به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی جمعیت هلالاحمر، دکتر «محمدتقی حلیساز» در جمع خبرنگاران با تشریح برنامه های هلال احمر به منظور ارائه خدمات به زائران در تاسوعا و عاشورا و اربعین ۹۸، گفت: ۲ تیم جراح هلال احمر با همکاری عتبه امام حسین (ع) و هلالاحمر عراق شامل ۴۰ نفر در مدت ۴ تا ۵ روز خدمات لازم را به زائران در تاسوعا و عاشورا ارائه خواهند کرد.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر با اشاره به ارائه خدمت به زائران در اربعین گفت: هلال احمر برای ارائه خدمت در اربعین، آمایش سرزمینی داشت و بر این اساس مراکز و پایگاههای درمانی خود را در نجف، مسیر نجف به کربلا، کربلا، کاظمین، سامرا و سید محمد با توجه به حجم زائران متمرکز کرده است و لذا اربعین امسال هم یک پایگاه امدادی در حله، ۴ پایگاه درمانی در نجف، ۶ پایگاه درمانی در مسیر نجف به کربلا، ۷ پایگاه درمانی در کربلا، ۳ پایگاه امدادی در کاظمین، یک پایگاه درمانی در سید محمد و یک پایگاه درمانی در سامرا خواهیم داشت.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر افزود: در مجموع با حدود ۲۰ پایگاهی که از همکاران سایر دستگاه ها با هلال احمر به زائران خدمت کرده و دارو و تجهیزات آنها از سوی هلالاحمر تامین میشود، ۴۵ پایگاه خواهیم داشت و در این زمینه ۸ اتوبوس آمبولانس، ۴۰ دستگاه آمبولانس و یک هزار ۷۰۰ نیرو برای پوشش پایگاهها از سوی هلال احمر اعزام خواهند شد که امیدواریم با توجه به افزایش شمار زائران بتوانیم آمار نیروهای اعزامی را به ۲ هزار و ۵۰۰ نفر برسانیم در این زمینه یک تیم پشتیبان هم برای یک تا دو روز بعد از اربعین اعزام خواهیم کرد تا در تعدادی از پایگاه ها خدمات ۲ تا ۳ روز پس از اربعین هم ادامه یابد.
وی با اشاره به اینکه با توجه به برداشتن ویزا پیشبینی میشود تا امسال بیش از ۳ میلیون زائر به کربلا بروند، اظهار کرد: داروهای ارسالی برای اربعین همواره بیش از نیاز خریداری میشود و معمولا پس از اربعین دارو اضافه هم میآید. امسال هم با توجه به پیشبینی افزایش زائران، ۱۶۰ تن دارو و تجهیزات از ابتدای ماه صفر برای اربعین خواهیم برد.
دکتر حلیساز با تاکید بر اینکه در اربعین همه کسانی که داوطلبانه خدمت می کنند باید در چارچوب هلالاحمر باشند، گفت: هلالاحمر هیچ منعی برای همکاری با کسانی که تمایل به خدمترسانی به زائران در قالب این نهاد مردمی دارد، ندارد؛ اما باید دقت کرد که بر اساس توانمندی ها و اصول حاکم بر ارائه خدمات درمانی فعالیت کنند؛ به عبارتی هر کس تمایل به خدمت در قالب تیم هلال احمر دارد باید مسئول فنی که پزشک باشد، داشته باشد؛ نیروهای آکادمیک خود را به ما معرفی کند؛ فارماکوپهای که مرکز پزشکی رعایت میکند، داشته باشد؛ مکان مشخصی را برای خدمت انتخاب و مدت زمان ارائه خدمت خود را از قبل برای هلالاحمر مشخص کند.
وی همچنین درباره ساخت بیمارستان ۱۱ طبقه هلال احمر در کربلا، گفت: این ساختمان هم اکنون در مرحله سفت کاری است و امیدواریم تا سال آینده از آن بهرهبرداری شود.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر همچنین با تشریح عملکرد جمعیت هلال احمر در حج امسال پرداخت و گفت: در حال حاضر عملیات حج تقریبا به پایان رسیده و بیش از ۹۵ درصد زائران به کشور بازگشتند. بخشی از نیروها برای ارائه خدمات به آخرین زائران سرزمین وحی حضور دارند که در روزهای آینده به کشور باز می گردند.
وی درباره ویژگی های حج امسال گفت: امسال ایام حضور زائران در سرزمین وحی طولانی تر بود و این یکی از تفاوت های با سال های گذشته بود و ترکیب سنی زائران نیز از تفاوت های دیگر امسال بود.۴۰ درصد زائران بالای ۶۰ سال سن داشتند و نزدیک به ۲۵ هزار نفر هم بالای ۷۰ سال بودند. همچنین نزدیک به یک هزار و ۷۰۰ زائر بالای ۸۰ سال بودند. همچنین در حج امسال یک هزار و ۵۰۰ زائر ما مستعد بیماری های مختلف بودند که پیش از حج شناسایی شده بود.
