«فرشته توکلی» با بیان اینکه مستند «فروغ کوچه بن بست» درباره وضعیت و نگهداشت قدیمی ترین مدرسه دخترانه رشت و همچنین برخی از دانش آموختگان برجسته آن است به برگزاری سی و هفتمین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران و اسامی راه یافتگان به بخش نهایی این جشنواره اشاره کرد و گفت: در این جشنواره با قالب های داستانی، مستند، پویانمایی و تجربی، مستند «فروغ کوچه بن بست» در بخش مستند برگزیده شده است.
کارگردان فیلم «فروغ کوچه بن بست» با بیان اینکه ساخت این مستند ۹ماه طول کشیده است، اذعان کرد: به دلیل شیوع ویروس کرونا، مدتی ساخت مستند به تعویق افتاد. اما با تکمیل اثر و ارسال به دبیرخانه جشنواره مذکور، خوشبختانه مستند قدیمی ترین مدرسه دخترانه رشت مورد توجه داوران جشنواره قرار گرفته است.
عضو انجمن سینمای جوان گیلان با اشاره به اینکه گیلانی نیست ولی علاقمند به تاریخ و فرهنگ گیلان است، اظهار کرد: پس از انتشار گزارشی با عنوان «فروغ روبه افول است» به قلم مهری شیرمحمدی، با قدیمی ترین مدرسه دخترانه رشت آشنا شدم و با مشاهده وضعیت نگهداشت این ساختمان از نزدیک، تصمیم گرفتم مستندی درباره آن بسازم تا مسئولان محلی و کشوری به فکر احیای یکی از ارزشمندترین بناهای آموزشی شاخص در گیلان بیفتند.
توکلی با اشاره به هزینه بر بودن ساخت مستندهای تاریخی، ابراز کرد: تاکنون هیچ فرد یا نهاد دولتی و غیر دولتی از ساخت این مستند حمایت نکرده است و تماما با هزینه شخصی ساخته شده است.
وی افزود: مدرسه فروغ بعد از مدرسه های «تومانیان و ممرال های تبریز»، سومین و قدیمیترین مدرسه دخترانهای است که تنها با کاربری آموزشی ساخته شده است و از این منظر باید برای اداره کل آموزش و پرورش گیلان و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهم باشد.
توکلی با بیان اینکه تاریخچه ساخت این مدرسه و معرفی چهره های شاخصی که در این دبیرستان درس خوانده اند، بخش هایی از این مستند است، افزود: در این مستند به مساله تاریخ تحصیل زنان ایران در قالب معرفی این مدرسه پرداخته شده است و افرادی که در راه رسیدن حق تحصیل برابر برای زنان نقش داشتند و یکی از اولین فارغ التحصیل فروغ در این مستند معرفی شده است.
کارگردان «فروغ کوچه بن بست» تاکید کرد: باید درنظر داشت که در دوره جدید، تنها اسناد مکتوب و بناهای میراثی سند تاریخی محسوب نمی شوند و فیلم های مستند بخشی از اسناد تاریخی هستند.
گفتنی است، مدرسه فروغ در محله آفخرای رشت در ابتدا به نام «مهستی» بود و بودجه آن توسط انجمن خیریه آمریکایی تامین می شد. قبل از انقلاب، به نام « فروغ» تغییر نام داد و بعد از انقلاب نامش دبیرستان ۱۷شهریور شد. بر اساس مستندات اداره کل میراث فرهنگی گیلان، این مدرسه در سال ۱۲۸۴ شمسی ساخته شده است. بر اساس یادداشت های برخی مورخان از جمله «شادی پیروزی»، به سال ۱۲۸۲ و بر اساس کتاب «مرادعلی توانا» در سال ۱۲۷۹خورشیدی تاسیس شده است.
فروغ در سال ۱۳۱۲ خورشیدی توانست مجوز تاسیس دوره کامل متوسطه را دریافت کند. در این مدرسه ابتدا رشته «خانه داری» تدریس می شد، اما بعدها رشته های طبیعی و علمی نیز به رشته خانه داری اضافه شد. این دبیرستان، دخترانی را تحویل جامعه داده که برخی در سطح دنیا مطرح هستند. مهمترین آنها «دکتر آذر اندامی» باکتری شناس و تولید کننده واکسن وبای التور و شاعره نامی «مهکامه محصص لاهیجانی»، دوست پروین اعتصامی و بانو «نیره ابتهاج سمیعی»، اولین زنی که نماینده مجلس شورای ملی شد، تنها برخی از دانش آموختگان شاخص این دبیرستان هستند. این مدرسه از آن جهت در تاریخ آموزش و پرورش مهم است که سمبل تلاش جامعه زنان و دختران بعد از انقلاب مشروطه به فراگیری آموزش و پرورش خارج از فضای جنسیت است.
نظر شما