به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در تبریز، آیا سبک زندگی همان روش زندگی است و آیا روش زندگی یعنی چگونه زندگی میکنیم یا دیگران چگونه زندگی میکنند؟ اگر پاسخ به این سؤال بسیار ساده و شاید کمی هم تعجببرانگیز برای شما سطحی و عادی به نظر بیاید ولی قطعا سؤال بعدی که مطرح میشود شما را دچار چالشی جدی خواهد کرد و آن، اینکه خوب اگر سبک زندگی یعنی ما چگونه زندگی میکنیم، اینجاست که دیگر نمیتوان ساده از آن گذشت؛ چون چگونه زندگی کردن ما رابطه محکم و جدی با بسیاری از شئونات زندگی ما دارد و در واقع هویت فردی، خانوادگی و اجتماعی ما را نمایان میسازد. سبک زندگی شما همان روشی است که برای رسیدن به اهداف خود برمیگزینید و صد البته تابعی از هدف زندگی شما نیز هست.
آیا تاکنون روش زندگی خود را بررسی کرده و از خود پرسیدهایم ما چگونه و به چه روشی زندگی میکنیم. عدهای در وهله نخست شاید بگویند خوب به همان روش خانوادگی و پدر و مادرمان، برخی شاید بگویند نه سبک آنها سنتی بوده ما به روش جدید و مدرن زندگی میکنیم و برخی نیز ممکن است پاسخ دهند ما زندگی میکنیم وکاری هم به سبک آن نداریم. ولی مگر میشود با توجه به اهمیت سبک روش در قرون جدید بهخصوص قرن 21 میلادی بدون روش و سبک زندگی کرد، حتی آنها که معتقدند بدون روش و سبک زندگی میکنند اگر خوب به نحوه زندگی خود بنگرند، میبینند همان هم روشی است که برگزیدهاند.
حال به عنوان یک ایرانی، مسلمان، شیعی در کشوری به نام جمهوری اسلامی ایران باید از خود پرسید؛ «چگونه زندگی میکنم؟» یا «باید زندگی کنم؟»
روی این کلمات به عنوان کلید واژه تاکید کنیم؛ زیرا سبک زندگی ما بسیار مرتبط است با این کلید واژهها. ایرانی بودن، مسلمان بودن، شیعی بودن که ما به اختصار به هر کدام از این کلید واژهها میپردازیم:
1ـ سبک زندگی ایرانی 2ـ سبک زندگی اسلامی
سبک زندگی ایرانی: زندگی ایرانی به آداب، رسوم، فرهنگ و تمدنی بازمیگردد که پشتوانه تاریخی چند هزار ساله دارد و از تمدنهای کهن جهان به حساب میآید که در آن چند شاخصه مهم و حائز اهمیت وجود دارد، مثلا ایرانیها به شجاعت و جنگآوری در نبرد همچنین هوش، زکاوت و زیرکی شهرت دارند. آنچه از کتابهای تاریخی برمیآید گذشته از نگاه تحقیرآمیز استعمارگران خارجی، میتوان مردم ایران را مهماننواز، خونگرم و دارای صفات عالیه همچون راستگویی و بد شماردن دروغگویی دانست؛ چنانکه هرودوت میگوید پارسیان دروغگویی را بدترین عیب میدانستند، فرزندان خود را از دوران کودکی به ورزشهایی مانند دویدن، به کار بردن سلاحهای گوناگون، سواری و ارابهرانی عادت میدادند. او بزرگترین صفات ایرانیان را مردانگی، رشادت و دلاوری میداند و در کتاب خود مکرر به آنها اشاره کرده است.
سبک زندگی اسلامی: ما به عنوان یک مسلمان الگوی زندگی خود را از قرآن، سنت پیامبر و احادیث ائمه برمیگیریم؛ زندگیای که بر پایه تقوا و عمل به فرامین و دستورات الهی و فهم واجبات دینی و ترک محرمات بنیان یافته است. زندگی بر پایه عقاید و اصول دینی، آداب و رفتار اجتماعی ما را چنان تحتتأثیر قرار میدهد که ادب اسلامی به عنوان یک ویژگی و برتری اخلاقی در جهان شناخته میشود؛ چنانکه حسن خلق پیامبر گرامی اسلام موجب شد دین اسلام به گسترش و عمق سیاسی و جغرافیایی دست یابد. پس تقوا و نظم در امور براساس الگویی برگرفته از زندگی پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار علیهم السلام است؛ همان اصولی که مولای متقیان علی(ع) همواره مسلمانان را به آن توصیه میکرد: اوصیکم به تقویالله و نظم امرکم.
بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که ما به عنوان یک ایرانی مسلمان می توانیم به یک الگو و سبک واحد ترکیبی دست یابیم و آن را سر لوحه زندگی خود با همان روش حیات خویش برشماریم به سبک ایرانی – اسلامی.
الگوهایی که مهم هستند ...
سبک زندگی مطلوب قرآن کریم همان حیات طیبه یا زندگی پاکیزه است. قرآن در سوره نحل آیه 97 میفرماید: «مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثى وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیاةً طَیِّبَةً وَ لَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ ما کانُوا یَعْمَلُونَ» هر کس از مرد و زن عمل شایسته کند و مؤمن باشد او را زندگى نیکو دهیم و پاداششان را بهتر از آنچه عمل مىکردهاند مىدهیم.اگر بدانیم که چطور زندگی می کنیم، خواهیم دانست که به کجا خواهیم رسید.
اگر مي خواهيم كه زندگيِ دنيوي و اخروي با سعادتي نصيبِ همه ما شود، لازم است بدانيم كه چطور زندگي مي كنيم و بر اساسِ كدامِ الگوها، معيارهاي خودمان را به وجود مي آوريم. غفلت از سبک زندگی نبوی ما را به تبعیت از مؤلفههای زندگی غربی سوق میدهد. ما باید بازگشتی دوباره به سبک زندگی پیامبر اکرم(ص) داشته، اصول آن را استخراج کرده و آن را به شکل امروزی در آوریم و در حوزه فردی، اجتماعی، خانوادگی، اقتصادی، یک مدل و الگوی زیست مسلمانی ساخته و سعی کنیم تا جایی که میتوانیم بر اساس آن زندگی کنیم.
مهم این است که این سبک زندگی به خوبی عرضه شود، انسانها آگاه شوند و آگاهانه انتخاب کنند، همانطور که حضرت رسول اکرم(ص) با بعثت خود مدلی از زندگی را به مردم ارائه داد و به خوبی آن را ابلاغ کرد تا هر کسی که میخواهد آن را انتخاب کند. در سبك زندگي خدا باوري، مسائلي چون قناعت، عدم حرص، خيرخواهي براي ديگران و نوع دوستي را شامل می شود که می تواند در بسياري از منافع اجتماعي و فردي تاثیرگذار باشد.
بنابراین بايد سبك زندگي اسلامي - ايراني را در جامعه ترويج داد و مردم را با مولفه هاي اين نوع زندگي آشنا کرد. دين يكي از موارد تاثيرگذار و ارزشمند در سبك زندگي بويژه سبك زندگي اسلامي ـ ايراني است و در هر جا شكل بگيرد مي تواند به كمك فرهنگ و آداب و رسوم بيايد، بنابر این چه خوب است که عادت و شیوههای مرسوم در زندگی فردی و اجتماعی خود را با معیار سبک زندگی نبوی و ائمه اطهار علیهم السلام سنجش کنیم.
نظر شما