به گزارش خبرگزاری شبستان، در این دوره این جایزه، پس از داوری 154 اثر در دو بخش شعر نو و کلاسیک در دو مرحله و راه یافتن 21 اثر به مرحله نیمه نهایی، هفت نامزد نهایی این جایزه انتخاب شدند.
مجموعههای شعر «از ماه تا ماهی» پانتهآ صفایی، «بر یادگار قمری همخون» علی عباسنژاد و «گوشهای در اصفهان» جواد زهتاب نامزدهای دریافت پنجمین دوره این جایزه در بخش کلاسیک بودند. در این بخش مجموعه شعر «بر یادگار قمری همخون» علی عباسنژاد نیز به عنوان اثر برگزیده از سوی هیات داوران معرفی شد.
در بخش شعر نو مجموعههای شعر «بیحواسترین زن دنیا» منیره حسینی، «عکاس دورهگرد» از حامد رحمتی، «مردن به زبان مادری» روجا چمنکار و «مشتی سنگ میان سطرها» هاجر فرهادی نامزد دریافت جایزه «کتاب سال شعر جوان» شدند. در این بخش همچنین «مردن به زبان مادری» روجا چمنکار نیز به عنوان اثر برگزیده معرفی شد.
شمس لنگرودی: شعر جوان در روزگار ما سروسامان گرفته است
مراسم پنجمین جایزه کتاب سال شعر جوان با حضور جمع زیادی از شاعران جوان و پیشکسوت در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
این مراسم با شعرخوانی هفت نامزد نهایی پنجمین جایزه کتاب سال شعر جوان در دو بخش شعر نو و کلاسیک آغاز و پس از آن، با اجرای گروه موسیقی ادامه یافت.
در ادامه مراسم، محمدرضا عبدالملکیان، مدیر دفتر شعر جوان، با اشاره به استقبال شاعران جوان از این دوره جایزه کتاب سال شعر جوان، گفت: 154 اثر شامل 85 مجموعه شعر در قالب شعرهای سپید و نیمایی و 69 مجموعه شعر در قالب کلاسیک به دبیرخانه رسید که پس از بررسیهای اولیه 21 اثر شامل 12 مجموعه در قالب شعر نو و 9 مجموعه در قالب شعر کلاسیک به مرحله دوم داوری راه یافت و در نهایت هفت مجموعه شعر نو و سه مجموعه شعر کلاسیک نامزد دریافت جایزه کتاب سال شعر جوان دراین دوره شدند.
عبدالملکیان همچنین اضافه کرد: هدف این انجمن غیردولتی شناسایی استعدادهای متفاوت جریانهای مختلف شعر جوان و معرفی آنها به جامعه است، در حالی که از بضاعت اندکی برخوردار است. از این رو، از همه کسانی که ما را در برگزاری این مراسم یاری کردند، تشکر و قدردانی می کنم.
مدیر دفتر شعر جوان در ادامه صحبت هایش اظهار کرد: من به شاعران جوان توصیه می کنم که به این گونه جوایز به عنوان یک گذر و نه گذرگاه نگاه کنند، چرا که شعر خود معیارهای دیگری دارد و اگر ذهن و حواس شاعر متوجه این جوایز بوده و از طریق شعر در پی موقعیتی خاص باشد، شعر او دوام نخواهد آورد.
وی در پایان با اشاره به حمایت معاونت فرهنگی وزارت ارشاد از برگزیدگان این جایزه افزود: معاونت فرهنگی وزارت ارشاد قرار است برای خرید 500 نسخه از 21 عنوان کتاب راه یافته به مرحله دوم داوری پنجمین جایزه کتاب سال شعر جوان اقدام کند، علاوه بر اینکه همین معاونت برای حمایتهای ویژه از کتاب بعدی هفت نامزد نهایی این جایزه نیز وعده هایی داده است.
شاعرانی خودمحور نباشیم
در ادامه این مراسم محمد شمس لنگرودی، شاعر پیشکسوت با اشاره به ظهور نسل شاعران جوانی که او را به آینده امیدوار کرده است، گفت: در سالهای گذشته وقتی به من پیشنهاد داوری در برخی جوایز را میدادند، معمولا غمگین می شدم، چرا که بسیاری از شعرها در سطح بالایی نبودند، درست برعکس اکنون که شعر جوان سروسامان گرفته و همین مساله انتخاب ما را سخت تر کرده است.
لنگرودی همچنین ادامه داد: بخشی از فعالیت در حوزه شعر به استعداد مربوط میشود و مابقی، پشتکار است و باید مثل ویولون زدن آن را فرا گرفت، به قول احمد شاملو «کار کردن در این روزگار مثل تونل زدن در کوه ناممکنها است»
.
وی در پایان اضافه کرد: در شرایط کنونی متاسفانه برخی از ما دچار نوعی توهم عجیب شدهایم و فکر میکنیم تنها کمی دیرتر از لورکا به دنیا آمدهایم!
علی باباچاهی، شاعر و منتقد ادبی، نیز در پایان این مراسم گفت: ممکن است تقسیم شعر به ساده و پیچیده درست باشد، اما ما باید همواره این مساله را در نظر داشته باشیم که حتی با رعایت نگاه تکثرگرایانه، از خودمحوری در مقوله شعر پرهیز کنیم.
در این مراسم علاوه بر شاعرانی مانند محمدرضا عبدالملکیان و محمد شمس لنگرودی و علی باباچاهی، مصطفی رحماندوست، اسماعیل امینی، محمود معتقدی، موسی بیدج، محمدعلی بهمنی، شهاب مقربین و زیبا اشراقی، همسر زندهیاد قیصر امینپور و نیز مصطفی امیدی، مدیر دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی و کتابخوانی وزارت ارشاد، حضور داشتند.
مراسم پنجمین جایزه کتاب سال شعر جوان با عنوان قیصر امین پور، عصر سه شنبه، اول آذرماه، در سالن استاد جلیل شهناز خانه هنرمندان ایران با معرفی برگزیدگان به کارخود پایان داد.
حاشیه های مراسم پنجمین جایزه کتاب سال شعر جوان
مراسم پنجمین جایزه کتاب سال شعر جوان با عنوان قیصر امین پور، با حضور جمع زیادی از شاعران جوان و پیشکسوت در سالن استاد جلیل شهناز خانه هنرمندان ایران در حالی برگزار شد.
از بخش های قابل توجه این مراسم، حضور افرادی با لباس های یکسان روی سن بود که در فواصل برنامه حرکاتی پانتومیم گونه داشتند و این درست خلاف تصور مخاطب از دکورهای همیشگی بود. حرکات این افراد نظیر نوشتن روی لباس همدیگر، حتی در هنگام سخنرانی برای بیشتر مخاطبان جالب بود.
اما همه اتفاقات این مراسم برای مخاطبان خوشایند نبود و یکی از اتفاق هایی که حوصله همه را سر برد، تنفس بیش از حد طولانی پس از شعرخوانی بود که داد همه را درآورد. اما پس از این فاصله ریتم مراسم به حالت طبیعی برگشت.
بنا به گزارش روابط عمومی خانه هنرمندان ایران، مهمترین اتفاق این مراسم، حمایت معاونت فرهنگی وزارت ارشاد از برگزیدگان این جایزه در قالب خرید 500 نسخه از کتاب های راه یافته به مرحله دوم داوری پنجمین جایزه کتاب سال شعر جوان بود که محمدرضا عبدالملکیان، مدیر دفتر شعر جوان، نوید دهنده این اتفاق خوشایند بود.
گفتنی است، پنجمین جایزه کتاب سال شعر جوان عصر سه شنبه، اول آذرماه، در سالن استاد جلیل شهناز خانه هنرمندان ایران با معرفی برگزیدگان به کارخود پایان داد.
پایان پیام/
نظر شما