، معادن با تامین اولین بخش از زنجیره تامین مواد اولیه بسیاری از صنایع قادرند اشتغال مولد ایجاد کنند و تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه کشور را افزایش دهند. وجود منابع متنوع و بسیار غنی در کشور زمینه امکان توسعه این حوزه و در ادامه افزایش اشتغال و صادرات غیرنفتی مربوط به آن رافراهم آورده است.
ایران به لحاظ ذخائر معدنی جزو 10 کشور نخست جهان و اولین کشور خاورمیانه است و طبق گزارش مرکز پژوهش های مجلس 7 درصد ذخایر معدنی جهان در ایران جای دارد. غنای منابع و ذخایر عظیم معدنی، کشور ما را یکی از غنی ترین مناطق جهان از نظر توانایی تأمین مواد اولیه مورد نیاز صنعت کرده است.
همچنین طبق بررسی های صورت گرفته تاکنون حدود 6 هزار معدن با 70 نوع ماده معدنی در کشور شناسایی شده است و 15 هزار محدوده امید بخش معدنی با 40 میلیارد تن ذخایر قطعی به ارزش بیش از 770 میلیارد دلار شناسایی شده است. ایران به دلیل داشتن معادن غنی از نظر ذخایر مواد معدنی درجهان از جایگاه بالایی برخوردار است به شکلی که 12 معدن مهم جهان مانند مس سرچشمه در ایران قرار دارد؛ 8 درصد ذخایر روی و 3 درصد ذخایر سرب جهان در ایران جای گرفته و کشور ما چهارمین تولید کننده سنگ تزئینی در دنیا است ؛ همچنین ذخایر شناسایی شده مس ایران به بیش از 30 میلیون تن می رسد.
از سوی دیگر ایران به دلیل داشتن ذخایر اورانیوم، زغال سنگ و سنگ آهن هم جایگاه بالایی در فهرست جهانی دارد و طبق پیش بینی و بررسی ها ی به عمل آمده، کشورمان روی کمربند آهن، روی، سرب، مرمریت، مس و طلا قرار دارد و دست کم ۱۰۰ سال مواد معدنی برای تولید و استخراج دارد.
در شرایطی که صنایع نفت و گاز ایران با تحریم های شدید روبه رو است، گسترش فعالیت استخراج و فرآوری معادن می تواند جایگزین مناسبی برای درآمدهای نفتی باشد. با این نگاه و رویکرد در سال های اخیر شاهد توجه جدی به حوزه صنایع و معادن هستیم تا جایی که بنا به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت یکی از اولویت های دولت توجه به معادن و صنایع مربوطه است و ایران از ظرفیت بالایی در تولید و صادرات مواد معدنی برخوردار بوده و ارزش تولیدات کشور 20 میلیارد دلار است.
ایرنا به نقل از «رضا رحمانی» در این باره نوشته است: «پارسال به ارزش 9 میلیارد دلار تولیدات معدنی به کشورهای خارجی صادر شد و از ابتدای امسال تاکنون نیز این رقم به بیش از 7 میلیارد دلار رسیده است.»
وی از آغاز نهضت معدنی در کشور از سال آینده خبر داد و اظهار داشت: لازمه این نهضت اکتشاف، بهره برداری و ایجاد صنایع مربوطه است. بازسازی معادن کوچک نیز در قالب این نهضت انجام می شود. در این زمینه از سرمایه گذاران داخلی و خارجی و فناوری های جدید استقبال می شود.»
رحمانی اعلام کرده است: «ظرفیت سالانه مواد معدنی در کشور 700 میلیون تن است که از این میزان پارسال بیش از 400 میلیون تن برداشت شد. تولیدات مواد معدنی هم مصرف داخلی داشته و هم به کشورهای مختلف صادر می شود و کنسانتره معادن بازسازی شده از سوی کارخانه های تولید مس، آهن و آلومینیوم به صورت تضمینی خریداری می شود. هم اکنون 400 پهنه امیدبخش معدنی در کشور وجود دارد که پیش بینی می شود از این پهنه ها چند معادن مگاسایز ( ذخایر عظیم ) کشف شود.»
این در حالی است که چندی پیش «محمدرضا بهرامن»، رئیس خانه معدن ایران خبر داده بود که با وجود تحریم ها در 9 ماه امسال به ارزش هفت میلیارد و 200 میلیون دلار انواع مواد معدنی به خارج از کشور صادر شد که این میزان در مقایسه با سال گذشته افزایش مطلوبی داشته است. سال گذشته در مجموع هشت میلیارد و 700 میلیون دلار محصولات معدنی از کشور صادر شد که پیشبینی میشود این میزان امسال افزایش قابل ملاحظهای تا پایان سال تجربه کند. هم اکنون پنج هزار و 500 معدن در کشور فعال است که توسعه معادن کوچک از اولویتهای مهم خانه معدن ایران است.
بنابراین گزارش و به گفته روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، بر اساس گزارش جدید مدیریت اکتشاف این سازمان، 22 پهنه اکتشافی در استانهای گلستان، مرکزی، خراسان جنوبی، کردستان، سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، زنجان، آذربایجان شرقی و کرمانشاه واقع هستند.
اکتشاف پهنه های مذکور از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت یا سازمان های صنعت، معدن و تجارت استان مربوطه به ایمیدرو محول شده است. تاکنون شناسایی 100 درصد این پهنه ها به اتمام رسیده است؛ همچنین در برخی از این پهنه ها، مرحله اکتشافات عمومی نیز پیشرفت های مناسبی را طی می کند.
علاوه بر این سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) مشخصات 11 طرح معدن و صنایع معدنی را برای تامین مالی و جذب سرمایه گذاری خارجی به میزان پنج میلیارد و 755 میلیون دلار اعلام کرد.تنها طرح خارجی این مجموعه به تقاضای ایمیدرو مربوط به طرح بوکسیت گینه در کشور گینه کوناکری به ظرفیت چهار میلیون تن و سرمایه گذاری 600 میلیون دلار است که محصول تولیدی آن بوکسیت و نوع سرمایه گذاری نیز بین دو دولت به شکل مشترک صورت می گیرد.
از سوی دیگر، بالاترین حجم سرمایه گذاری مربوط به طرح آلومینیوم (واحد اسملتر) در استان سیستان و بلوچستان (چابهار) به ظرفیت 350 هزار تن و حجم سرمایه گذاری یک میلیارد و 200 میلیون دلار است که به درخواست ایمیدرو و سرمایه گذاری دولتی، آلومینیوم تولید می کند./
نظر شما