تشدید مجازات متخلفان جاده‌ای ضرورت دارد

پزشکیان با تاکید بر ضرورت تشدید مجازات متخلفین در جاده‌ها گفت: نیازمند قوانین سرسخت در برخورد با متخلفان راهنمایی رانندگی هستیم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در تبریز، «مسعود پزشکیان» امروز(یکم شهریور) در آیین آغاز به کار بیست و چهارمین کنفرانس بین المللی جامعه ایمن در تبریز اظهار داشت: کسانی که با جان افراد در جاده‌ها بازی می کنند نباید تنها با پرداخت چند هزار تومان بتوانند رفتار خود را ادامه دهند.

نایب رییس اول مجلس شورای اسلامی گفت: این‌که می گوییم؛ «اراده هست ولی برنامه نیست» با این موضوع مخالف هستم، چرا که اگر اراده باشد، ما می توانیم کاری کنیم که فضای که در بحث حوادث رانندگی به وجود می‌آید کاهش یابد، اما متاسفانه با وجود داشتن برنامه اراده کافی برای این مهم وجود ندارد.

نماینده مردم تبریز در مجلس با تاکید بر این‌که باید در جامعه برای جان انسان ها ارزش قائل شویم، خاطرنشان کرد: اگر برای جان انسان ها ارزش قائل شویم، باید مقرراتی تنظیم کنیم که با متخلفین برخورد شایسته ای که  در برابر تخلف آنها است؛ انجام شود از این رو  برخی از مواقع قدرت و اصلاح قانونی می تواند در رفع چالش‌ها و معضلات اجتماعی تاثیر گذار باشد.

وی با تاکید بر ضرورت توجه به آموزش در مدارس گفت: امروز باید شاهد حضور متولیان آموزش در این همایش بودیم، چرا که موضوع آموزش باید از کودکی در ذهن ها نهادینه شود.

پزشکیان همچنین اشاره ای به اصلاحات زیربنایی در جاده ها و توجه به مسائل فنی داشت و افزود: بدون شک در کنار مسائل انسانی مسائل زیرساختی از جمله مسائل فنی جاده نیز در در سوانح رانندگی تاثیرگذار است از این رو باید اصلاحات زیربنایی مورد نیاز در جاده ها مورد توجه ویژه قرار گیرد.

بنابر این گزارش، همزمان با بیست و چهارمین کنفرانس بین المللی جامعه ایمن در تبریز؛ با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نخستین کهورت سلامت و ایمنی و ترافیک کشور در شهر تبریز افتتاح شد.

مطالعات کهورت مبتنی بر جمعیت طولانی مدت می باشند و مطالعه کهورت ترافیک نیز برای بیش از سی سال طراحی شده است که انجام آن در دوره زمانی شش ماه، سه ساله، ده ساله و پانزده ساله برنامه ریزی شده است.

این مطالعه از دو بخش اصلی تشکیل شده است: بخش اول، بخش پیش حادثه می باشد که در این بخش عوامل موثر بر بروز و ایجاد حوادث و مصدومیت های ترافیکی مورد مطالعه قرار می گیرند.

بخش دوم، بخش پس از حادثه است که در این بخش نیز بروز و عوامل موثر بر بروز پیامدهای بعد از سانحه اعم از پیامدهای کوتاه مدت یا پیامدهای تاخیری حادثه مانند مصدومیت، شدت مصدومیت، مرگ، معلولیت و ناتوانی، اختلالات روانشناختی ناشی از تروما و حادثه، کیفیت زندگی و پیامدهای اجتماعی ناشی از آن مورد مطالعه قرار می گیرد.

کد خبر 823844

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha