ماجرای تاریخی  تاسیس اولین مسجد در انگلیس

اولین مسجد انگلیس که در ورودی جاده «وست دربی» ساخته شده بود پس از سال ها فعالیت به عنوان یک دفتر ثبت احوال بار دیگر با بازسازی تبدیل به مسجد شد.

خبرگزاری شبستان،گروه جهان اسلام: اولین مسجد انگلیس که در ورودی جاده «وست دربی» ساخته شده بود پس از سال ها فعالیت به عنوان یک دفتر ثبت احوال بار دیگر با بازسازی تبدیل به مسجد شد.

 

یک وکیل اهل لیورپول اولین مسجد را در انگلستان به دست یک وکیل اهل لیورپول افتتاح شد.

 

«عبدالله کوئلیام» این مسجد را در سال 1889 پس از اسلام آوردن بنا کرد.

 

او دو سال قبل از ساخت این مسجد به مراکش سفر کرد،در آنجا با دین اسلام آشنا و مسلمان شد.

 

 

ویلیام هنری کوئلیام در سال 1856 در لیورپول متولد شد ، جوانی خود را در جزیره «من» گذارند،سپس به لیورپول بازگشت، در انستیتوی لیورپول تحصیل کرد و در همانجا به عنوان وکیل شروع به کار کرد و بیشتر عمر کاری خود را در این شهر گذراند.

 

کوئلیام برای گذراندن یک دوره بیماری از مراکش دیدن کرد و با تعالیم قرآن آشنا شد و در سال 1887 به اسلام گروید و نام عبدالله را انتخاب کرد.

 

عبدالله پس از بازگشت به لیورپول و با کمک مالی از ولیعهد افغانستان زمینی را در «Brougham» خریداری کرد و اولین مسجد انگلیس را در این زمین در روز کریسمس 1889 افتتاح کرد.

 

 این مرکز اسلامی همچنین دارای یک موزه و آزمایشگاه علوم به عنوان امکانات اضافی بود.


اندکی پس از افتتاح این موسسه ، عبدالله یک مدرسه و یتیم خانه را تاسیس کرد که معروف به خانه مدینه شد.

 

 

وی در سال 1889 کتابی با عنوان «دین اسلام» درباره اسلام منتشر کرد و هفته نامه ای را با عنوان «هلال ماه» راه اندازی کرد که گزارش هایی از مسلمانان ساکن انگلستان ارائه می داد.

 

عبدالله همچنین ماهنامه ای با عنوان «جهان اسلام» راه اندازی می کرد که به دست مخاطبان بین المللی رسید.

 

اعتقاد بر این است که عبدالله به دلیل تعالیم خود حدود 600 نفر را در انگلیس به سوی دین اسلام سوق داد.

 

وی همچنین به عنوان سخنران عمومی و یک نیکوکار شناخته می شد و در فعالیت های صنفی شرکت می کرد و سفرهای زیادی به جهان اسلام داشت.

 

 

وی با رهبرانی در افغانستان ، فارس ، آفریقای غربی و امپراتوری عثمانی نزدیک شد و برخی از آنها به وی عناوین و افتخاراتی اعطا كردند که از آن جمله می توان به شیخ مسلمانان انگلیس به دلیل فعالیت خود در زمینه آگاهی از اسلام در این کشور اشاره کرد.

 

در سال 1908 عبدالله از کار وکالت کناره گیری کرده و لیورپول را ترك كرد و به مسافرت خارج از كشور رفت تا اینکه در سال 1914 برای زندگی در جزیره «من» بازگشت.


در غیاب او  پسرش مسجد و مدارس ساخته شده به دست او را در سال 1910 تعطیل کرد.

 

انجمن عبدالله کوئلیام که تلاش زیادی برای بازگرداندن مسجد کرد پس از بازسازی آن با هزینه 1 میلیون پوند در سال 2014 این مرکز را بازگشایی کرد.

کد خبر 987032

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha