ضرورت چاره‌اندیشی برای انتقال آب چاه‌های کشاورزی و سد سده در بخش سلامی برای صنایع فولادی منطقه سنگان

حجت‌الاسلام برزگرنژاد نسبت به انتقال آب به کارخانه‌های صنایع معدنی انتقاد و تصریح کرد: باید برای انتقال آب چاه‌های کشاورزی و سد سده در بخش سلامی برای صنایع فولادی منطقه سنگان چاره اندیشی کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از خواف؛ حجت‌الاسلام عباس  برزگرنژاد امام جمعه شهر خواف در استان خراسان رضوی نسبت به انتقال آب به کارخانه‌های صنایع معدنی انتقاد و تصریح کرد: باید برای انتقال آب چاه‌های کشاورزی و سد سده در بخش سلامی برای صنایع فولادی منطقه سنگان چاره اندیشی کرد.

وی با بیان اینکه انتقال آب چاه‌ها به صنایع فولادی درمیان مردم این بخش بسیار چالش برانگیز است،‌ خاطرنشان کرد: این موضوع برای کشاورزان این منطقه تبدیل به یک تهدید شده است. زیرا بر اساس قوانین توزیع عادلانه آب، انتقال آب از یک چاه موتور کشاورزی به خارج از اراضی آبخور چاه کشاورزی ممنوع و حتی تبدیل آب کشاورزی به صنعت خلاف قانون است. قانونی که به صراحت می‌گوید بهره‌برداران از منابع سطحی یا زیرزمینی صرفاً مجاز به استفاده از آب استحصالی در محدوده اراضی مندرج در پروانه بهره‌برداری هستند و توسعه سطح زیر کشت یا انتقال آب به خارج از اراضی آبخور چاه یا پروانه بهره‌برداری مطلقاً ممنوع است. اما گویا با تغییر در برنامه‌ها، به جای این که آب چاه‌های کشاورزی در خدمت رونق گرفتن کشاورزی این منطقه قرار بگیرد با انحراف مسیرقرار است  به صنایع فولادی منطقه سنگان منتقل شود.


امام جمعه خواف تصریح کرد: این موضوع نگرانی‌های جدی مردم بخش سلامی را به دنبال داشته و به مهم‌ترین بحث روز مردم این شهرستان تبدیل شده است. از سوی دیگر این اقدام همچنین باعث خواهد شد بخش سلامی که قطب کشاورزی شهرستان خواف است به مرور آسیب‌های جدی ببیند و خرده مالکان ناچار شوند آب و زمین خود را به پایین‌ترین قیمت ممکن بفروشند و با این کار روستاهای این منطقه خالی از سکنه خواهد شد. 


وی با بیان اینکه برای چرخش چرخ های صنعت، فدا کردن کشاورزی به عنوان مهم‌ترین رکن توسعه اقتصادی استان منطقی به نظر نمی‌رسد،‌ تأکید کرد: باید اجرای طرح‌های اقتصاد مقاومتی به عنوان مهم‌ترین طرح اقتصادی کشور با تکیه بر توسعه کشاورزی، در صدر برنامه‌های دولت قرار بگیرد. بنابراین در برهه کنونی با حساسیت تمام و به صورت توامان باروری صنعت وکشاورزی در دستور کار جدی مسئولان استان و شهرستان قرار گیرد تا کشاورزی، قربانی بقای صنعت نشود.


حجت‌الاسلام برزگرنژاد با بیان اینکه معادن سنگ آهن سنگان در فاصله حدود ۳۰۰ کیلومتری جنوب شرقی استان خراسان رضوی و نزدیک مرز افغانستان قرار دارد،‌ ادامه داد: معادن سنگ آهن سنگان با ذخیره قطعی ۲/۱ میلیارد تن یکی از بزرگ‌ترین ذخایر سنگ آهن در ایران است. نخستین کارخانه گندله‌سازی شرق کشور در شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان با ظرفیت تولید سالانه پنج میلیون تن به بهره‌برداری رسیده است.

 

امام جمعه خواف ادامه داد: کارخانه کنسانتره اُپال پارسیان نیز با ظرفیت تولید 6/2 میلیون تن در سال بزرگ‌ترین خط تولید کنسانتره کشور به شمار می‌آید که در این منطقه فعال است. برای تولید هر تُن گندله حدود 50 لیتر آب لازم است و برای تولید هر تُن کُنسانتره نیز حدود 600 لیتر آب مصرف می‌شود که شرکت فولاد سنگان برای تأمین آب مورد نیاز کارخانه گندله‌سازی اقدام به اجاره چاه آب کرده است و آب مورد نیاز برای تولید کنسانتره و گندله در شرکت اپال پارسیان نیز توسط ایمیدرو تأمین می‌شود. همچنین ایمیدرو در سال 86 با گرفتن پروانه بهره‌برداری و مجوز حفرچاه از آب منطقه‌ای، 10 حلقه چاه حفرکرده است که با تجمیع آن، آب مورد نیاز کارخانه‌های گندله و کنسانتره شرکت اپال پارسیان را تأمین می‌کند. هم اکنون کارخانه گندله‌سازی فولاد سنگان با ظرفیت تولید سالانه پنج میلیون تن در منطقه سنگان فعالیت می‌کند. باتوجه به توسعه و افزایش تعداد این واحدها در آینده و کمبود جدی آب درمنطقه نگرانی کشاورزان خوافی در این خصوص افزایش یافته است. 


وی به گلایه کشاورزان در این زمینه اشاره کرد و گفت: تمام زندگی مردم بخش سلامی در کار کشاورزی خلاصه شده و در چنین شرایطی انتقال آب چاه‌های کشاورزی و سد سده این منطقه به صنایع فولادی منطقه سنگان منطقی به نظر نمی‌رسد. جواب کشاورزانی را که بیکار و سربار جامعه می‌شوند و چه بسا به خاطر بیکاری مبتلا به اعتیاد، خانه‌نشینی و محتاج لقمه نانی خشک شوند، چه کسانی خواهند داد؟ مردم سلامی معتقدند که این طرح انتقال آب سبب افزایش بحران بی آبی و خشکسالی می‌شود و از مسئولان انتظار دارند در این زمینه چاره‌اندیشی کنند.


 امام جمعه خواف با بیان اینکه حدود 95 میلیون مترمکعب هم اکنون در شهر مشهد آب تصفیه و وارد کشف رود می‌شود،‌ تصریح کرد: کل آب مورد نیاز صنایع سنگان حدود ١٨ میلیون مترمکعب است یعنی حدود ١٨ درصد از آبی که تصفیه و وارد کشف‌رود می‌شود که می‌تواند کل منطقه را از این خطر نجات دهد.


وی با بیان اینکه از سال 65 آب دشت زوزن را برای صنایع فولادی ممنوعه اعلام کردند و فقط سه میلیون متر مکعب آب این دشت را به صنایع اختصاص دادند،‌ یادآور شد: این در حالی است که صنایع به ١٨ میلیون مترمکعب آب نیاز دارد. آب دشت زوزن باید به صنایع فولادی اختصاص یابد تا بتوان در بازه زمانی سریع آب مورد نیاز را تأمین کرد و پس از آن با انتقال پساب شهرهای اطراف و مشهد و مدیریت آب کشاورزی ( دشت پایدار) و در بلند مدت منتظر اقدام دولت در خصوص انتقال آب دریای عمان ماند.


حجت الاسلام برزگر نژاد، کل آب مصرفی در حوزه صنعت در خراسان رضوی را 1/4 درصد دانست که بقیه در حوزه کشاورزی، شرب و فضای سبز مصرف می‌شود و صنعت سهم زیادی در حوزه آب ندارد، تصریح کرد: در شهرستان خواف در بخش کشاورزی سالانه حدود 170 میلیون مترمکعب آب مصرف می شود و 5/6 میلیون متر مکعب نیز در حوزه آب شرب و فضای سبزشهرستان مصرف می‌شود. کل طرح‌های صنایع فولادی منطقه سنگان در چرخه تولید نیازمند 5/17 میلیون مترمکعب آب است که اگر 10 درصد آب بخش کشاورزی این شهرستان به صنایع فولادی اختصاص یابد مشکل این پروژه‌ها برطرف خواهد شد.


وی به  راه‌های مختلفی برای تأمین آب صنایع فولادی سنگان اشاره کرد و انتقال آب چاه‌های کشاورزی، سد سده ، پساب و دریای عمان را از جمله این پیشنهادها برشمرد و گفت: هم اکنون در صنایع فولادی منطقه سنگان به طور مستقیم چهار هزار نفر مشغول فعالیت هستند که پس از اجرای کامل طرح‌ها و پروژه‌ها در معادن این اشتغال به 10 هزار نفر افزایش خواهد یافت.


 امام جمعه خواف تصریح کرد: می‌توان در کوتاه مدت و میان مدت آب مورد نیاز صنایع  از افزایش بهره‌برداری از آب چاه‌های کشاورزی و تخصیص حجم آب صرفه جویی شده به صنعت تأمین خواهد شد که در درازمدت برای تأمین آب پایدار و بدون دغدغه خواف باید طرح شیرین‌سازی و انتقال آب از دریای عمان اجرا شود چون توان آبی منطقه توانایی تأمین آن را نخواهد داشت.


وی با بیان اینکه نباید در هیچ طرح و پروژه‌ای نه تنها به اقتصاد، معیشت و درآمد کشاورزان کوچک‌ترین آسیبی برسد بلکه باید به اقتصاد، رفاه و درآمد آن‌ها کمک شود، خاطرنشان کرد:‌با ساخت گلخانه و تولید گلخانه‌ای می‌توان همین میزان تولید را در بخش کشاورزی داشت و هم با مصرف یک دوازدهم حجم آب موجود، حجم آب صرفه جویی شده را به صنعت با رضایت مالکان آن جابه جا کرد.


حجت الاسلام برزگر نژاد با اشاره به این که کشاورزی ما سنتی، بسیار پر زحمت، ناکارآمد و کم بازده و آب هدرده است، خاطرنشان کرد: باید به سمت و سوی کشاورزی‌های مدرن و گلخانه ای، کم زحمت، پربازده و با مصرف حجم بسیار کم آب و اقتصادی برویم. باید با استفاده از دانش و ابزار و تکنیک های روز از قطره قطره آب منطقه به بهترین نحو و با بیشترین بهره وری استفاده کنیم تا هم آب شرب و بهداشت، صنعت، خدمات و کشاورزی منطقه تامین شود و هم روستا، شهر و استان به توسعه پایدار و شکوفایی برسد.

کد خبر 1151785

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha