به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، خانم دکتر «طاهره ماهروزاده» در پنل ظاهر و باطن و محکم و متشابه همایش ملی «دیدگاه های علوم قرآنی آیت الله العظمی فاضل لنکرانی» که شامگاه امروز(پنجشنبه 5دی) در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) به کار خود پایان داد، به واکاوی سیاق از منظر آیت الله فاضللنکرانی پرداخت و اظهار داشت: ایشان مفسری بزرگ در شیعه محسوب می شود.
عضو هیأت علمی مجتمع آموزش عالی بنت الهدی اضافه کرد: یقینا مرحوم آیت الله العظمی فاضللنکرانی، مجتهدی اعلم و فقیهی مبرز و مفسری توانا است، هرچند کمتر از وجهه اصولی ایشان بحث شده است.
وی با اشاره به موضوع سیاق در آیه تطهیر گفت: علیرغم این که هیچ صحبتی از قواعد تفسیری در محتوای تفسیر آیه تطهیر نیست ولی ایشان با رویکردی جدید، قواعد سیاق را تفسیر مباحث مطرح کرده اند.
خانم ماهروزاده ابراز داشت: بحث سیاق یکی از قواعد تفسیری است که یکی از قرائن ظنی برای تفسیر محسوب می شود که اعم از قرائن آیات قبل و بعد، شرایط نزول آیات و موضوعات آیات است.
وی با بیان این که در آیات تطهیر سه محور اصلی برای تحقق سیاق مدنظر بوده است، گفت: ما با رجوع به محتوای تفسیری مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی با نگاهی تحلیلی این شرایط را از محتوای آیه تطهیر استخراج کرده ایم.
عضو هیأت علمی جامعه المطفی العالمیه در ادامه ابراز داشت: سیاق آیه تطهیر از آیه 28 تا 33 سوره احزاب است؛ در این جا سؤالی مطرح می شود و آن هم این است که آیا آیه تطهیر در سیاق آیات قبلی می گنجد یا خیر؟ ایشان به صورت روشمندانه و کامل سیاق را در مدنظر قرار می دهند.
وی تأکید کرد: از نتظر ایشان آیات 28 و 29 و 30 و 31 کاملا به لحاظ موضوعی با آیه 33 متفاوت است و با نگاه درون متنی می فرمایند این آیات در ارتباط با همسران است که آنها به اراده تشریعی مختار هستند که اگر می خواهید همسر پیامبر باشید وظیفه شما سنگین تر است و باید کارهایی را انجام بدهید.
ماهروزاده با اشاره به عدم ارتباط موضوعی آیات قبل با آیه تطهیر عنوان کرد: در آیه تطهیر اراده تکوینی پروردگار محقق شده است که اهل بیت(ع) و خمسه مطهره طیبه از هرگناه و رجسی پاک هستند و این نگاه با دلائل متقن قابل استفاده است.
وی با بیان این که به هیچ عنوان نمی توان همسران پیامبر را داخل در آیه تطهیر دانست، عنوان کرد: قرینه بر این مسأله این است که خطابات آیات قبل با این آیه فرق می کند و همچنین مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی با تحلیل آیات قبل می فرمایند که ارتباط صدوری هم منتفی است.
عضو هیأت علمی مجتمع آموزش عالی بنت الهدی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان ساخت: دلیل قرار گرفتن این آیه در کنار آیات قبل را ایشان به خوبی بیان کرده و از بحث تأویل استفاده می کنند؛ ایشان می فرمایند قرار گرفتن این آیه در این جا به دستور پیامبر است چون می خواهند بگویند که حساب زنان پیامبر با اهل بیت(ع) کاملا متفاوت است و آنچه در مورد این ها مطرح است هرگز نمی توان با پنج تن آل عبا یکی دانست.
نظر شما