خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ این روزها و با شیوع بیماری کووید - ۱۹ در بیشتر مناطق جهان، بیماران زیادی با این ویروس ناشناخته دستوپنجه نرم میکنند اما در کنار این بیماران، پزشکان و پرستارانی هم هستند که با تمام وجود هم از بیماران مبتلا به کرونا مراقبت میکنند و هم خود را برای در امان ماندن از این بیماری به چالش میکشند.
کادر سلامت ۹ماه است که در مراکز درمانی با ایستادگی و از جان گذشتگی برای بهبود بیماران مبتلا به کرونا در خط مقدم ایستاده اند. آنها از جانشان گذشتند تا جانی را نجات دهند و سلامت را به مردم هدیه کنند. در ایامی که بلای ویروس کرونا در همه کشور فراگیر شد و به دلیل تحریم ها دست جامعه پزشکی از هرگونه وسایل حفاظتی تقریبا خالی بود، این مدافعان سلامت بودند که در میدان مبارزه با کرونا جانفشانی ها کردند و کمتر روزی بود که خبر ابتلا و فوت کادر درمان در کشور به گوش نرسد با همه این اوصاف باید گفت که هنوز هم پزشکان و پرستاران مجبورند دو یا سه شیفت کار کنند و روزهای طاقت فرسایی را در مراکز درمانی پشت سر بگذارند اما در عوض از مردم می خواهند شیوه نامه های بهداشتی را رعایت کنند تا چرخه ابتلا شکسته شود.
تلاش بی وقفه برای شکست کرونا
در استان پهناور خراسان جنوبی، بیمارستان ولیعصر(عج) به عنوان مرکز اصلی پذیرش بیماران کرونایی در مرکز استان و دیگر بیمارستان های شهرستان های این خطه، همه درگیر این بیماری نوظهور و ناخوانده شده است. کادر درمان نیز خطشکن نبرد با کرونا شده و برای حفظ سلامت جامعه و جان هموطنان مبتلا به ویروس کرونا با این بیماری مهلک و هزار رنگ میجنگد. آنها این روزها با تمام توان پای کار ایستادهاند و مشقتها و سختیها را به جان میخرند.
در میانشان که میروی تنها عشق، شور و تلاش برای بهبودی بیماران بیش از همه به چشم میخورد با اینکه هر کدامشان دغدغهای برای خود دارند، از ندیدن فرزند و همسر گرفته تا دلتنگی پدر، مادر، خواهر و برادر، اما تلاش برای بهبودی بیماران نقطه مشترک همه آنها است. اما آنچه که این روزها بیش از همه آنها را آزار میدهد عدم توجه عدهای به دستورالعمل های بهداشتی است که میتواند به شیوع بیشتر این ویروس کمک کرده و تن خسته پرستاران و پزشکان را بیش از این خستهتر کند.
«حدیثه رحمانی» انترن عفونی یکی از بیمارستانهای خراسان جنوبی است که این روزها بیش از همه درگیر این بیماری است. در این مدت به خاطر شیوع ویروس کرونا کمتر به خانه رفته و بیشتر سعی کرده در بیمارستان بماند تا شاید بیماری به کمک او نیاز داشته باشد. سیمایش نشان از خستگی تلاش بی وقفه این روزها دارد اما لبخندی که بر لبانش نشسته زیبا و امیدبخش است. وی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با اشاره به اینکه هیچ وقت تصور نمیکردم روزی بیمارستان به این اندازه بیمار به خود ببینند، می گوید: کرونا هر روز جان چندین نفر از شهروندان را به کام مرگ می کشاند.
روزهای نفسگیر مدافعان سلامت
بخش عفونی پر از بیمارانی است که ویروس آنها را از پا انداخته است. شرایط بخش، پوشیدن لباسهای حفاظتی در مقابل ویروسها را برای پرسنل غیرقابل اجتناب کرده است. «مسعود ضیایی» رئیس بخش عفونی بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند می گوید: خانواده ما و پرستاران چه گناهی مرتکب شده اند که باید به خاطر بی تفاوتی برخی افراد به دستورالعمل های بهداشتی این همه فشار مضاعف را تحمل کنند؟
این دکتر متخصص عفونی تاکید می کند: افرادی که به کرونا مبتلا میشوند متاسفانه خیلی دیر به مراکز درمانی مراجعه میکنند. این افراد زمانی مراجعه میکنند که بیماری خیلی پیشرفت کرده و مستقیم باید به آی سی یو بروند.
به گفته وی اگر کسی درد قفسه سینه و تنگی نفس شدید، تنفس سریع و دشوار یا تب طولانی دارد، باید بلافاصله به بیمارستان مراجعه کند تا قبل از اینکه به مرحله شدید بیماری برسد، اقدامات درمانی برایش انجام شود.
«فاطمه عبداللهی» ارشد پرستاری دارای ۲۴ سال سابقه خدمت است که هم اکنون در سمت مدیر داخلی بیمارستان ولیعصر(عج) بیرجند و مدیر کانون بسیج جامعه پزشکی این بیمارستان مشغول به کار است، وی در پاسخ به اینکه پرستاران در خط مقدم جهاد و سلامت جامعه با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنند، می گوید: شیوع بیماری کرونا استرس و فشار مضاعفی بود که به کادر درمان و پرستاران وارد شده است. ناشناخته بودن بیماری و ماهیت آن، بدحال شدن و فوت بیمارانی که به طور غیرمنتظرهای از دست میروند، ترس از انتقال بیماری به اعضاء خانواده و همچنین ابتلا و شهادت جمع زیادی از همکاران در کل کشور از دیگر مواردی است که بر استرس و اضطراب کادر درمان میافزاید.
وی معمولاً ساعاتی طولانی ماسک و شیلد روی صورتش دارد و با لباس مخصوص در بخش تردد میکند. در چنین شرایطی مشکل اصلی را رعایت نکردن مسائل بهداشتی و فاصله اجتماعی توسط مردم و فشار مضاعف کاری به پرسنل بیمارستان می داند و می افزاید: کادر درمان و پرستاران با شرایط سخت و تحمل لباس مخصوص و جدایی چند ماهه از فرزندان و خانواده مواجه هستند و بیماران نیز در این بخش به حمایت روحی نیازمندند.
وضعیت بدتر میشود
شرایط روز به روز برای او و همکارانش بدتر میشود و فشار کار هم افزایش می یابد. با گلایه از افرادی که با عدم رعایت دستورالعمل های بهداشتی مسئولیت پذیری در قبال سلامت جامعه و مردم ندارند، تاکید می کند: اگر مردم رعایت نکنند وضعیت از این هم بدتر خواهد شد اما در خانه ماندن و مدیریت اعضای خانواده مهمترین همکاری است که آحاد جامعه می توانند با شبکه بهداشت و درمان داشته باشند. پرسنل بیمارستان ها در این شرایط شیوع ویروس کرونا از مردم انتظار دارند که در خانه بمانند و تا کار ضروری ندارند از خانه بیرون نروند.
این پرستار سپیدپوش عرصه سلامت، قدردانی از زحمات جامعه پزشکی و پرستاری در مبارزه با کرونا را در رعایت نکات بهداشتی و عدم حضور در اجتماع در مواقع غیرضرور برای کاهش فشار کاری به کادر درمان خلاصه می کند و می گوید: تا زمانی که واکسن بیماری در اختیار عموم مردم قرار نگرفته بهترین راهکار مقابله با این بیماری همه گیر سه اصل اساسی رعایت دستورالعمل های بهداشتی و استفاده از ماسک و حفظ فاصله اجتماعی توسط همه افراد جامعه است.
رنج مضاعف پرستاران از بیتوجهیها
اعضای کادر درمانی این روزها فقط خسته از کار زیاد نیستند. رنج مضاعفی از بیتوجهیهای جامعه میبرند. پرستاری در بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند هم می گفت وقتی افراد بی تفاوت را می بینید قلبش به درد می آید. با اینکه برای خدمت کردن هنوز هم آماده است؛ اما از بیتفاوتیهای خیلی از مردم گلایه دارد. وقتی فشارهای کاری به همکارانش را در مراکز درمانی مرور میکند، تلخی فوت مبتلایان و ناباوری همراهان بیماران از ابتلای عزیزشان به کرونا را از ذهن میگذراند و مبتلا شدن همکارانش به این ویروس منحوس را به خاطر میآورد، رنج بیمسئولیتیهای اجتماعی افراد بیشتر عذابش میدهد.
پوشش خاص و تعدد بیماران حتی گاهی اجازه غذا خوردن به کادر درمانی را نمیدهد. حتی برای این که مجبور به تعویض گان نشوند، مصرف مایعات را به حداقل کاهش میدهند تا به سرویس بهداشتی نروند. پایان هر شیفت کاری میتوان پرستارانی را دید که به معنای واقعی توانی برای ادامه فعالیت ندارند. می گویند همه این سختی ها را به جان می خریم اما شکست کرونا باید دوطرفه باشد و مردم هم باید رعایت کنند.
در پاییز سیاه کرونایی امسال اولین پرسنل سلامت، بهورز فداکار خانه بهداشت روستای مهموئی، «منصوره حسینی» که متولد ۲۹ شهریور سال ۱۳۶۶ در تهران بود حدود ۱۱ سال از عمر با برکت خویش را در راه خدمت به مردم این روستا در طبق اخلاص نهاد و در راه سلامت مردم و مبارزه با بیماری کرون جان خود را فدا کرد و به جمع شهدای مدافع سلامت پیوست.
«کاظم احمدی» یکی از کادر درمان بیمارستان شهید سید مصطفی خمینی طبس در استان خراسان جنوبی نیز که در حال جهاد و کمک به بیماران مبتلا به کرونا بود در ۲۵ مهر به این بیماری منحوس گرفتار شد. وی بعد از ۱۲ سال خدمت و مبارزه با کرونا، چشمانش را به روی این جهان پر آشوب بست و به جمع شهدای مدافع سلامت پیوست.
۴۹۰ نفر از کادر سلامت خراسان جنوبی به کرونا مبتلا شدند
«محمد دهقانی فیروز آبادی» رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفته است از ابتدای شیوع بیماری کرونا تاکنون (۳۰ مهرماه) ۴۹۰ نفر از پرسنل و دانشجویان دانشگاه در حوزههای مختلف، به بیماری کرونا مبتلا شدند.
به گفته وی رعایت پروتکلهای بهداشتی در خراسان جنوبی از ۸۲ درصد کشوری هم بالاتر بود اما این روزها با کاهش به ۴۷ درصد رسیده است. در کنار آن افزایش قدرت سرایت ویروس نیز از عللی است که باعث افزایش موارد کرونا در استان شده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند می گوید: خراسان جنوبی بیش از یک ماه و نیم است که جزو استانهای در وضعیت قرمز قرار دارد و بیماران تنفسی و کرونایی بستری در بیمارستانهای خراسان جنوبی طی هفتههای اخیر افزایش چشمگیری داشته است. هم اکنون ۳۹۹ بیمار حاد تنفسی در بیمارستانهای خراسانجنوبی بستری اند که از این تعداد ۲۶۳ نفر مبتلا به کرونا هستند و متاسفانه طی ۲۴ ساعت گذشته با هشت مورد فوتی جدید، آمار فوتیهای کرونا در استان به ۲۹۵ مورد رسیده است.
تلاش برای جذب نیروی مورد نیاز
دهقانی فیروز آبادی، درباره تامین نیروی مورد نیاز بخش بهداشت و درمان می گوید: همیشه تعداد زیادی از پرستاران دانشآموخته در نوبت طرح بودند اما اکنون به گونهای است که هیچ کسی در نوبت نیست و بلافاصله هر فردی بخواهد طرح خود را شروع کند به کار گرفته میشود. مجوز جدید هم ابلاغ شد که همه پرستارانی که طرح آنها در حال اتمام است یا پرستارانی که در گذشته طرح خود را گذرانده و در خانه نشستهاند را میتوان تامین طرح کرد همچنین این افراد میتوانند تمدید طرح کنند و مدت طرح را دوباره بگذرانند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان می کند: در زمینه استخدام نیرو هم اولین مجوزی که امسال به ما داده شد، ۶۹ مورد بود که وزارت بهداشت مشخص کرد و قرار شد ۳۸ پرستار را به کار بگیریم، ۱۱ نیروی فوریتهای پیش بیمارستانی، ۱۵ مراقب سلامت برای مراکز بهداشتی و پنج نیرو برای پاراکلینیک مثل رادیولوژی و آزمایشگاه هستند.
وی می افزاید: از تعداد ۳۸ مجوز پرستاری که قرار بود بدون برگزاری مجدد آزمون یعنی انتخاب از نفرات بعدی که در آزمون قبلی حد نصاب نمره را گرفته بودند، به کارگیری شوند ۱۵ نفر به هر دلیل حاضر نشدند بیایند و کارشان را شروع کنند. همچنین پرستاران بیکار که تمایل به همکاری دارند میتوانند در سامانه رشد وزارت بهداشت که در سایت دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نیز موجود است، ثبتنام کنند و بلافاصله در هر جایی که نیاز داشته باشیم به ویژه در بیرجند به کار میگیریم.
دهقانی فیروزآبادی با تاکید بر اینکه در ارتباط با تامین نیروهای خدماتی مورد نیاز بیمارستانهای ولیعصر (عج) و رازی بیرجند و شهید مصطفی خمینی طبس هم تعدادی نیرو بکار گرفته شدهاند و بعضی در چند روز آینده به کار گرفته خواهند شد، می گوید: از باقی مانده مجوزهای وزارت بهداشت منتظر هستیم تا سهمیه استان خراسان جنوبی تا پایان آبان ماه اعلام شود تا به احتمال قوی در بهمن ماه با برگزاری آزمون این نیروها جذب شوند.
محدودیتهای جدید در سه شهرستان خراسان جنوبی اعمال میشود
«ناصر خوش خبر» سرپرست استانداری خراسان جنوبی نیز روز گذشته در گفتگو با رسانه های گروهی از وجود سه شهر استان خراسان جنوبی در فهرست جدید ستاد کرونا از شهرستان های دارای محدودیت خبر داد. در مصوبات ستاد ملی کرونا ۴۶ شهرستان جدید نام برده شد که به مدت ۱۰روز شامل محدودیتهای گروه شغلی دو، سه و چهار خواهند شد. بیرجند، طبس و قائنات در استان خراسان جنوبی، از جمله شهرستان های دارای محدویت جدید کرونایی است.
به گفته وی در شهرستانهایی که در فهرست محدودیتها جدید معرفی شدهاند، ممنوعیت فعالیت گروههای شغلی سه و چهار شامل مدارس، دانشگاهها، زبانسراها و سایر آموزشگاهها، کتابخانهها، موزهها، سینما، تئاتر و مراکز مشابه، آرایشگاهها، مصلاها، مساجد و سایر اماکن ایجاد میشود. طبق این مصوبه برگزاری مراسم، همایشها، فعالیت باشگاههای ورزشی، قهوهخانهها، کافی شاپها و چایخانهها نیز ممنوع است.
خوش خبر می افزاید: برخی فروشگاهها شامل ردههای شغلی ۲ از جمله پاساژها، مراکز خرید، مراکز تمرین و مسابقات ورزشی، قنادیها، آبمیوه فروشیها، مراکز تهیه و طبخ غذا، بنگاههای خرید و فروش خودرو، فروشگاههای لوازم خانگی، تزیینات داخلی ساختمان، عکاسیها، مشاوران املاک، فرش فروشیها، فروشگاههای کیف و کفش، خیاطیها، خراطیها، مراکز فروش لوازم آرایشی و بهداشتی نیز شامل محدودیتهای جدید میشوند.
پیش از این نیز محدودیتهای ۱۰ گانه از سه هفته قبل به شهرهای با وضعیت قرمز خراسان جنوبی بازگشت، که با تایید ستاد ملی مبارزه با کرونا یک هفته دیگر تا شانزدهم آبان ماه تمدید شد.
کلام آخر
کرونا با تمام دردسرها و مشکلاتی که به دنبال خود آورده است، اما بهانهای شد تا فراموش نکنیم جهادگران عرصه سلامت در چه شرایطی به کمک هموطنان خود آمدهاند. در محیطهایی که این روزها جرأت نمیکنیم به آنجا قدم بگذاریم مبادا که آلوده ویروسی شویم که جان ما را تهدید میکند. اما، این پزشکان و پرستاران و در کل، کادر و پرسنل بیمارستانی هستند که بدون هیچ ترس و اضطرابی، سلامت خود را وقف نجات جان بیماران کردهاند.
پزشکان و فعالان عرصه سلامت در این برهه تاریخی کشورمان با تأسی به فرهنگ ایثار و شهادت در عرصه خدمت حضور دارند و تلاشهای ماندگار فعالان حوزه درمان هرگز فراموش نمیشود. اما فصل مشترک توصیه همه پرستاران، جدی گرفتن کرونا از سوی مردم است، اگر چه این توصیه ها بارها و بارها از سوی رسانه ها، مسئولان، کادر درمان و سایر منابع گفته شده، اما تا زمانی که حتی بخش اندکی از مردم نسبت به این مسئله بی توجه اند، سایه این ویروس سمج بر سلامت ما و اطرافیانمان سنگینی خواهد کرد؛ حالا تصمیم گیری بر عهده ماست که چشم هایمان را به روی زحمات پرستارانی که برای حفظ سلامت ما بی هیچ منتی سختترین شرایط را به جان خریدهاند ببندیم و به چرخه انتقال ویروس کمک کنیم و یا اینکه با عمل به توصیه های بهداشتی و از همه مهمتر محدود کردن روابط اجتماعی، بار سنگینی که بر دوش جامعه پزشکی گذاشته شده را سبک کنیم.
نظر شما