خبرگزاری شبستان: صندوقهای قرضالحسنه در مساجد برای رفع مشکلات اقتصادی مردم در اسرع وقت و بدون هیچگونه تشریفات ایجاد شدهاند و بانیان با نیت قربه الی الله و برای رضای خدا بدون هیچ چشمداشت مالی اقدام به تأسیس صندوقهای قرضالحسنه کردهاند تا علاوه بر احیای این سنت مورد تاکید اسلام، مشکلگشای مردم در سختیها و مصایب آنها باشند. قرضالحسنه ثواب مضاعف نسبت به انفاق دارد و در آیات و روایات قرآنی به عنوان قرض احسن معرفی شده است.
قرضالحسنه ریشه قرآنی دارد و در آیات مختلف طرح شده است و ثواب آن در روایت 18 برابر است. حال آنکه ثواب صدقه 10 برابر ذکر شده است. علت این امر در این نکته نهفته که در قرض کرامت انسان حفظ میشود و در صدقه کرامت گیرنده چون گردن کج میکند، حفظ نمیشود.
جایگاه مساجد و کارکرد اقتصادی این مکان مقدس در رفع فقر و بیعدالتی به ویژه در صدر اسلام بر کسی پوشیده نیست. صندوقهای قرضالحسنه، شرکتهای تعاونی و ستادهای خیریه و جهیزیه مساجد هم با هدف احیای کارکرد اقتصادی مساجد راه اندازی شده اند. البته برخی مشکلات روند این اقدامات خیرخواهانه را دچار اختلال می کند که اخذ مالیات یکی از آنها است.
خبرنگار شبستان در گفتگو با چند نفر از مدیران صندوق های قرض الحسنه، شرکت های تعاونی و ستادهای جهیزیه مساجد برخی از مشکلات پیش روی آنها را بررسی کرده است. بسیاری از مدیران اذعان دارند که وزارت امور اقتصاد و دارایی از صندوقهای قرضالحسنه مساجد که به نیازمندان بدون کارمزد وام می دهد، مالیات طلب میکند. آنها معتقدند که اگرچه بانک مرکزی آنها را مجاز به دریافت چهار درصد کارمزد به ازای هر وام کرده است اما از آنجا که نام این صندوق ها قرض الحسنه است اغلب صندوق ها کارمزدی دریافت نمی کنند، اما در هر حال باید مالیات بپردازند!
مدیران ستادهای خیریه و جهیزیه که با حمایت خیرین به نیازمندان آبرومند کمک می کند نیز از این موضوع ابراز نارضایتی می کنند. یکی از مدیران ستاد جهیزیه که خواست نام خود و ستادش برده نشود در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: ستادهای جهیزیه و خیریه مساجد هم برای رفع مشکل افراد مجردی که قصد تشکیل خانواده و تامین مایحتاج اولیه زندگی را دارند، تشکیل شده اند و به این وسیله هر ساله برای هزاران زوج امکان تشکیل خانواده ایجاد می شود.
وی معتقد است: در شرایط امروز که مشکلات اقتصادی زیاد شده و بسیاری از جوانان برای تشکیل خانواده کمتوان هستند این ستادها بهترین خدمات را در رفع فقر و محرومیت و برقراری عدالت اجتماعی و کمک به تشکیل بنیان خانواده می کنند و در این مسیر در کاهش گناه و مفاسد اجتماعی در جامعه اسلامی موثر هستند. اما متأسفانه با درخواستهایی که وزارت امور اقتصاد و دارایی مبنی بر دریافت مالیات و ارزش افزوده کالاها از ستادهای خیریه و جهیزیه دارند، روند کاری با مشکل مواجه می شود و مردم دچار مشکلات عدیدهای می شوند و با این اوضاع ستادهای جهیزیه و خیریه مساجد رو به تعطیلی میروند.
شرکتهای تعاونی در مساجد بر اساس دستور امام خمینی (ره) تشکیل شدهاند. این شرکتها بر اساس قانون وزارت تعاون فعالیت میکنند که در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی و جنگ فعالیت گستردهتری داشتند اما در حال حاضر تعداد آنها کاهش یافته است اما چون اصل ایجاد این شرکتها با سهام افراد سرمایهگذار برای ارزانتر رسیدن اجناس ضروری زندگی به دست اقشار آسیبپذیر و کمدرآمد جامعه تشکیل شده است و از سود حداقلی برخوردارند، توانایی پرداخت مالیات را ندارند و اگر تمهیداتی اندیشیده نشود، عملا تعطیل میشوند. هدف از تاسیس این صندوق ها کمک به اقشار کم درآمد است و در صورت ادامه این روند فلسفه وجودی این شرکت ها زیر سوال می رود.
پایان پیام/
نظر شما