نقد، خدمت به نویسنده است

محمدرضا سرشار با بیان این که نقد تابع اثر است، گفت: نباید نویسنده از نقد اثر خود ترس داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از حوزه هنری،  نشست نقد و بررسی کتاب داستان «مهاجر کوچک» نوشته «محمدرضا سرشار» با حضور نویسنده اثر و «احمد شاکری» نویسنده و منتقد ادبی در حوزه هنری برگزار شد

 

«محمدرضا سرشار»، نویسنده مطرح انقلاب اسلامی، در این نشست اظهار داشت: من نقد را با نقد آثار نویسندگان شبه‌روشنفکر شروع کردم و خیلی از دوستان من را برای ادامه این کار تشویق کردند. اما وقتی جریان نقد را به سمت آثار همان دوستان کشاندم، برخورد خیلی تندی با من کردند و در مصاحبه‌های مطبوعاتی به من اهانت کردند و در نهایت به من توصیه شد که وارد نقد بچه‌های خودی نشوم؛ درحالی که نقد خدمت به نویسنده است

 

وی ادامه داد: ما در نقد آثار شبه‌روشنفکری دچار اشتباه شدیم؛ چرا که با نقد آن‌ها، این کتاب‌ها را پرفروش کردیم و موجب مطرح شدن نویسندگان گمنامی شدیم که هیچ‌گاه دیده نمی‌شدند

 

این نویسنده با تاکید بر اینکه نباید نویسنده از نقد اثر خود ترس داشته باشد، افزود: نقد هنوز در کشورمان جا نیفتاده و تاثیری بر شمارگان آثار ندارد. لذا نباید نویسندگان از نقد بترسند. نقد خدمت به نویسنده است. مهم نیست نویسنده چه واکنشی نشان می‌دهد. مهم این است که نوشته آن نویسنده خوانده شود و مورد نقد واقع شود. بی‌شک نقد یک اثر موجب تبلیغ اثر و هیچ وقت موجب عدم فروش آثار نمی‌شود. چرا که حتی اگر نقد منفی هم از یک اثر شود به موجب آن عده‌ای می‌خواهند بدانند چرا در موردش منفی نوشته‌اند. پس برای رفع کنجکاوی خود آن را خریداری کرده و می‌خوانند.

 

سرشار در مورد تاریخچه‌ای از این اثر خود گفت: من کتاب «مهاجر کوچک» را در 28 سالگی نوشتم و با بی‌مهری‌های بسیاری روبه‌رو شد. در حالی که از همان سال 1360 مورد استقبال قرار گرفت اما از طرف امور تربیتی این کتاب ممنوع اعلام شد و از تمام مراکز و کتابخانه‌ها جمع‌آوری شد. تا سال‌های سال این کتاب ضد جنگ تلقی می‌شد اما در سال 1368 در اولین جشنواره داستان انقلاب، برگزیده شد و به عنوان برترین اثر ده سال دفاع مقدس شناخته شد

 

این نویسنده افزود: چاپ اول «مهاجر کوچک» 33 هزار و چاپ دوم آن با 25 هزار شماره منتشر شد و امروز به چاپ 13 رسیده است و 184 هزار نسخه آن عرضه شده است.

 

سرشار ادامه داد: اگر بار دیگر این کتاب را بازنویسی کنم باز هم به همین شیوه و با همین ادبیات نوشته خواهد شد. بی‌شک بهتر از این آن را نمی‌نویسم. مهاجر کوچک نهایت توانایی من با این روایت داستانی است

 

وی در این نشست که با حضور جمعی از نقدآموزان برپا شده بود، گفت: نقد تابع اثر است. اگر کسی می‌تواند بنویسد و با آن نوشته بتواند کاری انجام دهد، باید ادامه دهد. پس تا می‌توانید بنویسید و از نقد شدن اثر خود نهراسید.

 

شاکری: «مهاجر کوچک» می‌تواند کاملا تخیلی باشد

«احمد شاکری»، نویسنده و منتقد، نیز در این نشست به ویژگی‌های سرشار اشاره کرد و اظهار داشت: محمدرضا سرشار در حوزه ادبیات شخصیتی ذووجوه است که این چند وجهی بودن موجب موفقیت و مطرح شدن ایشان شده است. او در ادبیات خلاقه، نویسندگی برای نوجوانان و بزرگسالان و حتی در نقد ادبی و حوزه پژوهش خدمات شایسته‌ای داشته‌ و شاگردان مطرحی را تربیت کرده‌است.

 

شاکری در معرفی داستان افزود: «مهاجر کوچک» داستانی درباره جنگ تحمیلی برای نوجوانان است که چاپ اول آن در سال 1360 صورت گرفت و طی سالیانی که از انتشارش می‌گذرد، با انتشار چاپ یازدهم آن مجموع شمارگان قبلی‌اش به 177200 نسخه می‌رسد. این کتاب موفق به دریافت شش جایزه در سطح کشور شده است که می‌توان به برنده لوح زرین و دیپلم افتخار از نخستین جشنواره کتاب کودک و نوجوان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به عنوان بهترین کتاب داستان منتشره در باره دفاع مقدس برای نوجوانان در دهه اول انقلاب اشاره کرد.

 

وی افزود: «مهاجر کوچک» یکی از ده کتاب برگزیده دهه نخست پس از پیروزی انقلاب، به انتخاب مشترک مجله‌های کیهان بچه‌ها و سروش نوجوان است. سرشار در این کتاب تلاش نوجوانی را نشان می‌دهد که در جنگ پدر و مادرش را از دست داده است. این داستان به نوجوانان یاد می‌دهد که چگونه تنها و بی پشتیبان در برابر مشکلات بایستند و با تلاش و صبر و بردباری نتیجه کارهایشان را ببینند.

 

شاکری در معرفی، بررسی و نقد سرشار و آثارش گفت: آثار سرشار را می‌توان به دو دسته کلی «داستان‌هایی با قهرمانی و یا قهرمان‌های نویسنده» و «داستان‌هایی با قهرمان‌های غیر نویسنده» تقسیم کرد. در این دسته‌بندی داستان «مهاجر کوچک» زیرمجموعه «داستان‌هایی با قهرمانی و یا قهرمان‌های نویسنده» قرار دارد. در ادامه این دسته بندی، «مهاجر کوچک» جزو داستان‌های با «حضور طبیعی نویسنده قهرمان در داستان» از سرشار است.

 

شاکری در ادامه این تقسیم‌بندی‌های خود از داستان «مهاجر کوچک» سرشار گفت: «حضور طبیعی نویسنده قهرمان در داستان» در آثار سرشار خود به چند دسته دیگر تقسیم می‌شود که از میان آن‌ها «مهاجر کوچک» زیرمجموعه «داستان‌هایی دارای یک قهرمان مهم با نام و نشان اصلی نویسنده به عنوان نویسنده» قرار می‌گیرد.

 

وی در همین راستا افزود: «داستان‌هایی دارای یک قهرمان مهم با نام و نشان اصلی نویسنده به عنوان نویسنده» می‌تواند هم «کاملا تخیلی باشد» و هم می‌تواند «واقعی باشد» که در مورد داستان «مهاجر کوچک» باید آن را جزو داستان‌هایی از سرشار بدانیم که می‌تواند کاملا تخیلی باشد.

 

کد خبر 818708

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha