لیلا رنجبر روزشنبه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در یزد بیان کرد: تولیدکنندگان انفرادی سالانه ۵۰۰ هزار مترمکعب محصول حصیری تولید میکردند که به دلیل شیوع کرونا، برگزار نشدن نمایشگاه عرضه محصولات و رکود بازار در صنعت گردشگری، تولید فرآودره ها به نصف کاهش یافت.
وی اضافه کرد: از یک هزار و ۲۰۰ هنرمند فعال حصیربافی، ۱۳۴ نفر کارت تولید انفرادی دارند که تا پایان سال ۱۴۰۰ این تعداد به ۲ برابر افزایش می یابد.
رییس اداره میراث فرهنگی بافق ادامه داد: در نیمه دوم سال ۹۹ تاکنون تولید هنرمندان صنایع دستی به نصف کاهش یافت و این صنعت به شدت تحت تاثیر شیوع بیماری کووید ۱۹ قرار گرفت.
رنجبر این موضوع را زنگ خطری برای هنرمندان حصیرباف دانست و خواستار حمایت و جبران خسارت شد، و خاطرنشان کرد: غرفههای میدان تاریخی خان بافق که برای عرضه محصولات حصیری در نظر گرفته شد،هم اینک نیمه تعطیل است.
وی علت را حضور تعداد کم گردشگر عنوان کرد و افزود: مردم و مسافران مناطق همجوار هم از جاده کمربندی شهر عبور می کنند، به همین علت کسادی و رکود در این صنعت به وضوح مشاهده میشود.
رنجبر افزود: در حال حاضر فروش محصولات دستی به صورت اینترنتی انجام میشود ولی تعداد مشتریان خیلی کم است زیرا روش خرید غیرحضوری برای این محصول هنوز جایگزین روش خرید گذشته نشد.
این مسوول تنها راه رفع گرفتاری هنرمندان صنایع دستی را پرداخت تسهیلات ارزان قیمت( وام کم بهره) ، برپایی نمایشگاه برای معرفی محصول و ایجاد بازار پایدار عرضه محصول حصیری در دوران پساکرونا برشمرد و تصریح کرد: آثار هنرمندان به عنوان سوغات منطقه، بیانگر فرهنگ، آداب و رسوم مردم است، مشتری ندارد، و عرصه را بر تولید کنندگان تنگ کرد.
به گفته وی در این راستا بخش خصوصی میتواند با حمایت دستگاهها و نهادهای مرتبط از جمله اداره میراث فرهنگی، با راهاندازی فروشگاهها و مراکز عرضه، نقش و رسالت تاریخی و اجتماعی خود را در این مورد ایفا کند و حلقه واسطی بین تولیدکنندگان و بازار فروش باشد.
به گفته رییس اداره میراث فرهنگی از هزار و ۲۰۰ هنرمند رشته حصیربافی تاکنون ۳۰۰ نفر شناسایی شدند که از این تعداد ۶ درصد مرد و بقیه زن هستند و از حمایتهای این اداره برخوردار هستند.
همچنین رنجبر مجموع رشته های صنایع دستی را بیش از ۲۰ مورد ذکر کرد و یادآور شد: تعدادی از رشته ها منسوخ شد و میراث فرهنگی درصدد احیای برخی رشته هاست و از رشته های فعال می توان به مس،پته دوزی، مینای مس و گلیم بافی اشاره کرد که تعداد فعالان این رشته ها حدود ۲۰۰ تَن هستند.
یکی از بانوان هنرمند صنایع دستی بافق هم به خبرنگار ما گفت: اگر بازار فروش محصولات به ویژه صنایع حصیری فراهم شود، با توجه به نخلستان های منطقه، مشاغل خانگی رونق میگیرد و زنان بیشتری در این حرفه که میراث آبا و اجدادی آنهاست و با آن آشنا هستند به کار مشغول میشوند.
فاطمه قائمی، یکپارچه سازی فعالیت هنرمندان صنایع دستی را خواستار شد و افزود: عرضه محصولات به صورت متمرکز یا در چارچوب نمایشگاه ملی و منطقهای ، تنوع محصولات را معرفی میکند و برای مشتری جذاب و ارزش بیشتری دارد.
وی بیان کرد: در شرایطی که جامعه درگیر ویروس کروناو با تداوم تحریم های استکبارجهانی روبروست، فروش محصولات خیلی کم شد و بیم آن می رود صنعت حصیربافی با وجود نخلستانهای( حدود ۲ هزار هکتار) انبوه و دسترسی آسان به مواد اولیه از خانههای مردم و کارگاههای کوچک برچیده شود.
حصیربافی، پادری، بادبزن، جارو ،ساخت کلاه حصیری، پادری، سبد و ریسمان از مهمترین صنایع دستی بافق است که مواد اولیه آن از شاخ و برگ،مشتقات و الیاف درخت خرما تامین می شود.
تاکنون بیش از ۲۰۰ اثر ملموس و غیرملموس بافق شناسایی شده است که ۶۷ مورد در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
در مجموع ۸۰ نوع صنایع دستی مغی( شاخ و برگ نخل) در بافق به همت هنرمندان این بخش تولید میشود که بیشتر تولیدات، جدید است.
نظر شما