حجت الاسلام والمسلمین «محمدرضا فوادیان» در گفتگو با خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان، با اشاره به الزامات و بایدهای تالیف کتاب در موضوع مهدویت، اظهار کرد: در مباحث مهدوی کتاب های خوبی منتشر شده و انکار نمی کنیم که کتاب های مفیدی وجود دارد اما همانطور که پیش می رویم اگرچه ادبیات و مسائل علمی جدید بروز می کند اما در کتاب های مهدوی مباحث ناظر به جریان های روز کمتر مطرح می شود. برای مثال اکنون که کرونا شیوع یافته فایل های صوتی بسیار رد و بدل می شود که چرا امام زمان(عج) مقابل این بحران کاری انجام نمی دهند؟!. نزدیک به یک سال است که این بحران بروز کرده اما یک موسسه دغدغه مند مهدوی کتابی درباره شبهات و سوالات مرتبط با کرونا در موضوع مهدویت منتشر نکرده است، در حالی که این مسئله بسیار بحث برانگیزه بوده چنان که کرونا را مرگ سفید آخرالزمانی یا از نشانه های ظهور معرفی کردند.
این کارشناس مهدوی تصریح کرد: مسائلی مرتبط با مهدویت وجود دارد که جریان روز جامعه است اما متولیان فرهنگی نسبت به آنها دغدغه نشان نداده اند، از این رو، جریان نشر مهدویت از جریان روز جامعه عقب مانده است، علاوه بر این، برخی ادبیات ها کهنه و اصطلاحا بیات می شود، حرف ها صحیح است اما باید با زبان و ادبیات روز ارائه شود مثل بازنویسی متون کهن.
وی ادامه داد: یکی از قالب های مهم در حوزه نگارش و نشر کتاب های مهدوی، رُمان و داستان است که بسیار معدود هستند در حالی که در دیگر موضوعات رمان ها و داستان پرتعدادند این ضعف ها و نقص هایی است که در حوزه نشر مهدوی رخ داده، باعث می شود که مخاطب هم آثار جذابی را پیدا نکند.
حجت الاسلام فوادیان تاکید کرد: متولیان فرهنگ مهدویت از نیازسنجی غفلت کرده اند معمولا به این سمت می روند که ما از مهدویت چه می دانیم، اما مردم نیاز دیگری دارند و تولیدات بر اساس نیازسنجی ها صورت نمی گیرد مسئله بعد آنکه متولیان فرهنگ مهدوی، قالب ها را نو نمی کنند از همان روی جلد و طرح، جذابیت لازم را برای مردم ندارد این طرح ها یا گل نرگس است یا مسجد مقدس جمکران و دیگر نمادها را در آثار مهدوی نمی بینیم.
وی در ادامه بیان کرد: دلیل استقبال از برخی کتاب های پرفروش و جذاب به دلیل صفحه آرایی و نوع چاپ است که معمولا در کتاب های مهدوی این جذابیت ها دیده نمی شود دیگر آنکه متولیان فرهنگی باید تسهیلات ویژه برای مهدویت قائل باشند اکنون برخی آثار خوب مهدویت برای آنکه از ناشر و مولف حمایت نمی شود، به بازار نشر وارد نمی شوند. علاوه بر این، اطلاع رسانی در حوزه نشر مهدویت ضعیف است کدام موسسه و خبرگزاری و رسانه اطلاعات آثار تازه تالیف شده را اطلاع رسانی نمی کنند مجموعه این عوامل نمره ما در حوهز کتاب و کتابخوانی مهدویت را پایین آورده است.
حجت الاسلام فوادیان درباره ارتباط کتاب و کتابخوانی مهدوی با زمینه سازی ظهور، ابراز کرد: اگر خواسته باشیم زمینه ساز ظهور امام زمان(عج) باشیم باید به حداقل هایی از معرفت دست بیابیم کسی وقت صرف می کند که اولویت نخست او امام زمان(عج) باشد. اما ما یک کتاب هم درباره اضطرار به حجت و نیاز به امام و مهدویت نداریم، وقتی خلاء داریم مخاطب هم که بی اطلاع است دنبال آن نمی گردد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: وقتی مخاطب نداند با عدم زمینه سازی برای ظهور چه آسیب هایی متوجه او است، کاری نمی کند. از این رو، در کنار نیازسنجی باید آسیب شناسی هم داشته باشیم. برای برخی موضوعات مثل تشرفات به محضر امام(عج)، رجعت، علائم ظهور و ... کتاب به کرات نوشته شده و برخی موضوعات دیگر همچون اضطرار به حجت در انزوا مانده اند. باید از قالب هایی همچون داستان و رمان و ادبیات محاوره ای برای بیان این موضوعات در آثار بهره بگیریم.
نظر شما