به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، حمایت اجتماعی و پشتوانه های مردمی از سرمایه های بزرگ و از دستاوردهای ارتباطات بین فردی است که در جوامع مختلف برای پیشرفت مملکت و تعالی فردی و اجتماعی از آن استفاده می شود.
حمایت اجتماعی یک مولفه قدرت و سرمایه بزرگ در پیشرفت و البته در کنترل معضلات جامعه محسوب می شود و هرچقدر این پشتوانه مورد توجه و در روابط جامعه به جای فردگرایی و بی تفاوتی حاکم شود آنگاه نتایج موثر و کارآمد آن در برون رفت از مشکلات مشاهده می شود.
پدیده های شوم اجتماعی مثل اعتیاد به مواد مخدر، روابط غیراخلاقی، نزاع و درگیری،طلاق، فقر و ناامیدی در جامعه ما به دلیل شرایط خاص زمانی و فراموشی برخی از فرهنگ های ناب مثل تقویت روابط خانوادگی با کاهش وابستگی به فضای مجازی در حال گسترش است که آمارها بعضا نگرانی زیادی را برای مسئولان و عموم مردم ایجاد کرده است.
ورود به دامنه گسترده و پیچیده آسیب های اجتماعی ناشی از بسیاری از عوامل مثل ناامیدی، افسردگی، مشکلات فردی، نبود بستر برای همدلی و رفع نیازهای فردی، دسترسی آسان به مواد مخدر و عدم مهارت های زندگی است که برای مدیریت و کنترل این رفتارها باید برنامه ریزی جدی و اساسی داشته باشیم.
روابط اجتماعی سالم و دلسوزی های خالصانه و بدون توقع از همدیگر در تقویت و جلوه حمایت اجتماعی روشن و پدیدار خواهد شد که در این خصوص کاهش وابستگی به شبکه های اجتماعی و شناخت واقعی از نوع رفاقت ها و تقویت روابط سالم موثر و لازم است.
با تشکیل شبکه پشتوانه های اجتماعی و به نوعی حمایت اجتماعی برای کنترل ناهنجاری ها منفعت آن به همه افراد جامعه می رسد چرا که با اعتیاد یک نوجوان به مصرف مواد مخدر امکان ابتلا و دعوت سایر افراد را نیز فراهم می کند.
دلسوزی و خدمات داوطلبانه برای کمک به جامعه به شکل فردی و یا در قالب سازمان های مردم نهاد و تشکل های مردمی موضوعی جدی است که باید در بین مردم نهادینه شود و البته شناخت واقعی بین دلسوزی و یا طمع شیطانی موضوعی است که باید دقت شود.
*سازمان های مردم نهاد فرصتی برای تقویت حمایت اجتماعی
رئیس مجمع سازمان های مردم نهاد جوانان استان اصفهان گفت: سازمان های مردم نهاد فرصتی برای تقویت حمایت اجتماعی در حوزه های مختلف به ویژه برای کاهش آسیب های اجتماعی هستند.
«نورالدین سهرابی» با اشاره به فعالیت بیش از 230 سمن جوانان در استان اصفهان افزود: تقویت حمایت اجتماعی و همدلی بین گروه های سنی جوانی و نوجوانی بسیار اهمیت و ضرورت دارد که تشکیل این تشکل های مدنی زمینه ساز حضور این اقشار در کنار همدیگر برای فراگیری کار گروهی، مهارت آموزی و فعالیت های اجتماعی است.
وی ادامه داد: سازمان های مردم نهاد سرمایه های مالی و انسانی را برای حمایت از اقشار آسیب پذیر بکار گرفته و به جامعه برای برون رفت از مشکلات از جمله ناهنجاری های اجتماعی کمک می کنند که در این مسیر وجود تعامل بین اعضای سمن ها نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.
سهرابی با بیان اینکه باید زمینه عضویت جوانان و نوجوانان در تشکل های مردم نهاد و نهادهای عمومی فراهم شود، خاطرنشان کرد: حضور فعال این افراد در تشکل های عمومی زمینه ساز ایجاد روابط اجتماعی و جلب مشارکت عمومی می شود.
*کاهش روابط اجتماعی و گرایش به آسیب های
کارشناس مسئول واحد مشاوره اداره کل بهزیستی اصفهان گفت: با توجه به تغییرات در بافت فرهنگی و اجتماعی کشور، روابط اجتماعی کاهش یافته بر این اساس زمینه برای افزایش ناهنجاری ها و مشکلاتی مثل گرایش به مواد مخدر فراهم شده است.
حسین خاکشور با اشاره به نقش حضور اجتماعی در ایجاد شادابی و کسب تجربه، افزود: حضور در جامعه و برقراری روابط اجتماعی بین همسالان و یا بزرگترها به کسب مهارت، تجربه و شادابی کمک می کند.
وی ادامه داد: روابط اجتماعی علاوه بر تامین کننده مهارت و شادابی در کسب حمایت از جامعه نیز کارآمد است و نوجوان و جوانی که به دلیل روابط بین فردی و حضور در صحنه های فرهنگی، هنری، ورزشی، اجتماعی با توانمندی های برخی از افراد آشنا شده در شرایط بحرانی از این موقعیت استفاده می کند.
*عضویت در کانون های مساجد و رفت و آمد به مسجد
یکی از نهادهای معتبر و مهم در برقراری روابط اجتماعی، مساجد و نهادهای فرهنگی این مراکز دینی است که کانون ها زمینه ساز این حضور و برقراری روابط هستند که اگر بستر برای حضور در کانون های فرهنگی و هنری و همچنین مساجد فراهم شود افراد جوان و نوجوان از ظرفیت معنوی و پتانسیل روابط اجتماعی حاکم در این مراکز استفاده خواهند کرد.
«علیرضا معماریان»، استاد روانشناس بر اهمیت موضوع فعالیت های اجتماعی اشاره کرد و گفت: حضور فردی و منفعلانه آسیب ساز است و باید نوجوان و جوان به برقراری روابط بین فردی سالم توصیه شود و ملاک های دوست یابی صحیح را بشناسد که کانون های فرهنگی و هنری مساجد، سمن ها و تشکل های مدنی در این حوزه موثر هستند.
نظر شما