محمود تاری، مداح و شاعر آیینی درباره نقش و رسالت امروز مداحان برای بصیرت افزایی در جامعه به خبرنگار شبستان گفت: مداحی رسالت است و اگر فعالان این عرصه رسالت خود را نشناسند بیهوده کاری می کنند، مداح باید دریچه بصیرت را با فرهنگ عاشورایی به روی مستمعین خود بگشاید چراکه این فرهنگ به زمان خاص اقتضا ندارد بلکه بر عزت مداری استوار است اصلی که در گذر زمان دچار رکود و زوال نمی شود.
وی بصیرت امروز جامعه را معلول اتکاء به سیره ائمه معصوم (ع) همچون نپذیرفتن ظلم و ذلت دانست و اظهار کرد: چرایی قیام سالار شهیدان (ع)، تعداد اندک سپاهیان، ایستادگی با تمام هستی و ایثار در راه خدا جملگی از مواردی هستند که ما را به بصیرت رهنمون می شوند، چراکه امام (ع) قیام کرد تا فساد را از جامعه بزداید و کسانی که به بنام دین کارهای ضددینی می کردند را رسوا کند.
تاری با بیان این مطلب که این مفاهیم در نوحه خوانی قدما بروز و ظهور داشت، تصریح کرد: منبر قدیمی ها برای مخاطب پیام داشت و او را به ظلم ناپذیری و ایستادگی در بابر طاغوت های زمان تشویق می کرد، همین منابر بودند که با تهییج افکار عمومی مردم را به حمایت از امام خمینی (ره) در جریان انقلاب اسلامی سوق دادند.
آگاه کردن مردم همراه با بصیرت آفرینی، رسالت مداح امروز
مداح و شاعر آیینی توجه به اوج را از رسالت های مداح امروزی برشمرد و بیان کرد: یکی دیگر از این رسالت ها آگاه کردن مردم است و این مهم با بصیرت آفرینی عجین شده است، یعنی تا اشک و عزاداری همراه با معرفت نباشد نمی توان به اثرگذاری آن امیدوار بود اما باید توجه داشت که تمامی این موارد باید تحت لوای عزت مداری باشد، ما امروز به گریه همراه با معرفت نیاز داریم تا به اوج برسیم.
وی مطالعه و پشتوانه علمی را از ضرورت های کار مداحی خواند و افزود: مطالعه درباره اهل بیت (ع) برای مداح واجب است چراکه کار مداحی بدون پشتوانه علمی طبل توخالی است، اما اگر منبر مبتنی بر داده های علمی و مطالعه مستند باشد در کنار پربار بودن می تواند آموزه های اهل بیت (ع) را نیز به مخاطب منتقل کند.
مداح بدون مطالعه جلسه ائمه (ع) را به بیهودگی می کشاند
تاری ابراز کرد: مداح بدون مطالعه مجلس را به بیهودگی می کشاند و دستاوردی به مخاطب ارائه نمی کند در حالی که همسو با تاکیدات مقام معظم رهبری باید منابر همراه با آگاهی، اطلاع رسانی و بصیرت افزایی باشند و خوراک علمی لازم را به مردم ارائه کنند.
وی بی سوادی به معنای بی بهره بودن از پشتوانه های علمی را از مشکلات امروز مداحی برشمرد و عنوان کرد: البته در این میان هستند مداحان و شاعران آیینی که در حوزه های علمیه تحصیل کرده اند و از درس مراجع و آیت عظام بهره برده اند، امری که منابر آنها را پربار کرده است.
تاری با تاکید بر لزوم ورود مداحان به مجالس اهل بیت (ع) با دست پر از معلومات گفت: این مهم به ویژه در زمانی که جامعه رویکدر علمی دارد از ضرورتی بیشتری برخوردار می شود، چراکه مداح در کنار ایجاد فضای معنوی برای مستمع باید به بار علمی و عقلی او نیز بیفزاید.
وی با بیان این مطلب که امروزه برای ارتقای علمی معنوی مداحان تشکیلات خاصی وجود ندارد، ادامه داد: البته هستند مداحان جوانی که خوب می خوانند اما باید توجه داشت علی رغم تلاقی آهنگ، ترانه و مداحی، نمی توان برخورداری از آهنگ را صفتی مذموم برای مداحی دانست بلکه استفاده ناصحیح از آن عیب به شمار می رود از این رو در جایی که ریتم و آهنگ با فرهنگ دینی ما همخوانی و مطابقت داشته باشد استفاده از آن نه تنها عیب نیست بلکه حسن نیز محسوب می شود.
کپی برداری از کار دیگران به تخریب ذهن مستمع می انجامد
تاری با اشاره به تخریب حوزه شعر آیینی توسط برخی از شعرا هرچند غیرعامدانه و ناخودآگاه بیان کرد: باید توجه داشت که کپی کردن کار دیگران آنهم خوانندگان زمان طاغوت یا آنهایی که در غرب فعالیت می کنند با تخریب اذهان عمومی هیچ تفاوتی ندارد بنابراین اگر کسی واقعا خود را مداح می داند باید به مدح و منقبت اهل بیت (ع) اهتمام داشته باشد نه کپی برداری از آهنگ های کوچه بازاری.
وی با انتقاد از برخی دستگاه های فرهنگی در نوع برخورد با عرصه مداحی و شعر آیینی تصریح کرد: نقد در نگاه اهل هنر نیکو است و زمینه سازندگی را فراهم می کند، اما متاسفانه امروز گروه بندی ها و دسته بندی ها مانع از ورود نقدهای منطقی و حساب شده به اتاق فکر دستگاه های مرتبط با عرصه مداحی می شود، این در حالی است که در نهادهایی همچون صداوسیما و یا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید امکان حضور فرهیختگان عرصه های مختلف فرهنگی در اتاق های فکری وجود داشته باشد.
تاری تاکید کرد: یارگیری کردن و مسدود کردن راه دیگران در عرصه مداحی تخریب کننده است، البته این وضع تنها به عرصه مداحی محدود نمی شود بلکه در سایر عرصه های فرهنگی نیز وضع بر همین منوال است، به عنوان مثال برای انتخاب اشعار آیینی و یا مدحان ممتاز شاخصه خاصی وجود ندارد و این امری است که این عرصه حساس و منتسب به ائمه معصوم (ع) را دستخوش تزلزل کرده است.
حضور اشخاص معدود در لیست برنامه های خاص
وی با ابراز گلایه از فقدان نگاه بسیط در عرصه های فرهنگی به ویژه امر مداحی ائمه (ع) اظهار کرد: امروز حتی در انتخاب مداحان برنامه های خاص نیز تعدادی معدود در لیست ها جای دارند، آیا به واقع ما با کمبود مداح مواجه هستیم یا اینکه به ذوق و اندیشه ها میدان بروز و ظهور داده نمی شود!؟، به هر حال امید است این انتقادات بر اشتباهات انجام شده توسط متولیان امر پذیرفته شود.
تاری با اشاره به اقدامات مثبت انجام شده توسط رسانه ملی خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که مداحی امروزی نیازمند ترمیم است، علاوه بر این باید از افراد صاحب سبک نیز در این عرصه نظرخواهی شود تا دیگر شاهد بروز مشکلاتی همچون راهیابی اشعار ضعیف و سخیف به عرصه مداحی نباشیم.
پایان پیام/
نظر شما