سرمایه گذاری در حوزه دانش بنیان با هدف ارتقای بهره وری اقتصادی در رقبات موقوفات

حاجی با اشاره به ورود سازمان اوقاف و امور خیریه به حوزه دانش بنیان گفت: سرمایه گذاری های صورت گرفته دراین حوزه موجب ارتقای بهره وری اقتصادی رقبات موقوفات و بقاع متبرکه و رفع نیازهای اساسی جامعه و همچنین دور زدن تحریم ها شده است.

به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، بر اساس اعلام سازمان اوقاف و امور خیریه دهه وقف سال ۹۹ از روز بیست و چهارم مهر ماه مصادف با ۲۷ صفر آغازشده و سوم آبان ماه مصادف با هفتم ربیع‌الاول  پایان می یابد. به منظور معرفی و تشریح فعالیت های امور اقتصادی این سازمان گفت و گویی با « مجید حاجی»، مدیرکل بهره وری اقتصادی  موقوفات و بقاع متبرکه سازمان اوقاف و امورخیریه کشور انجام دادیم که در ادامه می خوانید:

 

رویکردهای سازمان اوقاف و امور خیریه در زمینه بهره وری اقتصادی از موقوفات چه بوده است؟

در مدیریت جدید سازمان اوقاف وامور خیریه تغییر رویکرد درمدیریت اقتصادی این سازمان شکل گرفت که اهم موارد آن توجه بیش از پیش به احکام شرعی و اسناد بالادستی و جایگزینی سرمایه گذاری با الگوهای مشارکتی به جای اجاره داری در رقبات موقوفات و بقاع متبرکه بوده است.

همچنین در زمینه ورود به تامین کالاهای اساسی در عرصه کشاورزی و دامپروری جهت همراهی با دولت و رفع نیازهای اساسی مردم گام هایی برداشته شده است و سرمایه گذاری هایی در پروژه های دانش بنیان جهت استفاده اهرمی در ارتقای بهره وری در رقبات موقوفات و بقاع متبرکه انجام پذیرفته و در این خصوص از تجارب دیگر نهادهای دولتی و عمومی غیر دولتی و بهره مند شده ایم.

 

دلیل تغییر رویکرد سازمان اوقاف و امور خیریه از اجاره داری به سمت الگوهای مشارکتی سرمایه گذاری چه بوده است؟

دلیل تغییر رویکرد ازاجاره داری به سمت الگوهای مشارکتی در سرمایه گذاری به این دلیل بوده است که در سالهای گذشته عواید اجاره داری به موقوفات اندک بود و شاهد این موضوع بودیم که مستاجرین صاحب حق در املاک موقوفات شده  اند و متاسفانه پرونده های حقوقی و قضایی نیز در این مدت در این زمینه شکل گرفته بود. همه ی این موارد موجب این شد تا از ظرفیت های حوزه های تخصصی در کشور جهت احیا و آبادانی هرچه بیشتر رقبات موقوفات و بقاع متبرکه از طریق انواع مدل های مشارکت استفاده گردد.

 

دلیل انتخاب الگوهای مشارکت مدنی و تجاری از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه به این دلیل بوده است که مزایای بسیاری را برای موقوفات به همراه دارد ،از جمله اینکه موجب تخصصی شدن زمینه های کاری سازمان اوقاف و امور خیریه و دسترسی بیشتر به ابزارهای جدید تامین مالی می شود و در این راستا شفافیت بیشتری اتفاق می افتد.ضمن اینکه زمینه ساز تخصصی گرایی، تجمع دانشهای فنی و کاهش تصدی گری  در سازمان اوقاف می شود.

ما در جایگزینی الگوهایی مشارکتی سرمایه گذاری از حداکثر ظرفیت های سازمان اوقاف و امور خیریه نیز استفاده می کنیم.

 

اقدامات و برنامه های سازمان اوقاف و امورخیریه در حوزه دامپروری و کشاورزی چه بوده است؟

اقداماتی که سازمان اوقاف و امورخیریه در حوزه کشاورزی و دامپروری داشته بر این اساس بوده است که ابتدا ما سعی کردیم که منابع را دراین زمینه شناسایی کنیم و در سال گذشته کمیته «GIS» جهت شناسایی کامل رقبات موقوفات با ریاست نماینده  محترم ولی فقیه و رئیس سازمان تشکیل  شد،بالتبع هدف از آن شناسایی منابع کل سازمان و شناسایی و احیای منابع آبی و خاکی در حوزه کشاورزی می باشد و پس از شناسایی، برنامه ریزی انجام و طرح ها و پروژهای مختلف را به اجرا می رسانیم.

 

مهم ترین مقوله مدنظر ما در حوزه کشاورزی ایجاد زنجیره های کشت و صنعت است و سعی شده است که حوزه کشاورزی را در بعد کلان در نظر بگیریم یعنی زنجیره زراعت، باغبانی،دام، شیلات را به صورت کامل ببینیم و جهت بهره مندی از محصولات حوزه کشاورزی، محصولات را فرآوری و زنجیره ارزش را مدنظربگیریم و پس از آن به بازار عرضه کنیم. از طرفی در کل کشور سعی کردیم، بنابر مزیت های نسبی که در هر استان و هر منطقه در حوزه های مختلف داریم، سرمایه گذاری های مختلفی در حوزه کسب و کارهای کشاورزی و صنایع تبدیلی مختلف اعم از دام سنگین، دام سبک و آبزی پروری و تولید محصولات گلخانه ای داشته باشیم.

 

در این زمینه پروژهای مختلفی از سمت استانها فرستاده می شود و ما در کمیسیون سرمایه گذاری که در ستاد تشکیل می شود و این پروژه ها را بعد از بررسی و تصویب در کمیسیون سرمایه گذاری استان در کمیته های تخصصی( گردشگری، زراعت، معادن،املاک) بررسی و در مورد آنها تصمیم گیری می کنیم که از این طریق می توانیم ارزش آفرینی لازم برای موقوفات ایجاد کنیم.

 

سازمان اوقاف و امور خیریه همکاری های خوبی با واحدهای دانشگاهی و پژوهشی در استفاده از سایر ظرفیت ها انجام داده است.

 

در این راستا پروژه های مختلف در موضوعات فوق الذکر پس از بررسی و تصویب در کمیته های تخصصی استان به کمیسیون سرمایه گذاری ستاد( کشور) ارسال می گردد و پس از بررسی به تصویب می رسد و به استانها ابلاغ می شود و از این طریق ارزش آفرینی لازم در استفاده از منابع این  سازمان نظیر معادن، گردشگری و حوزه مسکن انجام می شود تلاش ما در این راستا بوده است که بخش زیادی از موقوفات زراعی ما که از موقوفات کم آب و یا بی آب هستند را بتوانیم تولید نهادهای زراعی در ابعاد کشاورزی کم آب و دیم داشته باشیم و در این زمینه مطالعات جدی نیز انجام شده است تا بهره برداری و توسعه بهینه از منابع آبی موقوفات صورت گیرد.

 

درحوزه دانش بنیان چه برنامه ها و اقداماتی از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه صورت گرفته است؟

سازمان اوقاف و امور خیریه در پروژه های دانش بنیانی ورود داشته است که موقوفات در آن حوزه ها مزیت نسبی دارند،همانند حوزه های کشاورزی، مسکن و حوزه بهداشت و درمان.

به عنوان مثال ما در حوزه دانش بنیان توانستیم درحوزه اصلاح نژاد دام سنگین اولین مرکز تولید گوساله ممتاز با استفاده از فناوری تولید آزمایشگاهی جنین گاو با همکاری جهاد دانشگاهی را پیش ببریم و شرکت مشترکی ایجاد کردیم تا افزایش  تولید در واحدهای دامپروری را داشته باشیم و از طرفی خودکفایی در تولید گوشت و کره و توسعه نژادهای کمیاب گاو را داشته باشیم و همچنین از انقراض نژادهای بومی کشور جلوگیری کنیم.

 

  اهداف سازمان اوقاف و امور خیریه با ورود به بحث سنجش تراکم استخوان در حوزه دانش بنیان چیست؟

همچنین با عنایت به آنکه بخشی از مراکز درمانی در کشور موقوفه می باشند. سازمان اوقاف و امور خیریه با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان در زمینه تجهیزات پزشکی سرمایه گذاری در موقوفات انجام داده است که از جمله آن تولید دستگاه سنجش تراکم استخوان و تصویربرداری پزشکی با فن آوران این حوزه که مورد تایید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بوده اند، مشارکت انجام پذیرفته است و به طور کل در حوزه دانش بنیان پروژه های خوبی را تاکنون پیش برده ایم و از ایده های شرکت های مختلف دانش بنیان حمایت انجام داده ایم. زیرا که خروجی این شرکت ها به نوعی کمک به زنجیره ارزش در استفاده از ظرفیت موقوفات و بقاع متبرکه می شود.

 

کد خبر 986081

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha