به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران با متوسط تولید ۹۰ تا ۹۳ درصد از مجموع تولید جهانی زعفران (بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن در سال) در این زمینه مقام اول را داراست. اسپانیا با تولید متوسط ۲۵ تن، مقام دوم و کشورهای هندوستان، جزایر اسپرون روسیه، سنگاپور، مالزی، ژاپن، تایوان، چین، فرانسه، ایتالیا، آلمان، استرالیا و یونان با تولید متوسط ۲۵تن، مجموعاً مقام سوم را به خود اختصاص میدهند.
افزایش تولید این محصول با توجه به جایگاهی که در عرصه جهانی کسب کرده است در دستور کار قرار گرفت و قرار بر این شد با افزایش زمین های زیر کشت این محصول به تولید 400 تنی در سال جاری برسیم. در این رابطه چندی پیش نایب رئیس شورای ملی زعفران با اشاره به رشد ۱۵ درصدی تولید زعفران خبر داده بود که «اگرچه آمار دقیق تولید زعفران را باید وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید اعلام کند، اما بنده معتقدم که امسال، تولید به ۴۰۰ تن رسیده است.»
حالا در تایید این امر «محمد علی طهماسبی»، معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «سطح زیر کشت کنونی زعفران در کشور بیش از ۱۱۰ هزار هکتار است و سالانه به طور میانگین ۵ هزار هکتار به سطح زیر کشت زعفران افزوده میشود. در سال زراعی ۹۷-۹۶ حدود ۴۰۰ تن زعفران در کشور تولید شد، این امر بدان معناست که متوسط عملکرد ۳.۷ تا ۴ کیلو در هر هکتار است.»
بنابراین گزارش یکی از مزایایی که افزایش تولید این محصول دارد آن است که علاوه بر تامین نیازهای داخلی زمینه ارزآوری برای کشور و ارتقای تراز تجاری را نیز فراهم می آورد. بر این اساس سال گذشته 367 تن زعفران در کشور تولید شد که 263 تن آن به کشورهای هدف صادر شد این در حالی است که در هفت ماهه سال جاری 135 تن زعفران خشک به کشورهای دیگر صادر شد. صادرات زعفران در این مدت 178 میلیون دلار ارزآوری و تولید ثروت برای کشور داشته است.
در ادامه بر اساس آمار هشت ماهه گمرک ۱۵۲ تن و ۶۰۲ کیلو زعفران به ارزش بالغ بر ۲۴۰ میلیون دلار به بازارهای هدف صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی ۳۲.۴۶ درصد و ارزشی ۴۶ درصد رشد داشته است که انتطار میرود روند روبه رشد صادرات ادامه یابد.
همچنین طی ۹ ماهه نخست امسال بیش از ۱۶۰ تن زعفران به کشورهای مختلف صادر شده است که ۳۳.۳۳ درصد از نظر وزنی و ۲۶.۰۵ درصد از نظر ارزشی نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته افزایش یافته و در این میان امارات، هنگ کنگ، اسپانیا، افغانستان و چین در صدر این جدول قرار دارند.
لتونی، اتریش، اردن، اسپانیا، استرالیا، اسلوواکی، آفریقای جنوبی، افغانستان، الجزایر، آلمان، امارات متحده عربی، انگلستان، آمریکا، ایتالیا، بحرین، برزیل، بلژیک، بوسنی هرزگوین، پاکستان، تایوان، ترکیه، ترکمنستان، جمهوری چک، جمهوری کره، چین، دانمارک، ژاپن، سنگاپور، سوئد، سوئیس، صربستان، عراق، عمان، فرانسه، فنلاند، فیلیپین، قرقیزستان، قطر، کانادا، کویت، گرجستان، لبنان، لهستان، ماداگاسکار، مالتا، مالزی، مجارستان، مراکش، موریس، نروژ، نیوزلند، ویتنام، هلند، هند، هنگکنگ و یونان ۵۶ مشتری زعفران ایرانی در ۹ ماهه نخست امسال بودند که در این میان امارات متحده عربی با بیش از ۲۳ تن، هنگ کنگ با بیش از ۱۵ تن، اسپانیا با بیش از ۱۴ تن، افغانستان با بیش از پنج تن و چین با بیش از چهار تن بزرگترین مشتریان طلای سرخ ایران هستند که مجموعا بالغ بر ۷۸ درصد این محصول را خریداری کردهاند.
البته در این میان کشورهایی مانند آمریکا، آلمان، انگلستان، ایتالیا، بلژیک، سوئد، سوییس، فرانسه، کانادا و هلند جزو کشورهای اروپایی و آمریکایی هستند که نسبت به سال گذشته تمایل و خرید بیشتری داشتهاند و کشورهایی مانند ماداگاسکار نیز به تازگی به جمع مشتریان زعفران ایرانی پیوستهاند.
در تایید افزایش میزان صادرات این محصول معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفته است: «در سال ۹۶ حدود ۲۳۷ تن زعفران با ارزش ۳۲۵ میلیون دلار و ۱۰ ماهه امسال ۲۲۷ تن با ارزش ۲۹۵ میلیون دلار به بازارهای هدف صادر شد، در حالیکه سال ۹۲ مجموع میزان صادرات ۱۲۲ تن با ارزش بالغ بر ۱۶۸ میلیون دلار بوده است. در ۱۰ ماهه سال گذشته ۱۸۸ تن زعفران با ارزش ۲۶۰ میلیون دلار صادر شده است. آمار صادرات زعفران در ۱۰ ماهه امسال نشان میدهد که میزان صادرات از نظر وزنی حدود ۲۱ درصد و ارزشی ۱۳.۵ درصد رشد داشته است.»
بنابراین گزارش از آن جا که افزایش تولید زعفران مطابق با برنامه ششم توسعه به عنوان هدف و الگوی راه آینده کشور درنظر گرفته شده است نهادها و مجموعه های مرتبط اقداماتی را برای افزایش تولید این محصول و رفع مشکلات در تولید آن در دستور کار خود قرار داده اند و به تازگی نیز بورس کالا اقدام به راه اندازی معاملات قراردادهای اختیار معامله زعفران کرد. معاملات قراردادهای اختیار بنا به گفته کارشناسان امکان تضمین فروش در قیمتهای مشخص را برای کشاورزان فراهم میکند. علاوه بر آن با توجه به هزینه اندک معاملاتی و شفافیت قیمت در بورس کالای ایران، ورود کشاورزان به این بازار منجر به حذف بیشتر واسطهها و مدیریت قیمت زعفران می شود. راه اندازی و توسعه بیشتر معاملات مشتقه در بورس کالا، اطمینان خاطر کشاورز را نسبت به قیمتهای آینده و تصمیم گیری برای کشت و فروش در آینده را در پی دارد.
راه اندازی این قرارداد اختیار معامله یا همان آپشن پس از استقبال از راهاندازی معاملات آتی و گواهی سپرده زعفران و تاثیر مثبت آن بر شفاف شدن قیمت زعفران و حذف واسطهها صورت گرفته است. بازار قراردادهای آتی بر پایه دارایی زعفران نگین راه اندازی شده بود.
قراردادهای آتی یکی از مهمترین ابزارهایی است که بورسهای کالا برای کمک به مدیریت ریسک نوسانات قیمتی در اختیار فعالان بازارهای کالایی قرار میدهند. قرارداد آتی قراردادی است که فروشنده بر اساس آن متعهد میشود در سررسید معین، مقدار معینی از کالای مشخص را به قیمتی که الان تعیین میکنند، بفروشد و در مقابل طرف دیگر قرارداد متعهد میشود آن کالا را با آن مشخصات خریداری کند./
نظر شما