مساجد مرکز فرهنگی برای ترویج کتاب و مطالعه

معتمدیان گفت: یکی از شاخه های حوزه فرهنگی مساجد است که می تواند پیشرو و تاثیرگذار در ترویج مطالعه کتاب در جامعه باشد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در کرمانشاه،بیست وچهارم آبان آغاز هفته کتاب و کتابخوانی است.در سال ۱۳۷۲ خورشیدی ۲۴ آبان به عنوان روز کتاب و کتاب‌خوانی تعیین شده است. نخستین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در روزهای چهارم تا دهم دی ماه سال ۱۳۷۲ با پیام رهبر فرزانه انقلاب اسلامی برگزار شد.

 

کتاب، دروازه ای به سوی جهان گسترده دانش و معرفت است و ارائه کتاب های خوب، یکی از بهترین ابزارها برای به کمال رساندن انسان هاست و کسی که در این دنیای زیبا به زندگانی می پردازد، نمی تواند با دنیای کتاب بی ارتباط باشد. پس بیاییم با گرامی داشت این هفته و نام مبارک آن، با هدیه کتاب هایی به هم نوعان خود، در پروراندن دانش و کمال سهیم باشیم.

 

رهبر معظم انقلاب ، درنخستین دیدار کتابداران و مسئولان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در۲۹ تیرماه سال ۱۳۹۰از وضعیت کتاب و کتابخوانی ابراز نارضایتی کردند میانگین مطالعه در ایران در چند سال اخیر، از حد استانداردهای جهانی پایین تر است ، این آمار علل مختلفی دارد اما به هر جهت موضوعی است که باید به صورت جدی تر به آن دقت شود چرا که امروزه میزان گرایش به مطالعه، از شاخص‌های مهم توسعه به شمار می‌رود. کشور ما هم در رده کشورهای در حال توسعه به شمار می رود و نیازمند قشری جوان ، با بار علمی بالا و میانگین مطالعه بالا می باشد. 

 

هیچ ذخیره ای، با ارزش تر از کتاب و مطالعه نیست؛ چرا که کتاب، مایه آرامش روحی انسان است و مطالعه کننده را از جهل و عقب ماندگی در می آورد و به سمت علم و پیشرفت می‌برد،و وقتی جهل و بی خبری، جامعه ای را ضعیف کند ،وبا شبهه ها ذهن جوانان را فلج کند، یکی از مهم ترین کارهایی که می توان انجام داد ، مطالعه است و آنچه می تواند شبهه های ذهنی را رفع کند و ایمان را به قلب ها برگرداند، کتاب خوانی است.

 

در بحث افزایش تمایل جوانان به کتاب و کتابخوانی همه اقشار جامعه تاثیرگذار هستند در این میان مساجد و ائمه جماعت می توانند نقش پررنگ‌تری در سوق دادن جوانان به سمت کتاب داشته باشند . 

 

در همین راستا خبرنگار خبرگزاری شبستان در کرمانشاه بمناسبت هفته کتاب و کتابخوانی  به سراغ فریدون معتمدیان رئیس هئیت مدیره خانه مطبوعات کرمانشاه رفته و گفتگویی ترتیب داده که می خوانیم.

 

-نقش مساجد و امامان جماعت در آشتی قشر جوان با کتاب چگونه است؟ 

 

 مساجد یک نقش پایه ای در همه موارد دارند و حوزه فرهنگی یکی از آن شاخه هایی است که مساجد در آن می‌توانند پیشرو و تاثیرگذار باشد و به عنوان یک مرکز فرهنگی کتاب و مطالعه سودمند واقع شود . ائمه جماعت هم نقش پیش‌قراولان این عرصه در سنگر مساجد را برعهده دارند و می‌توانند  نمازگزار و کسانی که به مسجد می روند را در حوزه‌های فرهنگی از جمله مطالعه تا حد زیادی دعوت و ترغیب کنند . 

 

-علل سردی جوانان و دوری آنها از کتاب و کتابخوانی به مسائل اقتصادی باز می‌گردد یا مسائل اجتماعی؟ 

 

همه اینها تاثیرگذار هستند اما قبل از اینکه مسائل اقتصادی را دخیل بدانیم ، قبل از اینکه مسائل اقتصادی در این دو سه سال اخیر اوج بگیرد میانگین مطالعه در کشور ما پایین تر از حد استانداردهای جهانی بوده و همواره دغدغه دولتمردان حوزه فرهنگی بوده است مسئولینی که در حوزه فرهنگی فعالیت داشتند همیشه دغدغه این موضوع را داشته و در مصاحبه هایشان اشاره می‌کردند که آمار مطالعه در کشور ما پایین است . ارقام و اعداد متفاوتی هم همیشه بیان می شد ،از ۲ دقیقه تا ۱۴ دقیقه در روز که همین نشان دهنده این است که کار کارشناسی صحیحی در این حوزه انجام نشده تا یک میانگین واقعی از میزان مطالعه در کشور گرفته شود. به نظر من بحث اجتماعی خیلی مهمتر است ،در مدرسه، منزل و خانواده ،در مساجد و یا جلسات متوالیان امر فرهنگی از صدا و سیما تا سازمان تبلیغات و ارشاد و دانشگاه‌ها همه باید ترغیب به مطالعه را در جوانان ایجاد کنیم. و کانون اصلی هم در خانواده است یعنی اگر ما بر روی خانواده کار کنیم و خانواده آگاه باشد جوان خود را هم آگاه می‌کند و قطعاً این مسیر خیلی راحت تر پیش می رود.  ضمن اینکه مسائل اقتصادی هم همواره تاثیر گذار بوده بر روی قیمت و گرانی کتاب تاثیر داشته است. 

 

به چه صورت می‌توان کودکان و نوجوانان را به سمت کتاب و کتابخوانی سوق داد آیا آموزش خاصی در این زمینه لازم است؟ 

 

در حال حاضر با وضع اقتصادی جامعه شرایط این کار مهیا نیست چرا که مردم رنگ معیشت دارند و به همین خاطر در حوزه اقتصاد سبد فرهنگی خانواده بسیار کمرنگ شده و مردم از لحاظ اقتصادی کمتر توان تهیه کتاب و نشریات و مجلات را دارند. و بیشتر تمایل به تهیه اقلام ضروریات زندگی را دارند. به همین دلیل ترغیب جوانان به سمت کتاب و مطالعه کاری سنگین و طاقت فرسا است و شرایطش مهیا نیست . اما اگر در شرایط عادی و اوضاع اقتصادی بهتر بخواهیم کار کنیم‌، باید برنامه‌های مختلفی را در نظر بگیریم مثل مسابقات فرهنگی با جوایز مناسب که جوان را به مطالعه ترغیب کند .یا در خیلی از کارها می توان عامل کتاب خواندن را قرار داد مثلاً اگر مجوزی را میخواهد بگیرد شرط خواندن کتاب را در همان حوزه کاری  قرار بدهند ، اگر مجوز در حوزه اقتصادی می خواهد، شرط خواندن یک کتاب اقتصادی را برای قرار بدهند یا در حوزه فرهنگی هم همینطور.یک جاهایی باید اشتیاق و بعضی جاها که ضرورت دارد اجبار ایجاد کنیم به نظر من فقط با ترغیب و تشویق و الگوی عملی بودن است که می‌توان هر چیزی را تبلیغ کرد.چرا که در قرآن کریم هم می‌گوید مردم را به غیر از زبان های شان بخوانید یعنی غیرمستقیم جوانان را به خواندن کتاب ترغیب کنیم.

 

کدام قشر در سوق دادن نسل جوان به سمت کتاب و مطالعه موثر ترند؟

 

همه اقشاری که تاثیر گذارند می توانند مهم باشند . پدر و مادر ، معلمین و روحانیون معظمی که تاثیر خوبی در جامعه دارند و مردم از آنها الگوبرداری می‌کنند و یا شخصیت هایی که در سطح کشور مطرح هستند و مردم آنها را قبول دارند باید وارد کار تبلیغ و ترویج کتاب و کتابخوانی بشود و برنامه های تبلیغی و مسابقات کتابخوانی منظم بگذارند. اینها همه موثر اند و نمی شود گفت چه کسی بیشتر و همه آنها باید وارد میدان شده و در ترویج این فرهنگ موثر باشند. 

 

کانون های فرهنگی هنری مساجد طرح ملی ایران قوی ( شنبه های کتاب مساجد) را اجرا می کند ، به نظر شما این طرح تا چه حد می‌تواند تاثیرگذار باشد؟ 

 

این طرح ها به صورت مقطعی هستند و نمی‌توان گفت که تأثیر بنیادین می گذارند اما  این طرح ها باعث می‌شود تاثیرگذاری داشته باشد این که ما به صورت نمادین در سال یک یا دو هفته چنین برنامه‌ای را برگزار کنیم فقط نقش یک مسکن کوتاه و زودگذر را دارد اما اگر مکرر و مرتباً به فاصله های منظم و به بهانه های فرهنگی این کار را انجام بدهیم قطعاً می‌تواند تاثیرگذار باشد.

 

احیای نقش کتابخانه های مساجد در اعتلای فرهنگ عمومی تا چه حد مفید است؟

 

این کتابخانه ها،وقتی می‌توانند اثرگذار باشند که به روز باشند. و در آنها کتاب های قدیمی و با ظاهر کهنه و پوسیده و موضوعاتی که به درد جوانان نمیخورد را نبینیم و تشکیلات وجود داشته باشد که اینها را به روز کنند. از نوجوانان ، جوانان و کودکان ما نیازسنجی کند و بفهمند که به چه چیزی گرایش دارند و علاقه آنها در چه چیزی است تا بر آن اساس کتاب ها را به روز کنند و نیاز کودکان ، نوجوانان و جوانان را در کتابخانه مساجد تامین کنند .

کد خبر 992790

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha