اروپا از آموزه های نجوم خواجه نصیر دو قرن عقب بود

اعوانی با بیان اینکه خواجه نصیر در ریاضی و نجوم نیز استاد مسلم بوده است، گفت: می توان مدعی شد که دو قرن طول کشیده تا آموزه های نجوم خواجه به اروپا برسد.

به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر غلامرضا اعوانی، در اولین روز از همایش بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی، که در موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد، با موضوع «فیلسوفان در زمانه عسرت، نمونه خواجه نصیر» به ایراد سخنرانی پرداخت و بخش هایی از زندگی این فیلسوف بزرگ ایرانی را مورد بررسی قرار داد.

 

رئیس انجمن بین‌المللی فلسفه اسلامی (ISIP) با بیان این ادعا که اکثر فیلسوفان بزرگ مخصوصا در عالم اسلام دچار عسرت بوده اند، گفت: ویکو، مورخ معروف شرط کرده است که اگر کسی بخواهد درباره زمانه یک فیلسوف سخن بگوید، باید حتما از احوال و شرایط زمان او آگاه باشد تا بتواند دوره تاریخی او را بازخوانی کرده و با ضابطه سخن بگوید.

 

وی به مقاله مرحوم همایی درباره مشقت هایی که ابن سینا در طول زندگی فلسفی خود کشید، اشاره کرد و گفت: داستان مشکلات عدیده ابن سینا، حمله مسعود طالبانی به اصفهان، غارت خانه شیخ الرییس و آواره شدن او از مسایلی است که در زندگی او باید بدان ها پرداخته شود و همین امور نیز باید در بررسی زندگی خواجه نصیر حتما مورد ملاحظه و دقت قرار گیرد.

 

عضو هیئت مدیره فدراسیون بین‌المللی انجمن‌های فلسفه جهان (FISP) فرازهایی از بیان خواجه نصیر را در شرح اشارات شاهدی بر مدعای خود در عسرت وی دانست و گفت: «رقمت اکثرها فی حال صعب لا یکمکن اصعب منها حال و رسمت اغلبها فی مده کدوره بال لا یوجد اکدر منها حال فی ازمنه...» این کلمات او توضیح می دهد که چگونه وی با کمال مشقت تلاش برای ترویج و توسعه علم و حکمت در زمان خود داشته است.

 

وی با این ادعا که خواجه نصیر مسلما در ریاضی و نجوم نیز استاد مسلم بوده است، گفت: در عالم اسلام در ریاضی کردن نجوم کارهای مهمی انجام شده است و مسلما از این حیث خواجه سهم بسزایی داشته و با ابن سینا قابل مقایسه نیست.

 

استاد برگزیده همایش نخست چهره ماندگار در عرصه علم و فرهنگ، خواجه نصیر را موسس و مبتکر کلام سیستماتیک تئولوژیک معرفی کرد و گفت: ابن سینا اولین کسی است که فلسفه را سیستماتیک کرده و این افتخار را نمی توان به ارسطو داد چرا که او مثلا بین تئولوژی و آنتولوژی خلط کرده است و در این میان خواجه نصیر کلام سیستماتیک تئولوژیک را ابداع کرد.

 

وی به علم درآوردن مسایل فلسفی را یکی از ابداعات ابن سینا دانست وگفت: کار خواجه این بود که از فلسفه سیستماتیک ابن سینا (که برای اولین بار الاهیات بمعنی الاعم را از بمعنی الاخص جدا کرده است) کمک گرفت و کلام سیستماتیک را پایه گذاری کرد.

 

عضو هیئت مؤسس انجمن علمی عرفان اسلامی ایران، مدعی شد که خواجه نصیرالدین را باید در حوزه علم نجوم، با کپرنیک مقایسه کرد و در این باره گفت: می توان مدعی که دو قرن طول کشیده است که علم خواجه به اروپا درآمده است و این پیشقدمی از افتخارات خواجه نصیرالدین است.

 

وی در ادامه گفت: از لحاظ کلامی می توان خواجه را با سنت توماس مقایسه کرد. توماس همانند خواجه کلام عقلی را در مسیحیت پایه گذاری نمود، اما در منطق خواجه بسیار بالاتر از توماس می باشد و همه این را می توان از اساس الاقتباس او نتیجه گرفت.

 

گفتنی است که همایش بزرگداشت همایش بزرگداشت حکیم خواجه نصیرالدین طوسی با همکاری انجمن حکمت و فلسفه ایران، ششم و هفتم اسفندماه در حال برگزاری است. در این همایش دو روزه، منظومه فکری خواجه نصیرالدین در 5 حوزه اخلاق، علم، فلسفه، کلام، منطق بحث و بررسی می شود.

 

 پایان پیام /

کد خبر 111601

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha