به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام والمسلمین «غلامرضا بهروزی لک» در نشست مجازی «انسان عصر انتظار» که به همت پایگاه فقه حکومتی وسائل برگزار شد، با بیان این که متأسفانه ما فلسفه غیبت را خیلی مدنظر قرار نمی دهیم، اظهار داشت: نظریه غیبت باید مبتنی بر علت باشد و بدون مشخص شدن آن نباید فورا وارد بحث شویم.
استاد تمام گروه علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم(ع) یادآور شد: بنابراین برای ما نظریه عصر غیبت مبتنی بر نظریه ما است در چرایی نبود امام که این یک بحث مستقلی را می طلبد و سؤال اساسی آن همین است که چرا موجه است امام نباشد؟ فقه سیاسی شیعه هم به این موضوع نپرداخته و دیدگاه خودم این است که غیبت تصادفی نیست بلکه تدبیر الهی است.
وی بیان داشت: ما دو برهه داریم یکی حضور امام معصوم است که 250 سال به طول انجامید و دیگری دوره غیبت است؛ سؤال اساسی این است که چرا امام در 250 سال ظاهر بوده ولی الان ظاهر نیست که هرطوری تفسیر کنیم در نظریه انتظار تأثیر گذار است.
حجت الاسلام والمسلمین بهروزی لک با بیان این که علت غیبت ترس از قتل امام و استناد به گناه مردم نیست، یادآورد شد: در حقیقت علت اصلی این است که بعد از اکمال ابلاغی دین، نیاز به اشباع تعلیمی داریم یعنی همانطور که به انسان هایی که در طول 250 سال تعلیم شده اند نیاز داریم، یک نوع خودگردانی مبتنی بر کتاب و سنت و میراث معصوم 250 سال هم لازم و ضروری است.
وی اضافه کرد: بر این اساس انسان باید دوره خودگردانی را انجام دهد تا زمانی که شرایط تحقق اکمال دین فراهم شود. در شرایط غیبت پس ما یک تراثی را داریم که خرد هم اگر به آن اضافه شود کامل میشود؛ یعنی چهار چیز داریم، خرد بشری که ناقص است، کتاب و سنت و تعلیم معصوم که در واقع همان سنت را در 250 سال بسط دادند.
استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: اگر بحث با این نگاه نگریسته شود می توانیم در مورد نظریه خاص خودمان در مورد انسان عصر انتظار صحبت کنیم؛ حال می گوییم انسان عصر انتظار چون خرد دارد که ناقص است به راهنمایی کتاب و سنت و تراث نیاز دارد دارد؛ سؤال می کنیم آیا خرد کاملا جایگزین دیگر موارد می شود؟ جواب می دهیم خیر چون این همان رویکرد سکولار است و اما سؤال این است که این کتاب، سنت و تراث 250 سال را چگونه باید در زندگی خودمان اجرا کنیم؟
وی با بیان این که در نگاه شیعی علاوه بر نص به یک امام معصوم و مفسر نص احتیاج داریم، گفت: در 250 سال آن را داشتیم، حال در دوره غیبت مفسر چه کسی است؟ با نگاه شیعی، اگر انسان عصر انتظار را به خرد عمومی عوام واگذار کنیم سکولار است در نتیجه سؤال این است که آیا خرد انسان های عادی کافی است یا حتما باید سه مورد دیگر هم باشد؟ اگر این گونه هست چه کسی باید آن را درک کند و جامعه را بر اساس آن هدایت کند؟در این جا با بررسی تمام شاخصه به نظریه لزوم ولایت فقیه می رسیم.
نظر شما