وی تاکید کرد: سیاست ما همواره این بوده که تا جایی که ممکن است کسی را از این سفر حذف نکنیم و این مساله کار را هم سخت تر کرده بود. گرمای هوا نیز عامل دیگری بود که در شرایط رسیدگی به زائران تاثیر داشت. شرایط سیاسی هم تا حدودی در موثر بود اما با این حال اگر در مجموع خوشبختانه امسال حج آرامی داشتیم و با توجه به آسیب شناسی سال های گذشته، اکثر موانع مرتفع شده بود و خوشبختانه امسال هماهنگی خوبی هم میان دستگاه ها وجود داشت.
دکتر حلّی ساز با اشاره به بارندگی ها در منا و تاثیری که بر کاهش مشکلات سال های قبل داشت، گفت: خوشبختانه این موضوع موجب شد تا در تمام دوره حضور زائران در منا کسی برای گرمازدگی مراجعه نکد و تجهیزات و تونل های سرما که در نظر داشتیم هیچ کدام مورد استفاده قرار نگرفت. امسال جزو معدود سالهایی بود که در منا و ایام تشریق که معمولا روزهای سخت خدمت رسانی است از نظر سلامتی مشکل خاصی وجود نداشت و جز یک مورد فوتی در عرفات در طول آن مدت مورد دیگری نداشتیم.
وی با اشاره به انجام برخی کارهای تحقیقاتی در ایام حج گفت: یکی از کارهایی که امسال روی آن تمرکز کردیم همین موضوع بود و ۵ طرح تحقیقاتی داشتیم. به علاوه فعالیت های آموزشی انجام شد و توزیع بروشورهایی که توصیه های لازم در آنها بود یکی از نمونه های این کار ها بود که در سطح وسیعی صورت گرفت. برگزاری کلاس های آموزشی ازدیگر موارد بود و حتی در این زمینه امسال ۲۸۵ تیم از میان خود زائران تشکیل دادیم که آموزش های لازم از جمله کمک های اولیه را دیده بودند و در میان کاروان ها بودند تا اگر بحرانی به وجود بیاید از کمک آنها هم استفاده کنیم. اگر چه به مسائل آموزشی ورود کردیم اما با این حال این موارد باید بیشتر در دستور کار قرار بگیرد.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت در پاسخ به سوالی در مورد همکاری های عربستان با ایران در مسائل بهداشتی و درمانی، این همکاری ها را مثبت توصیف کرد و گفت: در فعالیت های مشترک با عربستان در این زمینه به مشکلی برنخوردیم. بیمارستان های سعودی آماده بودند که بیماران ما را پذیرش کنند و سیاست ما این است که حتی المقدور از این فرصت استفاده کنیم. پزشکان رابط هم که مسلط به زبان خارجی بودند رابط میان ما و مریض ها بودند و کمک می کردند. خوشبختانه موردی نبود که به مشکل بر بخوریم. حتی عمل های جراحی قلب و شکستگی لگن داشتیم و یک مورد هم انتقالی با بالگرد داشتیم که به همکاری طرف عربستانی انجام شد و اگر همکاری نمی کردند ممکن بود شرایط خطرناکی برای بیمار ما ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه امسال برای اولین بار مراکز درمانی ما گواهینامه فعالیت برای ارائه خدمات درمانی دریافت کردند، درباره تامین داروی زائران با تاکید بر اینکه کمبود دارویی وجود نداشت، گفت: خوشبختانه دارو به مقدار لازم تامین شده بود و حتی بخشی از آن اضافه آمد و بیش از یک کامیون دارو را به ایران بازگرداندیم. هر ساله کمی بیش از آنچه مورد نیاز است دارو ارسال میکنیم تا با مشکل کمبود مواجه نباشیم و امسال هم حدود ۱۰ درصد از این داروها را به ایران بازگرداندیم.
دکتر حلی ساز در مورد میزان خدمات درمانی به زائران نیز گفت: در مجموع ۶۶۰ هزار خدمات درمانی مختلف در حج به زائران ارائه دادیم و در واقع به طور میانگین هر زائر تقریبا سه تا چهار بار خدمت از ما دریافت کرد. فوتی های ما هم بالای شصت سال بودند که سه چهارم آنها به دلیل مشکلات قلبی بودند. همچنین چهار مورد نیز احیای قلبی داشتیم.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر هیچ بیماری در بیمارستان های سعودی بستری نیست گفت: همه افراد ترخیص شدند و آنهایی که نیاز به اقدامات درمانی بیشتر داشتند برای ادامه درمان به همراه پرستار و پزشک به ایران منتقل شدند.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر ایجاد سامانه دیده بان هلال را یکی از ویژگی های خدمات رسانی در حج امسال عنوان کرد و گفت: این سامانه کمک کرد تا حداقل جان چهار نفر از زائران را نجات دهیم. شیوه کار سامانه به این شکل بود که در هر لحظه امکان جانمایی پزشکان و ارتباط با آنها وجود داشت. این یکی از کارهایی بود که نسبت به سال های قبل جدید تر بود. حضور تیم های پزشکی در مسیر جمرات علاوه بر پزشکان همراه کاروان ها نیز از دیگر ویژگی های خدمت رسانی در حج امسال بود.
نظر شما