خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، محمد پورعلم : روز گذشته بخش اول معرفی نامزدهای اکران سینماها در نوروز 98 از نظر گذشت. در نوشتار پیش رو دیگر نامزدها معرفی می شوند:
غلامرضا تختی/ بهرام توکلی
فیلمسازی درباره «تختی» تا پیش از تصمیم «بهرام توکلی» برای کارگردانی «غلامرضا تختی» امری دشوار و نشدنی به نظر می رسید. علی حاتمی در حال ساخت «جهان پهلوان» بود که درگذشت، افخمی هم برای ادامه آن، اساسا چیز دیگری ساخت که با فرم زندگی نامه ای مورد نظر حاتمی به کلی متفاوت بود. تلاش نهادهایی مثل تلویزیون هم برای سریال سازی درباره تختی بی نتیجه ماند تا نوبت به بهرام توکلی برسد.
توکلی هم البته کار ساده ای پیش رو نداشت. چالش اول طولانی شدن پیش تولید بود اما مهمتر از آن انتخاب بازیگر بزرگسالی جهان بود.
در ابتدا امیرجدیدی برای ایفای نقش انتخاب شد تا چهره اش با گریمی سنگین به مرحوم تختی نزدیک شود اما مشکل زمانی پیش آمد که جدیدی باید با آن گریم کشتی می گرفت. همین نکته و طولانی شدن پیش تولید جدیدی را از پروژه تختی جدا کرد.
این جا بود که بار دیگر رسانه ها از احتمال توقف ساخت «غلامرضا» خبردادند، اما انگار عزم توکلی برای ساخت زندگی جهان پهلوان جزم بود. او به جستجوی نابازیگرانی شبیه به تختی رفت و نتیجه اثر نشان داد تصمیم او در این باره درست بوده است.
به هر روی بهرام توکلی که در دو سال گذشته ژانرهای تازه ای را در فیلمسازی تجربه می کند، پس از تجربه موفق «تنگه ابوقریب» در انتظار اکران نوروزی «غلامرضا تختی» است.
رحمان 1400 / منوچهر هادی
«منوچهر هادی» از آن دست کارگردان هایی است که در سال های اخیر نشان داده رگ خواب مخاطب را به خوبی می شناسد. در سینما، آخرین فیلم های او «آینه بغل» نظر مردم را جلب کرد و در شبکه نمایش خانگی «عاشقانه» بازخورد خوبی داشت. هادی گرچه در ابتدا با فیلم های جدی و رویکرد اجتماعی در سینما فیلم ساخت اما آثار اخیر او همچون «من سالوادور نیستم» و «کارگر ساده نیازمندیم» نشان داد تمایل زیادی به ساخت کمدی دارد.
حالا منوچهر هادی با «رحمان 1400» به دنبال اکران نوروزی است. او این فیلم را از مزداد تا مهر 97 فیلمبرداری کرد و قرار بود در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر هم حاضر باشد که انصراف داد.
اسامی بازیگران «رحمان 1400» ترکیب جالب توجهی دارد. «محمدرضا گلزار»، «ساره بیات» و «یکتا ناصر» در کنار «مهران مدیری» و «سعید آقاخانی» نویدبخش فیلمی پرمخاطب و با گیشه خوب است.
ژن خوک / سعید سهیلی
وقتی «گشت ارشاد 2» در اکران نوروزی 96 بیش از 20 میلیارد فروخت، «سعید سهیلی» نشان داد که در ترکیب نقد اجتماعی با طنز مهارت خوبی دارد. سهیلی در این سال ها با فیلم ها و سخنانش به شرایط اجتماعی کشور واکنش نشان داده است. به سراغ موضوعات حساسیت برانگیز جامعه رفته و اتفاقا به طور مستقیم درباره آن ها فیلم ساخته است.
البته این نوع فیلمسازی برای سهیلی بی حاشیه هم نبوده است. «گشت ارشاد1» او پس از دو هفته از نمایش با اعتراض روبرو شد و از اکران بازماند.
«ژن خوک» تازه ترین ساخته سعید سهیلی محصول سال 97 است که سهیلی آن را با احمد کاوری نوشته است.
نکته جالب توجه درباره «ژن خوک» حضور هادی حجازی فر در آن است که در این سال ها و پس از تجربه «ایستاده در غبار» مورد اقبال بسیاری از کارگردان ها قرار گرفته است. تجربه های اخیر او در نقش های کمدی نیز چهره تازه ای از این بازیگر به نمایش گذاشته است.
سامورایی در برلین / مهدی نادری
وقتی «مهدی نادری» در نخستین تجربه بلند سینمایی اش «بدرود بغداد» را ساخت، بسیاری را شگفت زده کرد. فضاسازی و فیلمبرداری فوق العاده فیلم در کنار داستان متفاوت آن نوید حضور کارگردان خوش ذوقی را می داد که حرف های بسیاری برای گفتن دارد.
نادری در «بدورد بغداد» به واقع فیلمی جهان شمول ساخت. او به سراغ مفهوم جنگ رفت و در این راه به عراق پس از حمله آمریکا پرداخت.
اما نادری پس از «بدرود بغداد» دیگر فیلمی نساخت تا امسال که «سامورایی در برلین» را کارگردانی کرد. حتی قرار بود فیلم او برای حضور در سی و هفتمین جشنواره فجر آماده شود اما این اتفاق نیفتاد تا تجربه تازه نادری در اکران عمومی دیده شود.
متری شیش و نیم/ سعید روستایی
«سعید روستایی» از متن جامعه ای آمده است که درباره آن فیلم می سازد. فیلم های او به مانند کارگردان هایی که فقر و معضلات اجتماعی از بیرون می نگرند و آن را دستمایه طنز می کنند، نیست. او نگاهی از درون به این وضعیت دارد.
به همین خاطر است که اولین تجربه کارگردانی سینمایی او «ابد و یک روز» تا این اندازه بر مخاطبان تاثیر گذاشت و در گیشه فروخت.
روستایی پس از «ابد و یک روز» اما لوکیشن فیلمسازی اش را بزرگ تر کرد و به سراغ چالشی رفت که چه در زمان ساخت فیلم و چه پس از آن با حاشیه هایش دست و پنجه نرم کرد.
سعید روستایی که با سخنانش در اختتامیه فیلم فجر، از اختلاف نظر بر سر صحنه هایی از فیلمش پرده برداشت، حالا در حالی در انتظار اکران نوروزی «متری شیش و نیم» است که فیلم او در اکران دانشگاه تهران با حذفیاتی نسبت به اکران جشنواره روبرو شد.
چهار انگشت / حامد محمدی
وقتی «حامد محمدی» فرزند تهیه کننده باسابقه سینما «منوچهر محمدی» اولین تجربه سینمایی اش را با نوشتن فیلمنامه «طلا و مس» در سال 87 از سر گذراند، پیش بینی می شد که در سال های بعد آثار بیشتری مرتبط با موضوعات دینی با مایه های طنز از او دیده شود.
همین طور هم شد و او آثاری چون «فرشته ها با هم می آیند» و «اکسیدان» را نوشت و کارگردانی کرد. البته دومی حاشیه های فراوانی برای او و پدرش در مقام تهیه کننده به همراه داشت.
حالا «چهار انگشت» سومین تجربه کارگردانی اوست. فیلمی که با زوج جواد عزتی و امیرجعفری داستان دو دوست است که برای کاری ناتمام به کامبوج می روند اما آن جا درگیر اتفاقاتی می شوند. فیلم محصول مشترک ایران و کامبوج است.
در خونگاه / سیاوش اسعدی
«درخونگاه» سیاوش اسعدی سومین تجربه کارگردانی او پس از «حوالی اتوبان» و «جیب بر خیابان جنوبی» است که در سال 96 ساختته شد و در سال 97 در جشنواره فجر به نمایش درآمد.
اسعدی که به خاطر علاقه اش به سینمای مسعود کیمیایی شناخته می شود، در آغاز فیلم نیز آن را به کیمیایی تقدیم کرده است.
نمایش فیلم درسی و هفتمین جشنواره فیلم فجر البته با حاشیه هایی روبرو شد. تصویر فیلم از وضعیت اجتماعی دهه هفتاد و اشاراتی به تاثیرات جنگ موجب انتقادهایی به «سیاوش اسعدی» شد.
به دنیا آمدن / محسن عبدالوهاب
«محسن عبدالوهاب» پیش از آن که «لطفا مزاحم نشوید» را بسازد بیشتر به عنوان دستیار کاگردان رخشاد بنی اعتماد شناخته می شد. او البته در دو اثر بنی اعتماد یعنی «خون بازی» و «گیلانه» فیلمنامه هم نوشت.
«لطفا مزاحم نشوید» نخستین تجربه مستقل کارگردانی عبدالوهاب اثری اجتماعی و قابل تامل بود. اما عبدالوهاب از سال 88 که این فیلم راساخت دیکر فیلمی نساخت تا این که در سال 94 «به دنیا آمدن» را کارگردانی کرد.
«به دنیا آمدن» البته در بخش سودای سیمرغ سی و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشت و برای بهترین بازیگر نقش اول زن(الهام کردا)، بهترین موسیقی متن(پیمان یزدانیان) و بهترین تدوین(سپیده عبدالوهاب) نامزد دریافت سیمرغ شد.
نظر شما