سهروردی فیلسوف قابل را دارای حکمت ذوقی در کنار استدلال می‌داند

رئیس هیئت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: سهروردی مکتب اشراق را زنده کرد و گفت فیلسوف قابل، کسی است که علاوه بر حکمت بحثیه که مبتنی بر استدلال و دلیل است، حکمت ذوقی نیز داشته باشد.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: همایش ملی «حکمت اشراقی در پرتو آرا و آثار شهاب الدین سهروردی(شیخ اشراق)» عصر دیروز (سه شنبه، 8 مرداد) در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.

 

در این همایش «مهدی محقق» طی سخنانی اظهار کرد: چند سال قبل همایشی در زنجان در مورد سهروردی برگزار شد و در آن همایش یکی از اسلام‌شناسان معروف به نام پرفسور «فان اس» گفت: چهار شهاب‌الدین سهروردی داشتیم که متاسفانه در آن همایش شهاب‌الدین سهروردی که سعدی می‌گوید: «مر پیر دانای مرشد شهاب» را با شیخ اشراق مخلوط کرده بودند و در حالی که او ارتباطی با شیخ اشراق نداشت. شیخ اشراق همان کسی است که کتاب حکمت‌الاشراق را نوشته و موسس مکتب اشراقی در فلسفه اسلامی است.

 

رئیس هیئت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: در فلسفه اسلامی چند مکتب داریم، مکتب مشا که منتسب به ارسطو و شارحان او است،مبتنی بر عقل و استدلال بود، این جریان تا قرون ششم و هفتم ادامه دارد تا اینکه شیخ اشراق آمد و در نقابل با مکتب مشا، مکتب اشراق را تاسیس کرد که مبتنی بر استدلال صرف نبود بلکه استدلال توام با کشفیات قلبی انسان بود.

 

وی ادامه داد: سهروردی ظاهرا به معنای گل سرخ است. سُهر یکی از کلماتی است که به معنای سرخ و اسم بامسمایی است که شیخ ما از آنجا برخاسته؛ کتاب شیخ یعنی «حکمة الاشراق» مورد توجه دانشمندان قرار گرفت و شهرزوری و قطب الدین شیرازی بر آن شرح نوشتند.

 

محقق با بیان اینکه شیخ اشراق مطالب خود را از منابع مختلف موجود در زمان خود استفاده کرده است، گفت: از جمله این منابع هرمسی بوده است و هرمس بابلی و مصری در اندیشه‌های شیخ تاثیر گذاشتند، همچنین منبع دیگر او اندیشههای نوافلاطونیان بود، در نتیجه شیخ اشراق از منابع ایرانی که در آن زمان موجود بود، استفاده کرد و همین توجهی که به نور و ظلمت و از سوی دیگر توجهی که به خیر و شر دارد قابل توجه است.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: ما مسلمانان خیر را دارای هویت می دانیم، نور مظهر خیر است و ظلمت مظهر شر، این از اندیشه های متفکران باستان است. سهروردی مکتب اشراق را زنده کرد و گفت فیلسوف قابل، کسی است که علاوه بر حکمت بحثیه که مبتنی بر استدلال و دلیل است، حکمت ذوقی نیز داشته باشد.

 

کد خبر 816260

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha