به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، اگرچه این روزها به دلیل شیوع ویروس کرونا و به منظور مقابله با آن بیشتر مساجد و اماکن مذهبی و نیز فعالیت های مسجدی مذهبی به حالت تعطیل درآمده اند اما کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور شیوه فعالیت خود را با کیفیتی دیگر دنبال می کنند. در بررسی این شیوه با حجت الاسلام والمسلمین دکتر «حبیب رضا ارزانی»، رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گفتگویی داشته ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:
این روزها که به دلیل شیوع کرونا و به منظور قطع زنجیره مبتلایان به آن، حضور در حرم اهل بیت علیهم السلام به حالت تعلیق درآمده و امکان زیارت برای محبان ائمه(ع) فراهم نیست، چطور می توان با آن حضرات(ع) در ارتباط بود و از این طریق به حفظ آرامش و معنویت افراد کمک کرد؟
«بُعد منزل نبُود در سفر روحانی»، لذا انسان در همین خلوت ها هم می تواند با ائمه معصوم(ع) ارتباط برقرار کند. شخصا چند سالی به دلیل حضور در آفریقا، به حرم اهل بیت(ع) دسترسی نداشتم و این دوری، سبب سوز و حسرتی برای من و خانواده بود که برای مثال کاش می شد شب جمعه ای بیاید و ما کنار مضاجع شریف اهل بیت(ع) باشیم. اما همین سوز دل و دور بودن از حرم و آه از دل، خیلی کارها می کند.
گاهی در کنار حرمی اما گویی فرسنگ ها از آن دور هستی اما زمانی هم فرسنگ ها از حرم فاصله داری اما قلباً به آن نزدیکی؛ لذا از این آه و سوز دل در ایام دوری از حرم و عدم حضور در کنار مضاجع شریف اهل بیت(ع)، می توان استفاده کرد چراکه از آن کار بسیار برمی آید.
نحوه عملکرد کانون های فرهنگی و هنری مساجد در ایام تعطیلی مساجد برای مقابله با شیوع کرونا، چه کیفیتی دارد و برنامه ها و فعالیت ها چگونه دنبال می شود؟
این روزها و در پی محدودیت و ممنوعیت فعالیت های حضوری، نه فقط برای کانون های فرهنگی هنری مساجد بلکه برای هیئت های مذهبی و دیگر نهادهای دینی فرهنگی فرصت استفاده بهینه از فضای مجازی فراهم شده است، چراکه پیش از این همیشه به فضای مجازی به دیده فضا و فرصتی جانبی نگریسته می شد اما اکنون به دلیل محدود شدن روابط حضوری و فعالیت ها در فضای واقعی، برای آحاد جامعه این فرصت فراهم شده که از این فضا نهایت استفاده را داشته باشند.
از این رو، می توان استراتژی حضور و بهره گیری از آن را طراحی و اجرا کرد و برای حوزه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برنامه ریزی داشت. چنان که در ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور، آموزش های مبتنی بر شبکه را در دست طراحی و اجرا داریم که بسیار مهم و طبیعتاً کمک کننده است.
آیا ستاد هماهنگی کانون های مساجد کشور تجربه ایجاد زیست بوم مجازی برای فعالیت های فرهنگی و هنری را دارد؟
در اوایل سال 98 سامانه بچه های مسجد فعال شد که از طریق آن با 25 هزار کانون و با بیش از 2 میلیون و 300 هزار عضو در ارتباط هستیم که می توانند در فعالیت های متنوع همچون مسابقات کتابخوانی همراه با امکان دانلود کتاب شرکت کنند و از طریق همین سامانه از میزان امتیاز خود و نیز رتبه کانون و شهرستان و استان شان مطلع شوند.
اکنون به این حرکت که از ابتدای سال گذشته شروع شده، سرعت داده ایم و برای مثال اگر قرار بود کار در ظرف سه چهار سال آتی تمام و تکمیل و فضایی اینچنینی ایجاد شود امروز این زمان بسیار کاهش یافته تا بدانیم که اگر قرار باشد همه برنامه ها در فضای مجازی دنبال شود، شیوه و کیفیت کار چگونه باید باشد لذا با همه ظرفیت در این حوزه در حال فعالیت هستیم.
با شرکت های مختلف و نیز تعدادی از کانون های فرهنگی و هنری مساجد رایزنی داریم چراکه برخی کانون ها برنامه هایی دارند و بازی هایی تولید کرده اند و بعضا حتی اعضای کانون می توانند محصولاتی را تولید و در فضای مجازی عرضه کنند.
با توجه به عضویت ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی و هنری مساجد در قرارگاه سلامت، اولویت تعیین شده برای فعالیت بچه های مسجد در مقابله با کرونا، چیست؟
در قرارگاه سلامت چند مسئله مدنظر است، نخست آنکه اجتهاد ممنوع است یعنی هم ائمه جماعات مساجد و هم مدیران و اعضا و فعالان کانون های فرهنگی و هنری باید حرف و نظر وزارت بهداشت را فصل الخطاب قرار دهند.
اعضا و فعالان کانون های مساجد، خانواده حدود 10 میلیون نفری را تشکیل می دهند شامل بیش از دو میلیون و 300 هزار عضو که اگر هر نفر در خانواده ای حداقل چهار نفره باشد ما با 10 میلیون نفر به طور غیرمستقیم در ارتباط هستیم لذا برای آنها برنامه های وزارت بهداشت را از طریق سامانه بچه های مسجد اطلاع رسانی می کنیم.
علاوه بر این، مرکزیت یافتن مسجد محله در تولید و توزیع ماسک و مواد ضدعفونی کننده نیز جزء اولویت های قرارگاه سلامت است.
با توجه به اینکه ماموریت و کارویژه کانون های مساجد، انجام فعالیت های فرهنگی و هنری است، در این ایام تعطیلی مساجد چه برنامه هایی را اجرا می کنید؟
وظیفه فرهنگی و هنری در کانون های مساجد در حال انجام است تا خلاقیت های متنوع و متکثر خود را نشان دهد لذا جشنواره ها و مسابقاتی را در فضای مجازی برگزار می کنیم همچنین طرح هایی همچون «سلام بر امام(ع)» چهارشنبه شب ها با همکاری سازمان تبلیغات اسلامی و برخی دیگر از نهادها اجرا می شود تا در کنار ایجاد فضای شبکه سلامت، به بهداشت معنوی مردم هم توجه شود.
متاسفانه، برخی بر این باورند که حضور در منزل باید همراه با استرس و اضطراب باشد در حالی که چنین نیست بلکه افراد می توانند هم در خانه بمانند و هم آداب نوروز را به جای آورند. در خانه ماندن به معنای تمرکز بر اخبار تعداد مبتلایان و تعداد جانباختگان نیست، بلکه هر کس می تواند متناسب با زیست بوم خود برنامه های فرهنگی و هنری را دنبال کند.
نظر شما