خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی: کمبود کالاهای اساسی و نبود آن در بازار این روزها سناریوی جدیدی نیست و هر روز شاهد گرانی، کمبود و یا نبود یک کالای مورد نیاز سبد خانوار هستیم. یک روز میوه گران می شود و روز دیگر روغن نایاب. این روزها هم در خراسان جنوبی که خود در تولید و صادرات مرغ و تخم مرغ حرف برای گفتن دارد مشکل کمبود و نبود تخم مرغ باعث گلایه و سرگردانی شهروندان شده است.
در یک ماه گذشته با شیوع آنفلوآنزای پرندگان در استان برخی واحدهای مرغداری تولیدات خود اعم از مرغ و تخم مرغ را معدوم کردند با این وجود با توجه به گستردگی و تعداد واحدهای مرغداری، این موضوع نباید باعث نایاب شدن تخم مرغ در استان می شد. متاسفانه چندی پیش هم با توجه به گلایه شهروندان از کمبود و نوسان قیمت این کالا در خراسان جنوبی پای دادستان را هم برای تدبیر و مدیریت مشکل به تنظیم بازار باز کرد و دادستان در یکی از رسانه ها به تولید روزانه ۶۳ تن و مصرف فقط ۱۳ تن تخم مرغ در استان اشاره داشته و اعلام کرده بود که مابقی تولیدات مازاد بر نیاز خراسان جنوبی به دیگر استانها ارسال میشود و چنانچه عوامل تولیدکننده، توزیعکنندگان و مسئولان نسبت به تأمین و جبران کمبود تخممرغ در بازار اقدام نکنند، منع خروج تخم مرغ از استان را صادر می شود.
این روزها با نایاب شدن تخم مرغ عده ای سودجو اقدام به خرید و فروش تخم مرغ های خانگی با قیمت های گزاف نموده اند از یک سو نبود تخم مرغ و از سویی افزایش نجومی قیمت تخم مرغ محلی باعث گلایه مردم شده است متاسفانه چالش عرضه و نوسانات قیمت در استانی که صادر کننده مرغ و تخم مرغ است جای بسی تاسف دارد.
یکی از شهروندان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند با اشاره به نبود تخم مرغ در سطح شهر می گوید: روز گذشته برای خرید تخم مرغ به تعداد زیادی سوپر مارکت و... مراجعه کردم اما متاسفانه هیچ کدام از مغازه ها تخم مرغ نداشتند.
مسئولان جوابگو نیستند
«علی رضا اربابی» ضمن گلایه از عدم نظارت مسئولان مربوطه بر نحوه تامین و نظارت کالاهای اساسی می گوید: متاسفانه هر روز شاهد گرانی، کمبود کالاهای اساس مورد نیاز خانواده هستیم و مسئولان هم جوابگوی مردم نیستند.
وی به نایاب شدن و افزایش قیمت روغن در ماه های گذشته گریزی می زند و می افزاید: بارها مسئولان در رسانه ها اعلام کردند که مشکل تامین و تولید روغن و... نداریم اما در عمل عکس آن مشاهده می شود و کسی هم پاسخگو نیست.
اربابی با اشاره به تفاوت قیمت تخم مرغ در استان های همجوار می گوید: متاسفانه مرغدارها به علت تفاوت ۵ تا ۷ هزار تومانی قیمت، اقدام به خروج تخم مرغ ها از استان می کنند و این امر باعث کمبود تخم مرغ در خراسان جنوبی می شود.
شهروند دیگری هم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان به این نکته قابل تامل اشاره می کند که قیمت تخم مرغ در سوپر مارکت محله ها و مراکز پروتئینی سطح شهر متفاوت است.
«زهرا سلطانی» هم ضمن گلایه از عدم نظارت بر تولید و توزیع کالاهای اساسی مانند روغن، برنج، مرغ، تخم مرغ و ... می گوید: هفته گذشته یکی از مسئولان مربوطه در صدا و سیما اعلام کرد مشکل تامین و تولید تخم مرغ وجود ندارد و شهروندان در این زمینه دغدغه ای نداشته باشند که متاسفانه پس از اعلام این موضوع تخم مرغ نایاب شد.
وی ادامه می دهد: متاسفانه با توجه به افزایش قیمت مواد پروتئینی برخی افراد ابتدا حبوبات را جایگزین نموده که با افزایش قیمت های نجومی حبوبات، تخم مرغ را جایگزین دیگر مواد پروتئینی کردند که متاسفانه نایاب شدن آن باعث بروز مشکلات جانبی و نگرانی شهروندان شده است.
سلطانی با اشاره به افزایش قیمت تخم مرغ خانگی می گوید: حدود دو تا سه هفته گذشته هر عدد تخم مرغ خانگی 800 تا 1000 تومان بود اما در حال حاضر قیمت هر عدد تخم مرغ محلی به 2 هزار و 500 رسیده است و با وجود شیوع بیماری آنفلوآنزای پرندگان خرید تخم مرغ محلی هم خالی از اشکال نیست.
به گفته وی در چند روز گذشته به توصیه یکی از فروشندگان مجبور شدم برای خرید تخم مرغ از مدرس به مهرشهر بروم و آن جا متوجه تفاوت قیمت تخم مرغ در نقاط مختلف شهر شدم.
سلطانی با بیان اینکه درآمدکارگران و کارمندان ثابت است در حالی که قیمت کالاهای مورد نیاز خانوار اعم از گوشت، برنج، روغن، تخم مرغ و... روز به روز به بهانه های مختلف افزایش دارد، خواستار افزایش نظارتها می شود و می گوید: متاسفانه برخی فروشندگان از ضعف نظارتها سوء استفاده کرده و قیمت ها بدون منطق بالا می رود.
گلایه خرده فروشیها
فروشنده یکی از سوپر مارکت های سطح شهر هم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند از توزیع ناعادلانه تخم مرغ گلایه می کند و می گوید: تخم مرغ کالایی مکمل است و باید برای جور شدن اجناس در سوپر مارکت ها وجود داشته باشد با این وجود برای تأمین تخم مرغ چند روز است به عامل توزیع تماس می گیرم اما متاسفانه حتی جواب تلفن را هم نمی دهد.
«هاشم حسینی» با بیان اینکه تا چند روز گذشته بر اساس میزان تقاضا تخم مرغ در اختیار فروشنده قرار می گرفت اما در حال حاضر دریغ از حتی یک جعبه تخم مرغ.
وی تاکید می کند: پس از تماس های مکرر چند روزه با عامل توزیع و مرکز پخش بالاخره اعلام کردند برای گرفتن سهمیه یک کارتنی (6 صفحه تخم مرغ) به مرکز پخش به مهرشهر مراجعه کنم که متاسفانه با توجه به میزان تقاضای مشتریان این حجم کم تخم مرغ جوابگوی نیاز مردم نیست.
وی در ادامه به این نکته قابل تأمل هم اشاره می کند که برخی عاملان توزیع با قیمت گران تر تخم مرغ ها را در اختیار قنادی های سطح شهر قرار می دهند و این اقدام در نایاب شدن کالای مکمل مورد نیاز خانوار تاثیر بسزایی دارد.
حسینی یادآور می شود: برخی عاملان فروش برای اینکه بر اساس نیاز فروشنده تخم مرغ در اختیارشان بگذارند ادعای رقم بیشتری می کنند که هیچ توجیهی برای فروشنده و مغازه دارد ندارد چرا که هر کیلوگرم تخم مرغ از مراکز فروش برای فروشندگان و مغازه دارها 15 هزارو 500 تومان است و باید به قیمت17 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در اختیار متقاضی قرار گیرد و خرید بالاتر از 15 هزار و 500 تومان هیچ سودی برای مغازه دار نخواهد داشت.
وی خواستار افزایش نظارتها، مدیریت توزیع و... می شود و می گوید: تخم مرغ جزو کالاهای ضروری در سبد غذایی خانوار قرار دارد و میطلبد به حد نیاز مردم و بر اساس تقاضای مشتریان تامین شود.
تشدید نظارت ها
در ادامه رئیس سازمان صنعت، معدت و تجارت خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند با توجه به مشکلات پیش رو بر تشدید نظارت ها بر شبکه توزیع تخم مرغ تاکید می کند و می گوید: به منظور افزایش دسترسی و رفع دغدغه مردم در حوزه توزیع تخم مرغ، با توجه به تصمیم کمیسیون نظارت استان، مراکز توزیع عمده در مرکز استان به 5 واحد افزایش خواهد یافت.
«عباس جرجانی» با بیان اینکه اقدامات لازم برای کنترل بیماری از سوی اداره کل دامپزشکی در حال انجام و تولید تخم مرغ به صورت روزانه در حال رصد است تاکید می کند: در صورت لزوم و نیاز در آینده، پیش بینی ها و تصمیمات لازم به منظور تأمین تخم مرغ از سایر استان ها اتخاذ خواهد شد.
وی می گوید: نظارت بر قیمت ها به عهده سازمان صنعت، معدن و تجارت است و چنانچه شهروندان در این زمینه موردی را مشاهده کردند مراتب رابه سامانه 124 اطلاع دهند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت از تشدید نظارت ها در راستای رصد و کنترل قیمت مرغ و تخم مرغ در سطح استان خبر می دهد و می گوید: بازرسی و نظارت ها با همکاری بسیج اصناف و همراهی سایر دستگاه های نظارتی افزایش خواهد یافت.
معاون بازرسی و حمایت از مصرف کنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی نیز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با اشاره به برخورد قاطع با متخلفان در این حوزه می گوید: در این راستا پس از پیگیری های انجام شده برای 9 متخلف در حوزه تأمین تخم مرغ استان، بالغ بر سه میلیارد و 480 میلیون ریال پرونده تخلف تشکیل و پرونده ها برای رسیدگی به تعزیرات حکومتی ارسال شده است.
«علی تهوری» تاکید می کند: بازرسان این سازمان به صورت ویژه و در قالب تیم های تخصصی و گشت های مشترک، واحدهای عمده فروشی وخرده فروشی تخم مرغ را مورد رصد و بازرسی قرار می دهند.
به گفته وی با توجه به اعلام برخی از شهروندان مبنی بر کمبود تخم مرغ در سطح بازار لازم به ذکر است مسئولیت تولید و تامین تا مرحله عمده فروشی بر عهده سازمان جهاد کشاورزی و نظارت بر قیمت ها به عهده سازمان صمت است.
وی از شهروندان می خواهد در صورت مشاهده هر گونه گرانفروشی و عرضه تخم مرغ در مراکز عمده با قیمت بیش از 15 هزار تومان و واحدهای خرده فروشی بیش از 17 هزار تومان موارد را به سامانه 124 سازمان اعلام نمایند.
9 واحد تخم گذار آلوده شدند
مدیرکل دامپزشکی استان هم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند می گوید: در خراسان جنوبی 48 مرغداری فعال با بیش از 2 میلیون قطعه فعالیت دارند که متاسفانه در حال حاضر 9 واحد تخم گذار در بیرجند و خوسف به بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان آلوده شدند.
«محمد اصغرزاده» می افزاید: در استان 9 واحد تخم گذار تجاری، 5 واحد مرغ گوشتی، یک واحد مرغ مادر، یک واحد پرورش بوقلمون، یک واحد شتر مرغ و یک قطعه پرنده مهاجرآلوده به بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان شناسایی شده است.
به گفته وی واحدهای مرغداری که دچار تلفات غیرمتعارف شدند شناسایی و مرغ و تخم مرغ های تولیدی این واحدها معدوم شدند و طبق پروتکل های ستاد ملی مبارزه با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان اقداماتی بهداشتی در حال اجرا است.
وی با بیان اینکه مابقی واحدهای مرغداری استان مشکلی ندارند، یادآور می شود: با توجه به این مهم و احتمال درگیری دیگر واحدها به این بیماری، واحد های مرغداری به طور مستمر در همه زمینه های تلفات غیر متعارف، کاهش مصرف آب، دان و ... روزانه رصد می شوند.
مدیرکل دامپزشکی استان از راه اندازی واحد فناوری تست تشخیص مولکولی ویروس آنفلوآنزا از هفته گذشته در استان خبر می دهد و می گوید: خراسان جنوبی هجدهمین استان از نظر دستیابی به این تکنولوژی است.
اصغرزاده تاکید می کند: به همه واحدهای مرغداری استان اعلام شده که گله های مرغ با سن بالای 80 هفته باید کشتار شده و زیر 76 هفته باید واکسینه شوند و برای جلوگیری از این بیماری و تلفات احتمالی تاکنون 14 واحد اقدام به واکسینه کردن مرغ ها کرده اند.
وی با بیان اینکه مشکل تامین واکسن در استان وجود ندارد، از مسئولان واحدهای مرغداری می خواهد: برای جلوگیری از مشکلات احتمالی نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی شامل ضد عفونی کردن مداوم واحدها، صفحه های تخم مرغ و.... اقدام کنند.
ممنوعیت صادرات تخم مرغ به خارج کشور
مدیر کل دامپزشکی استان در خصوص صادارت مرغ و تخم مرغ می گوید: در صورت مازاد بر نیاز بودن با هماهنگی سازمان جهاد کشاورزی صادرات به خارج استان مشکلی ندارد اما صادرات به خارج از کشور در هر صورت ممنوع شده است.
اصغرزاده به این مهم تاکید دارد که از زمان شناسایی این بیماری تاکنون هیچ یک از محصولات تولیدی واحدهای آلوده به بازار استان وارد نشده است و هیچ یک از تخم مرغ های موجود در بازار خراسان جنوبی مشکلی برای مصرف ندارند.
کمبود تخم مرغ نیست
در ادامه معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند با بیان اینکه در استان کمبود تخم مرغ نیست، می گوید: در خراسان جنوبی بیش از 42 تن تخم مرغ تولید می شود در حالی که شهروندان بیش از 18 تن مصرف می کنند.
«احمد بیکس» می گوید: در گذشته مرغداران مکلف بودند 30 درصد تخم مرغ تولیدی خود را به ستاد تنظیم بازار تحویل دهند اما درحال حاضر برای حل مشکلات پیش رو بر اساس دان تحویلی به مرغدار صد درصد تخم مرغ ها باید به ستاد تنظیم بازار تحویل شود.
وی با بیان اینکه از دو هفته گذشته این شیوه نامه محرز و به شهرستان ها هم برای اجرا ابلاغ شده است، تاکید می کند: متاسفانه مرغداران از ورود آلودگی احتمالی توسط ماشین آلات به مرغداری ها و شیوع بیماری واهمه دارند و به همین علت اجازه ورود ماشین آلات مختلف را به داخل مرغداری ها برای بارگیری و حمل و نقل تخم مرغ را نمی دهند.
معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی می افزاید: با توجه به شیوع بیماری آنفلوآنزا و ایجاد رعب و ترس بین مرغداران تعداد مراکز عرضه تخم مرغ در بیرجند از سه مرکز به 5 مرکز افزایش یافته است و این مراکز هم در حال تجهیز هستند و امید است به کاهش ترس و رعب مرغداران مشکل حمل و توزیع تخم مرغ مرتفع شود.
بیکس می گوید: حمل و خروج تخم مرغ از شهرستان های دارای واحد مرغداری به عهده فرمانداران قرار گرفته است و در صورت تولید مازاد بر نیاز، امکان صادرات و خروج تخم مرغ به دیگر نقاط استان و کشور با رعایت پروتکل های بهداشتی با مجوز دامپزشکی وجود دارد.
به گفته وی برای حل مشکلات پیش رو، مرغداران مکلف شدند در ساعات مختلف از روز اقدام به تحویل تخم مرغ تولیدی خود به مراکز کنند تا بین ماشین آلات، رانندگان و ... واحد های مرغداری تداخل کمتر و احتمال آلودگی کاهش یابد.
نکته پایان
هفته گذشته در خراسان جنوبی با توجه به تعدد واحدهای مرغ گوشتی، تخم گذار و... با کمبود تخم مرغ مواجه بودیم؛ از یک سو مسئولان مربوطه مدعی هستند کمبود تخم مرغ نداریم و بر اساس دستورالعمل ستاد تنظیم بازار استان باید 100 درصد تخم مرغ تولیدی به ستاد تحویل شود و از سوی دیگر شاهد سرگردانی و گلایه شهروندان مبنی بر نبود تخم مرغ به عنوان یکی از اصلی ترین مواد در سبد غذایی خانوار هستیم. به راستی سرانجام تخم مرغ های تولیدی استان چیست و از کجا سر درمی آورد؟ آیا آنگونه که برخی شهروندان می گویند تفاوت قیمت 5 تا 7 هزار تومانی به ازای هر کیلوگرم باعث طمع تولیدکنندگان و خروج تخم مرغ از استان شده است؟ یا واقعا به علت شیوع بیماری آنفلوآنزای پرندگان میزان تولید تخم مرغ کاهش یافته است.یا....
نظر شما