به گزارش خبرگزاری شبستان از تبریز، «مرتضی آبدار» در جمع خبرنگاران، اظهار داشت: در این راستا عملیات مرمت و احیای آثار تاریخی گنبد الله الله (کبود)، علویق و لیلاب، کاروانسرای برازین و ایری از سوی معاونت میراث فرهنگی اداره کل استان طی سال جاری در دست اجرا است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجانشرقی ادامه داد: بنای تاریخی گوی گنبد یا "گنبد الله الله" از جمله قدیمیترین بناهای تاریخی شهرستان ورزقان است که قدمت آن به دوره ایلخانان مغول تا صفویه باز میگردد و ترکیب آجر کاشی فیروزهای در متن بنا سبب شده است به کبود گنبد شهرت پیدا کند.
آبدار اضافه کرد: وجود کلمات الله و محمد با آجر کاشی فیروزهای در این بنای بسیار زیبا تزیین شده است که نام مقدس الله آن را به گنبد "الله الله" نیز مشهور کرده است.
وی ادامه داد: مرمت این بنا در قالب اقداماتی نظیر مرمت نمای گنبد، محوطهسازی گنبد، مرمت قسمتهای وابسته به تزئینات معماری، مرمت پایههای آجری و استحکامبخشی بنا هم اکنون تداوم دارد.
آبدار به اهمیت ساماندهی مقبره شیخ حسین علویق و مقبره لیلاب اشاره و اضافه کرد: مقبره شیخ حسین علویق مربوط به سدههای میانه دورههای تاریخی پس از اسلام و در شهرستان ورزقان بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی در روستای علویق واقع شده است که در ۱۲ شهریور ۱۳۸۶ با شماره ۱۹۳۳۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
به گفته وی در عملیات ساماندهی این مقبره اقداماتی از جمله بازسازی دیوارها و طاقهای سنگی، کف سازی داخل مقبره، بازسازی دیوارها و طاقهای سنگی و سردر انجام گرفته است.
آبدار به وجود ۲ کاروانسرای برازین و ایری در شهرستان ورزقان که مربوط به دورههای تاریخی تیموری و صفوی هستند، اشاره کرد و گفت: احیای این ۲ کاروانسرا در تیر ماه امسال در دستور کار اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قرار گرفت و دیوار سنگی، طاقها و دیگر بخشهای این دو ابنیه تاریخی مرمت شد.
وی با بیان اینکه مرمت و ساماندهی بناها با رویکرد بازآفرینی بناهای تاریخی صورت میگیرد، افزود: ورزقان با ظرفیتهای مختلف گردشگری اعم از آثار تاریخی، جنگلهای سرسبز و خوش آب و هوا به عنوان منطقهای بااهمیت راهبردی در حوزه گردشگری آذربایجان شرقی به شمار میرود که از این رو احیای میراث فرهنگی آن از اهمیت والایی برخوردار است.
آبدار ادامه داد: باید توجه داشت این آثار تاریخی یادگاری از تمدنهای گذشته هستند و حفظ و نگهداری از آنها وظیفه نسل حاضر است.
نظر شما