تائب تبریزی و احیای میراث مرثیه

مرحوم تائب تبریزی در تدوین «آثار الحسینی» یكی از آخرین آثار مرحوم سعدی زمان به وی كمك كرده بود كه در مقدمه «آثار الحسینی» مندرج است.

خبرگزاری شبستان: استاد تائب شاعری مرثیه‌سرا بود كه آثار متعددی در انواع و اقسام قالب‌های ادبی در مرثیه سالار شهیدان سروده است. از جمله آثار وی می‌توان به «جوهر المصائب» در سه جلد كه جلد دوم آن در سال 1340 و جلد سوم آن در دو نوبت چاپ گردیده است، «حماسه كربلا» در دو جلد، «هدیه تائب» در سال 1366 و «سیمای عاشورا» در سال 1368 هر كدام در دو جلد شامل اشعار فارسی و تركی به یادگار نهاده است.
 

مرحوم حاج صادق تائب علاوه بر آثار خود تعدادی از آثار گهربار مرثیه پیشینیان را هم احیا كرده است. از آن جمله می‌توان به تدوین و گردآوری آثار مرثیه حاج محمّد فرقانی متخلص به محبی اشاره كرد كه به نام «ایده‌آل فرقانی» یا «دیوان محبی» انتشار یافته است. دیوان میرزا عبدالوهاب خویی متخلص به حقیر را به نام «دُرّ بی‌نظیر» هم در سال 1338 شمسی تدوین و منتشر نموده است.
 

«دیوان ابر بهار» اثر طبع مرحوم آقای محمود متخلص به بهار از دیگر آثاری است كه به تصحیح و ترتیب مرحوم حاج صادق تائب تبریزی در سال 1363 منتشر گردیده است. وی «دیوان حسینیه ذهنی» را كه سال‌ها قبل انتشار یافته و نایاب بود در سال 1364 تجدید چاپ کرد. و در چاپ دوم تعداد قابل توجهی از اشعار چاپ نشده «مشهدی اصغر آقا ذهنی» شاعر مرثیه‌سرای مجهول‌القدر تبریزی را گردآوری و ضمیمه كرده بود كه كاری شایسته و قابل تقدیر است.
 

علاوه بر موارد فوق وی با جست‌وجو و زحمت بسیار، طی سالیان فعالیت ادبی خود اشعار قابل توجهی از آثار منتشر نشده شعرای مرثیه‌سرای آذربایجان را در چهار جلد با عنوان «ارمغان تائب» اشعار برگزیده از شعرای نامی اهل بیت (ع) را گلچین و در سال 1371 منتشر کرد.

 

مجموعه‌ای كه مرحوم تائب تبریزی در این چهار جلد بسیار ارزشمند ارایه داده‌اند از چند جهت دارای اهمیت است؛ هم به لحاظ ادبی آثار برگزیده قابل توجه هستند و هم از منظر درج آثار منتشر نشده از شاعران نامی و غیر نامی. در این مجموعه اشعاری می‌توان یافت كه نه به دیوان شاعران آنها دسترسی است و نه به اشعار دیگر ایشان. خوشبختانه در كتابخانه حقیر قسمت عمده آثار این مرثیه‌سرای فقیه موجود می‌باشد كه برخی اهدایی آن شاعر دربار ملك پاسبان امام حسین(ع) است.
 

لازم به ذكر است، وی از نزدیكان استاد «حسینی سعدی زمان تبریزی» مرثیه‌سرای نامی آذربایجان بوده است. سید رضا حسینی سعدی زمان تبریزی سمت استادی بر تائب را داشت و مرحوم تائب در برخی از آثار خود بدان اشاره كرده است. ضمناً مرحوم تائب تبریزی در تدوین «آثار الحسینی» یكی از آخرین آثار مرحوم سعدی زمان به وی كمك كرده بود كه در مقدمه «آثار الحسینی» مندرج است.
 

مرحوم حاج صادق تائب تبریزی در جریان محرم سال 1342 با اشعار انقلابی خود نقش مهمی در مبارزه با حكومت پهلوی در آذربایجان داشت كه هنوز هم ابیات نوحه‌های انقلابی وی در خاطره‌ها باقی مانده است؛ از جمله شعر «مزدوره مزدور اولمیون و...»

رحیم نیکبخت

 

کد خبر 830935

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha