به گزارش خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان، به مناسبت فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، ماه ضیافت الهی و به منظور بهره مندی حداکثری از جنبه های عرفانی و منتظرانه این ضیافت در سلسله گفتگوهایی با حجت الاسلام والمسلمین «رحیم کارگر»، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و کارشناس مرکز تخصصی مهدویت «سی اصل عرفانی در ضیافت الهی» را به بحث و بررسی گذاشته ایم که در ادامه نوزدهمین شماره از آن تقدیم حضورتان می شود:
حجت الاسلام کارگر با بیان اینکه اصل نوزدهم در درک عرفانی از ماه مبارک رمضان «آرامش و طمانینه درونی» است، اظهار کرد: اساس عرفان اسلامی رسیدن به سکینه و آرامش واقعی و درونی و ماندگار است که در ارتباط با خدای توانا و اطمینان به بشارت ها و وعده های الهی و امید به آینده روشن دنیوی و اخروی و توکل و اعتماد بالا به او و بهره گیری از آموزه ها و تعالیم دینی برای حل مشکلات و پناه بردن به دعا و مناجات و ... به دست می آید؛ برخلاف معنویت نماهای دروغین و عرفان های ساختگی و کاذب که با مجموعه ای از حرکات و ... القای آرامش می کنند!
این کارشناس مهدوی با بیان اینکه جامعه امروز بشری بیش از هر زمان دیگر شیفته آرامش فکری و طمانینه قلبی است، گفت: تنها انسان مومن و صالح است که با ایمان راسخ و صبر عظیم در برابر مشکلات و سختی ها که از راه عبادات و اعمالی چون نماز و روزه داری و تهجد و احسان و ... به دست می آید، می تواند به آرامش و اطمینان و راحتی قلبی برسد: «اسْتَعِینُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ...» در بسیاری از تفاسیر، صبر به روزه داری تفسیر شده است. در کافى از امام صادق (ع) روایت شده است: «صبر همان روزه است ... هر وقت حادثهاى براى کسى پیش آمد، روزه بگیرد، تا خدا آن را برطرف سازد».
صبر؛ رکن اصلی انتظار
وی با بیان اینکه رکن اصلی انتظار موعود، صبر است، تصریح کرد: انتظار و روزه، دو بال مومنان در پرواز عارفانه به سوی آینده روشن و افق والای انسانیت و دیانت هستند. رسول اکرم(ص) می فرماید: «بهزودى گروهى بعد از شما مىآيند كه يك تن از آنان پاداش پنجاه تن از شما را دارا است». گفتند: اى رسول خدا! ما با تو در بدر و احد و حنين بوديم و دربارۀ ما قرآن نازل شده است؟! فرمودند: «اگر چيزهايى را كه به آنان تحمیل كردهاند، به شما تحميل كنند، شما مانند آنان صبر و بردباری نمىكنيد.» (بحارالانوار، ج۵۱، ص۱۳۱) و امام حسين عليه السّلام فرمودند: «بردباران و شكيبايان بر اذيّت و تكذيب در زمان غيبت او به منزلۀ شمشيرزنان(راه خدا) در پيش روى رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله هستند.»(بحار الأنوار، ج ۵٢، ص ١۴۶) و... ده ها روایت دیگر که رکن و پایه اصلی انتظار را صبر و بردباری و پایداری در برابر سختی ها و مشکلات و امیدواری به وعده ها و نصرت الهی تحت زعامت و رهبری حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه می داند.
روزه سبب آرامش دل ها است
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه آرامش گمشده امروز بشر است، ابراز کرد: امروزه سلامتی جسمی و روانی انسان ها بشدت در معرض خطرات دجالگونه فرهنگی، رسانه ای و اقتصادی قرار دارد. راه رهایی از اینها نیز چنگ زدن به روزهداری و حج ابراهیمی و نماز خالصانه و انتظار پویا و عاشورایی است نه انتظار راحت طلبانه و عافیت گرایانه و محافظه کارانه، در احادیث فلسفه و حکمت مهم روزهداری رسیدن به آرامش و اطمینان و سکینه قلبی دانسته شده است، امام محمدباقر(ع) ميفرمايند: «روزه و حج، آرام بخش دلها است» (بحارالانوار، ج 78، ص 183).
وی تاکید کرد: پیامبر گرامی اسلام(ص) می فرمایند: «روزه بگیرید تا سالم بمانید» (دعائم الاسلام، ج 1، ص 342). هر قدر انسان رو به پیشرفت های ظاهری و مادی و رفاه و آسودگی تخیلی پیش می رود به همان اندازه نیازمند روزه و ماه رمضان و حج و ... می شود و البته به هر اندازه که غرق در ظلمت جهل و ظلم و فساد و کفر و دنیاگرایی و بی عدالتی و بی اخلاقی و دین گریزی می شود؛ به همان اندازه و بلکه بیشتر محتاج آمدن منجی موعود(عج) و داشتن فرهنگ صحیح انتظار و زندگی منتظرانه و عارفانه است.
عصر ظهور؛ موسم رسیدن به آرامش واقعی
حجت الاسلام کارگر بر اساس تصریح روایات متعدد عصر ظهور موسم رسیدن انسان به آرامش واقعی و سکینه قلبی و رهایی از هر ترسی و اضطرابی است، گفت: با تحقق کامل و فراگیر کرامت انسانی و عدالت و امنیت همهجانبه و از بین رفتن تبعیض و ناراحتی و حزن و ترس در زندگی انسانها این مهم محقق می شود. قرآن به صراحت در سوره مبارکه نور وعده می دهد: «خداوند به كسانى كه از شما ایمان آوردهاند و اعمال صالح انجام دادهاند، وعده مىدهد كه آنها را قطعا خلیفه روى زمین خواهد كرد... و خوف و ترس آنها را، به امنیت و آرامش مبدل خواهد كرد (وَ لَیُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْناً)».
این کارشناس مهدوی با اشاره به زیبایی های بیان شده درباره عصر ظهور در روایات، بیان کرد: «[خداوند] به وسیله مهدی (عجل الله فرجه) از امت رفع گرفتاری میکند (یفرّج الله بالمهدی عن الأمة)» (شیخ طوسی، کتاب الغیبة، ص ۱۸۷» و نیز آمده: «او برطرف کننده رنجها و اندوهها از شیعیان است؛ بعد از اندوهی سخت، بلایی طویل وستمی جانکاه. خوشا به حال آنان که آن زمان را درک میکنند» (کمال الدین، ج ۲، ص ۳۳۵). و «خداوند [به دست او] روزگار سختی و فشار را به سر میآورد» (شیخ طوسی، کتاب الغیبة، ص ۱۸۵ ) و نیز: «[زندگان آرزو میکنند که مرده ها] میدیدند عدل و اطمینان و خیر بسیاری را که خداوند به ساکنان زمین میرساند» (بشارة المصطفی، ص ۲۵۰).
ارمغان اصلی انتظار
وی با بیان اینکه زندگی همراه با آرامش و صبر ارمغان اصلی انتظار است، تاکید کرد: توجه و تامل در عرفان انتظار دستاوردهای شگرفی برای منتظران و حقطلبان داشته باشد و آنها را وارد یک حصن ایمانی و اخلاقی کند و اثرات و نتایج عباداتی چون روزه و نماز را چندبرابر کند. منتظر عارف، دغدغه ای جز اتصال به دولت کریمه مهدوی و تلاش برای نزدیک شدن ظهور امام زمان(عج) و عمل به تکالیف دینی ندارد.
حجت الاسلام کارگر اضافه کرد: منتظر عارف در هر ورطه سخت و دردناکی دست یاری به سوی امام زمان(عج) خود دراز می کند و از انفاس قدسی او مدد می گیرد. با اطمینان به آینده روشن و پیروزی حق و عدالت و از بین رفتن ریشه های ناملایمات و جنگ ها و انحرافات و افسادگری ها و شیطنت ها راه خود را به سوی آینده با قدرت و شتاب هر چه بیشتر طی می کند. انتظار صرفاً چشم به راهی و در گوشه ای نشستن و منتظر تغییر بودن نیست؛ بلکه انتظار یعنی با تمام وجود و اعتقاد و عمل در تحقق اهداف و آرمان های مهدویت بکوشیم و آنها را در زندگی فردی و اجتماعی اجرا کنیم.
حجت الاسلام کارگر در پایان با بیان اینکه فرهنگ عرفانی انتظار به ما می آموزد که همه انحرافات و اغواگری ها به زودی زود از بین خواهد رفت، خاطرنشان کرد: نظام توحیدی اخلاقمحور و عدالتگرا حاکم و مستولی خواهد شد. پس جای نگرانی و ترس و شکست و عقب نشینی و یاس و تردید و ضعف و حقارت نیست؛ عصر حاضر، دوران عزت و کرامت و وحدت و اطمینان قلبی و آرامش روحی و صبر و استقامت منتظران باایمان و عارف است. ماه رمضان بزرگ ترین دانشگاه منتظران روزه داری است که خواهان پیوستن به صف یاران و انصار حضرت حجت(عج) برای پیشبرد برنامه های انسان ساز و تعالی بخش هستند.
نظر شما