برگزاری مراسم آغاز احداث زیرساخت‌های فاز دوم پروژه تولید ایزوتوپ‌های پایدار

مراسم آغاز احداث زیرساخت‌های فاز دوم پروژه تولید ایزوتوپ‌های پایدار به روش سانتریفیوژ گازی شنبه گذشته در مجتمع هسته‌ای شهید علیمحمدی فردو برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، مراسم آغاز احداث زیرساخت‌های فاز دوم پروژه تولید ایزوتوپ‌های پایدار به روش سانتریفیوژ گازی (شنبه گذشته) با حضور علی اکبر صالحی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و جمعی از معاونین و مدیران این سازمان در مجتمع هسته‌ای شهید علیمحمدی فردو برگزار شد. فاز اول این پروژه با عنوان امکان سنجی ایزوتوپ‌های پایدار با تلوریم و زنون با ماشین سانتریفیوژ IR۱ و با همکاری روسیه پیشتر با موفقیت به اجرا در آمده بود.

معاون رئیس جمهور با بیان اینکه غنی سازی فقط غنی سازی اورانیوم نیست، گفت: در ادامه پروژه غنی سازی اورانیوم می‌توانیم به غنی سازی عناصر دیگر بپردازیم. تعدادی از عناصر جدول مندلیف حدود ۲۵۶ ایزوتوپ پایدار دارند. ایزوتوپ‌های پایدار کاربرد‌های وسیعی از جمله در صنعت، بهداشت، کشاورزی، میراث فرهنگی و باستان شناسی دارند.

وی با اشاره به همکاری پس از برجام سازمان انرژی اتمی ایران با روس‌ها در حوزه تولید ایزوتوپ‌های پایدار در سطح آزمایشگاهی، اظهار داشت: وارد عرصه جدیدی شده ایم و خوشبختانه قدم‌های بلندی برداشته ایم. در این راستا زیرساخت‌های اولیه تولید نرم افزار‌های مورد نیاز نیز فراهم شده است. در حال حاضر از سانتریفیوژ‌های IR۱ برای غنی سازی ایزوتوپ‌های پایدار مثل تلوریم و زنون به صورت پایلوت استفاده می‌کنیم و در نظر داریم این مسئله را به سطح صنعتی برسانیم؛ لذا امروز ساخت مجموعه ساختمانی با حدود ۷۰۰۰ متر مساحت که دارای آزمایشگاهی مجهز است را آغاز می‌کنیم. این آزمایشگاه تجهیزات بسیار پیشرفته‌ای خواهد داشت که بخشی از آن را تامین کرده ایم و بخشی را انشاءلله در آینده تامین خواهیم کرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: در مجموع ما علم غنی سازی ایزوتوپ‌های پایدار و فناوری مربوط به آن را بدست آورده ایم. نرم افزار‌های بزرگی را مهندسین و متخصصین ما نوشته اند که یکی از آن‌ها برای مثال ۳۰۰ هزار خط برنامه دارد. طراحی مربوط به چیدمان زنجیره‌های غنی سازی ایزوتوپ‌های پایدار را متخصصین ما انجام می‌دهند.

صالحی ابراز امیدواری کرد تا دو سال آینده این پروژه ارزشمند به بهره برداری برسد و افزود: برخی از ایزوتوپ‌های پایدار قیمتی حدود ۱۴۰ هزار دلار در هر گرم دارد. اگر این را با قیمت نفت که بشکه‌ای ۳۰ تا ۴۰ دلار است مقایسه کنیم پی به ارزش افزوده بسیار بالای این محصول می‌بریم. خوشبختانه جمهوری اسلامی ایران در این مسیر قدم‌های بلندی برداشته است و در زمره معدود کشور‌هایی است که توانایی تولید ایزوتوپ‌های پایدار را ایجاد کرده‌اند.

معاون رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به جمله معروف شهید حاج قاسم سلیمانی با عنوان "ما ملت امام حسینیم"، گفت: امام حسین (ع) شهید شدند تا به زندگی معنا ببخشند و حرکت در آن ایجاد کنند نه اینکه ما مایوس و متوقف بشویم. پیام ایشان آزادی و آزادگی است و اینکه نباید غلام حلقه بگوش کسی باشیم. با این پیام جمهوری اسلامی ایران علیرغم تمامی محدودیت‌ها و مشکلاتی که برایش ایجاد کرده و می‌کنند، حرکتی رو به جلو دارد و به لطف الهی هرگز متوقف نمی‌شود. سیدالشهداء برای بیداری جهان اسلام و حرکت رو به تعالی امت اسلامی شهید شدند.

صالحی با اشاره به بخشی از آیه ۷ سوره مبارکه ابراهیم که می‌فرماید " لَئِنْ شَکَرْتُمْ لَأَزِیدَنَّکُمْ"، "اگر شکرگزاری کنید، (نعمت خود را) بر شما خواهم افزود؛ "، گفت: ملت ما بیدار شده است و کار‌های بزرگی را انجام داده است. ما دشمن و کید او را می‌شناسیم. اگر کلی هزینه می‌شد که بگویند حکومت آمریکا مکار است و قابل اعتماد نیست، کسی باور نمی‌کرد. اما کشوری همچون جمهوری اسلامی ظهور کرد و با کسب بواطن قدرت توانسته شیوه حکمرانی این کشور را مفتضح کند. بطوریکه در شورای امنیت سازمان ملل برای بار سوم آمریکا تنها شده است. قدرت جمهوری اسلامی قدرت ناشی از خداباوری و برخاسته از توکل به خداوند است.

وی با اشاره به سفر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به کشورمان و کار بزرگی که سازمان انجام داد، گفت: شرایط غامض و مبهمی بود. الحمدلله به لطف خدا و تدبیر بزرگان نظام و در حالیکه دشمنان روی چالش پیش آمده خیلی سرمایه گذاری کرده بودند کار‌ها در مسیر صحیح قرار گرفت. ما می‌خواهیم در مسئله‌ای که حقمان است اراده خودمان را به جبارترین نظام جهان تحمیل کنیم و در مقابل او تمکین نکنیم. باید برای نسل‌های آینده مشخص شود نسل شما چه حماسه‌ای را بوجود آوردند.

صالحی در بخش دیگری از سخنانش با قدردانی از مجموعه صنعت هسته‌ای از مدیران و متخصصان تا پرسنل خدماتی که در گمنامی کار‌های بزرگی انجام می‌دهند، گفت: امیدواریم به گونه‌ای کار‌ها را تحویل مدیران آینده بدهیم که پیش وجدان خودمان راضی باشیم. چون انسان به وجدان خودش نمی‌تواند دروغ بگوید. با اخلاص و خداپسندانه آنچه در توان داریم انجام می‌دهیم تا در آینده نیز عزیزانی که به این سازمان می‌آیند، با قوت و قدرت امور را پیش ببرند.

وی افزود: برخی پروژه‌ها در این دوره ان‌شاءالله به نتیجه می‌رسند و برخی نیمه کاره می‌مانند. البته بخش عمده کار‌ها انجام شده است. سازمان الحمدلله در حوزه‌های بهداشت و سلامت، رادیوداروها، رصد فناوری‌های جدید از جمله فناوری‌های کوانتومی، غنی سازی، ایزوتوپ‌های پایدار، اکتشاف و استخراج، نیروگاه‌های جدید و دیگر حوزه‌ها دستاورد‌های ارزشمندی داشته و با قوت پیش می‌رود.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: سازمان انرژی اتمی ایران یکی از نماد‌های اقتدار جمهوری اسلامی ایران است. هرچند فعالیت‌های صلح‌آمیز آن همواره در چالش با جهان استکباری بوده، اما همیشه خوش درخشیده است. این امر به برکت الطاف الهی، حمایت‌های مقام معظم رهبری، ملت شریف ایران و همت عزیزان ما در مجموعه سازمان انرژی اتمی ایران اتفاق افتاده است./

کد خبر 971573

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha