سکوت حزن‌انگیز در بازارهای گیلان/ «آه بازاریان» از ویروس کرونا

ویروس کرونا با خانه‌نشین کردن مغازه‌داران، «آه» بازاریان را درآورده و اصناف و کسبه از وضعیت موجود خود به شدت ناراضی هستند.

خبرگزاری شبستان_گیلان، مائده فلاحتکارضیابری: هفته‌های پایانی و روزهای آغازین هر سال شور و شوق خاصی در خیابان‌های شهرهای گیلان و به خصوص خیابان شهرداری رشت حاکم بود و حضور پرتعداد جمعیت و دستفروشانی که مشغول کاسبی بودند باعث می‌شد تا در پیاده‌روها و خیابان‌ها جای سوزن انداختن نباشد.

 

دست ‌فروشان هر کدام بساطی را بر زمین پهن کرده و مغازه‌داران با اجناس رنگارنگ و زیبا و حراجی‌های فصل، مردم را ترغیب به خرید می‌کردند، ولی حالا وضعیت فرق می‌کند، کرونا اکثر مردم را خانه‌نشین کرده و برای همین بساط دستفروشان و اصناف نیز راکد مانده است.

 

 

در روزهای پایانی سال ۹۸ و آغازین سال ۹۹ برخلاف سال‌های گذشته اصناف گیلان عید نداشته و بازار این استان تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا، خلوت و اکنون تعطیل شده است. امسال بازارهای سنتی و محلی گیلان رنگ و بوی دیگری به خود گرفت، بازار و خیابان‌ها در سکوت کامل به سر می‌برد و دیگر خبری از آن شور و شوق روزهای بهاری هر سال نیست.

 

*کرونا باعث رکود سنگین در بازار

«امین ضمیری» با تبریک سال ۹۹ اظهار کرد: هر سال قبل عید نوروز پر برکت بود و ما فروشندگان به راحتی تا دو سه ماه بعد هم اگر کار نمی‌کردیم فرقی نمی‌کرد چون به اندازه کافی فروش کرده بودیم.

 

این مغازه‌دار گیلانی با بیان اینکه امسال نتوانستیم به دلیل ویروس کرونا یک صدم فروش سال‌های قبل را داشته باشیم افزود: علاوه بر اینکه امسال دید و بازدیدها کنسل شد متاسفانه رکود سنگینی بر بازار حاکم شده است.

 

وی با بیان اینکه ما مغازه داران چک‌های بسیار در بازار داریم گفت: ترسم بیشتر از کرونا، برگشت خوردن چک‌هایم است زیرا از اوایل اسفند بازار نیمه تعطیل و مشتری کم بود.

 

ضمیری با بیان اینکه اکنون هم مغازه‌ها به کل بسته شده است و اجازه باز کردن نداریم تصریح کرد: همه دعای ما در شبانه‌روز ریشه‌کن شدن این ویروس از این سرزمین است تا مردم بتوانند به دور از هرگونه استرس به زندگی عادی خود برگردند.

 

 

این مغازه‌دار گیلانی خاطرنشان کرد: دولت از طرفی اعلام می‌کند، مردم می‌توانند تا دو ماه اقساط وام خود را با تاخیر واریز کنند ولی از طرف دیگر وقتی فقط با چند روز تاخیر قسط وام را واریز می‌کنیم متوجه سودکارمزد روزانه برای قسط می‌شویم.

 

وی با بیان اینکه بیشتر از کرونا، این دروغ‌های مسئولان است که با اعصاب و روان مردم بازی می‌کند اظهار کرد: چرا مسئولان به مردم راست نمی‌گویند، وقتی در این بحران همه گروه‌های جهادی پای کار آمده‌اند یعنی برای دولت خیلی سخت است که ۲ روز مردم وام خود را با تاخیر واریز کنند و روی آن سود می‌آورند.

 

*توقف کسب و کار به دلیل کاهش تردد مردم در خیابان

«سجاد یوسفی» یکی از دستفروشانی است که با گلهمندی بسیار به خبرنگار ما گفت: قبل از عید نوروز دست کشیدن مردم از خرید باعث شد، ما بدترین روزها را به شب برسانیم.

 

این دستفروش گیلانی با بیان اینکه عموما شب عید تمام کم و کاستی‌های یکساله خود را جبران می‌کردیم افزود: به خاطر کاهش تردد مردم در خیابان‌ها کسب و کارمان متوقف شد اما با کوهی از ناامیدی به خیابان می‌رفتیم تا شاید فردی که دستکش به دست و ماسک بر صورت دارد، از ما خرید کند.

 

وی با بیان اینکه اکنون چند روزی است به کل کار ما جمع شده و حق پهن کردن بساط در خیابان‌ها را نداریم تصریح کرد: چه کسی، کدام مسئول می‌خواهد جواب سفره‌های بی‌نان خانواده‌ها را بدهد؟

 

یوسفی با اشاره به اینکه دولت با هزار و یک منت چپ و راست اعلام می‌کند که برای فلان تعداد خانوار ۶۰۰هزار تومان کمک معیشتی واریز می‌کند خاطرنشان کرد: این ۶۰۰هزار تومان به کجا می‌خواهد برسد، این پول برای پرداخت قبوض آب، برق، گاز و تلفن کم می‌آید.

 

این دستفروش گیلانی با بیان اینکه به بهانه کرونا، بازاریان که اکثر جمعیت جامعه را تشکیل می‌دهند به فلاکت دچار شدند اظهار کرد: این حق ملت ایران که پای همه کم‌کاری‌های این دولتمردان ایستاده‌اند، نیست.

 

 

*اغذیه‌فروشی‌ها متضرر از ویروس کرونا

صنف دیگری که در این روزها به شدت آسیب دیده و کاهش مشتریان آن به خاطر ویروس کرونا مشهود است، اغذیه فروشی‌ها اعم از فست فود، طباخی، رستوران‌ها، سفره خانه‌ها، آبمیوه فروشی‌ها و ... هستند.

 

گویا این صنف بیشتر از مابقی اصناف متضرر این ویروس بوده‌اند، زیرا از اوایل اسفند تمامی صنوف اغذیه‌ای تعطیل شد و این واحدهای صنفی خانه‌شنین شده و هیچگونه کسب و کاری ندارند.

 

یکی از این اغذیه‌فروشی‌ها افزود: در ماه مبارک رمضان که صبح تا شب هیچ فروشی نداریم ولی در شب‌ها مغازه را باز می‌کنیم وضعیتمان خیلی بهتر از این یک ماه است.

 

وی با بیان اینکه در اوایل اسفند که خبر شیوع کرونا پیچید، مردم به‌خاطر اخطارهایی که وزارت بهداشت داده بود، به اغذیه فروشی‌ها نمی‌آمدند گفت: اکنون هم که حدود سه هفته یا بیشتر است اغذیه‌فروشی به اجبار تعطیل شده است.

 

این مرد گیلانی تصریح کرد: یک مسئول جواب ما را که تمام درآمدمان از همین راه بود، بدهد که تکلیفمان چه باید بشود؟ تا کی باید اینگونه بگذرد؟ چرا این قرنطینه اجباری را از همان اوایل شیوع ویروس انجام ندادند که اکنون اینگونه همه مردم باید به خاک سیاه بنشینند.

 

با شیوع ویروس کرونا در کشور این ستاد تصمیم گرفته شد، تمام فعالیت‌های ورزشی در اماکنی که با تجمعات زیاد همراه است، ممنوع شود. طبیعتاً این موضوع به ضرر تالارها، اماکن ورزشی، باشگاه‌ها و استخرها تمام شد و اماکنی که برخی از آنها تحت اجاره افرادی بودند که روی درآمد روزانه حساب کردند اما حالا مجبورند این اماکن را ببندند.

در طول سال اگر بازار اصناف کساد باشد ولی مغازه‌داران امیدشان به فروش شب عید بود و جنس‌های زیادی برای فروش نوروزی سفارش می‌دادند ولی با این حال امسال، همه جنس‌ها روی دست‌ آنها ماند و نگران پرداخت چک هایی هستند که به امید فروش شب عید در بازار دارند. حال علاوه بر نگرانی از ویروس کرونا اضطراب بازپرداخت چک های بازاریان نیز این صنف زخمتکش را که بارها در برهه های حساس وارد میدان شده و حمایت و پشتیبانی خود را از نظام اعلام کردند، افزوده شده و نمی‌دانند تحمل به دوش کشیدن این بار سنگین را دارند؟

 

کد خبر 910465

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha