سلامت جسم و روان به روش «ذهن آگاهی»

«ذهن آگاهی» به فرد کمک می کند تا بفهمد چگونه آرامش و رضایت را دوباره از عمق وجودش کشف کرده ، آن را با زندگی روزمره آمیخته و به سبک زندگی اش مبدل کند.

خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، مریم داوری: کتاب «کاهش وزن و درمان چاقی به روش مایندفولنس» نوشته «سهیل معظمی گودرزی» و «بابک ساسانی» مشتمل بر 173 صفحه با ویراستاری سپهر معظمی گودرزی از سوی انتشارات صالحیان چاپ و روانه بازار شده است.

 

در بررسی انجام شده در ایران میزان شیوع چاقی حدود 29 میلیون نفر است. در سال 1980 تعداد افراد چاق در ایران معادل دو میلیون نفر بوده و به یازده میلیون نفر در سال 2015 رسیده و پنج و نیم برابر افزایش یافته است. همچنین تعداد افراد دچار اضافه وزن در ایران طی همین دوره از پنج میلیون به 18 میلیون نفر افزایش یافته است و بیش از سه و نیم برابر شده است. شیوع اضافه وزن در زنان از 31.7 درصد به 32.3 درصد و شیوع اضافه وزن در مردان از 23.9 درصد به 35.3 درصد رسیده است.

 

سهیل معظمی گودرزی روانشناس، نویسنده، پژوهشگر و مدرس دانشگاه است. وی مجموعه سه جلدی «سیمای حضرت علی(ع) در ادبیات شعر فارسی»،«ترک اعتیاد به روش تحریک پذیری فرا جمجمه ای» ، «طبقه بندی نظریه های شخصیت و اختلالات آن به همراه تشخیص و درمان» و «آموزش خود کنترلی ،تعالی شخصیت و مقاومت در برابر وسوسه در دوران جوانی» را به رشته تحریر در آورده است .بابک ساسانی روانشناس، مشاور و نویسنده است.

 

کتاب «کاهش وزن و درمان چاقی به روش مایندفولنس» شامل شش فصل است. در فصل اول به تعاریف چاقی و شیوه چاقی در ایران و جهان پرداخته شده و انواع چاقی ها بررسی شده است. سبب شناسی بروز چاقی و همچنین انواع روش های سنجش در این فصل توضیح داده است. در فصل دوم به عوارض چاقی و اثرات مخرب آن در بدن پرداخته شده است. فصل سوم مربوط به اختلالات خورد و خوراک و عوامل روانشناختی بروز چاقی است. در فصل چهارم روش های متداول کاهش وزن که شامل روش های علمی، پزشکی، غیر علمی، جراحی های مخرب و ضررهای آن به طور کامل توضیح داده شده است. در فصل پنجم به نقش هیجانات و تنظیم آنها در چاقی پرداخته شده است. فصل ششم به طور مفصل به اثربخشی روش ذهن آگاهی در چاقی و همچنین تکالیف و تمرینات این روش پرداخته شده است.

 

در این کتاب انواع چاقی ها، محاسبه و فرمول درست اضافه وزن، درصد چاقی، انواع روش های لاغری، معایب روش ها، مواردی که موجب اضطراب و افسردگی می شود، بررسی و چاقی  و عوارض روش های مختلف لاغری مثل جراحی تبیین شده است.

 

سهیل معظمی گودرزی یکی از روش های خوب برای لاغری را ذهن آگاهی یا مایند فولنس یا MBCT  دانست و به خبرنگار شبستان، گفت:  این روش، روش درمانی خوب و اثرگذار است که با تمرکز بر ذهن و زندگی در لحظه می تواند کمک بسیاری به کاهش استرس، اضطراب و کاهش وزن کند. از ویژگی های مثبت این روش می توان به کم هزینه بودن و بدون عوارض بودن آن اشاره کرد. این روش به سیستم فیزیولوژیک بدن کمک می کند، فعالیت های قلب و مغز را تنظیم کرده، موجب آرامش فرد می شود و در کنار لاغری، اضطراب و استرس فرد را درمان می کند.

 

این نویسنده اظهار داشت: بسیاری از مردم به خودشان این اجازه را می دهند که افراد چاق را مسخره کنند یا به آنها توهین کنند، حتی افرادی که تبعیض های نژادی، دینی و جنسیتی را بد می دانند، متاسفانه قضاوت کردن بر اساس وزن را بد و غیر قانونی نمی دانند. این تبعیضات برای افراد چاق موجب بروز دردها، اضطراب ها، رنج ها، ناراحتی ها، افسردگی ها و بیماری هایی می شود که افراد برای اینکه لاغر شوند دست به هر روشی بزنند و هر کاری انجام دهند. همه این تبعیضات موجب کاهش اعتماد به نفس و آسیب های روحی و روانی به افراد چاق می شود و خطر انواع بیماری مانند اضطراب، افسردگی و عدم رضایت از بدن و همچنین اعتیاد را به دنبال دارد. 

 

در صفحه ای از کتاب «کاهش وزن و درمان چاقی به روش مایندفولنس» آمده است: تاثیر آرمانی لاغری که جامعه آن را عرضه می کند بسان بستری است که آدمیان از آن یاد می گیرند از چاق بودن یا حتی احساس چاقی بهراسند. اشخاص چاق از سوی دیگران به عنوان افرادی کم هوش تلقی می شوند و در مورد آنها تصاویر قالبی خاصی وجود دارد مبنی بر اینکه آنها اشخاصی تنها، کمرو، محتاج محبت دیگران هستند. یک عامل اجتماعی فرهنگی دیگر نیز دیدگاه جنسی غرب به زنان است، این موضوع عده ای از زنان را به این سمت می کشاند که خودشان را شی تلقی می کنند یعنی بدن خویش را از منظر دیگران ببینند در نیتجه ممکن است زنان از اندام خویش شرمسار باشند. ظاهرا در میان آن دسته از زنان که احتمال دارد دغدغه ویژه ای نسبت به وزن خود داشته باشند  خطر ابتلا به اختلال های خورد و خوراک بسیار بالا است.

 

در  بخش دیگری از این کتاب می خوانیم: ذهن آگاهی فنی برای فهمیدن گذشته یا تصحیح راه های غلط تفکر در گذشته نیست و مستقیم به درمان نمی پردازد بلکه با هوشیاری به بررسی محرک های زیربنایی شناخت ها و هیجان ها توجه می کند و مضمون های نهفته زندگی را در معرض آگاهی قرار می دهد؛ به این ترتیب بدون قضاوت یا سرزنش نشان می دهد که اولا هیجانات مرکب از افکار، حس های بدنی، احساسات خام و تکانه هستند، دوما آنها اغلب نشانه های عمیق و وسیعی از ناکارآمدی نحوه برقراری ارتباط ما با خودمان، دیگران و دنیا هستند. آنها اطلاعاتی درونی و بیرونی را اعلام می کنند و علایمی هستند که فقط باید در این لحظه بدون قضاوت یا سرزنش مشاهده شوند و مورد توجه قرار گیرند؛ به این ترتیب ذهن آگاهی روشی برای تربیت ذهن است و شبیه میکروسکوپی عمل می کند که عمیق ترین الگوهای ذهن را نشان می دهد. وقتی که ذهن در عمل مورد مشاهده قرار می گیرد، افکار و هیجانات خود به خود ناپدید می شود.

 

در قسمتی از این کتاب می خوانیم: ذهن آگاهی ضمن اینکه به فرد کمک می کند تا بفهمد چگونه آرامش و رضایت را دوباره از عمق وجودش کشف کرده و آن را با زندگی روزمره اش آمیخته و به سبک زندگی اش مبدل کند به او کمک می کند تا به تدریج خود را از نگرانی، اضطراب، خستگی، افسردگی و نارضایتی نجات دهد. این رویکرد معتقد است که هر کس دوره هایی از رنج و درد دارد. این درد و رنج با آگاهی ذهن تبدیل به رنجی همدلانه می شود که به احساس شفقت نسبت به خود و دیگران منتهی می گردد در حالی که بدون ذهن آگاهی به صورت هیجان فرسوده کننده ای تجربه می شود که با تلخی و خشم آمیخته شده و با احساس درماندگی شدید همراه می شود. به کمک فن های ذهن آگاهی افراد مشاهده عاری از قضاوت و انتقاد همراه با شفقت نسبت به خود و دیگران را در عمل یاد می گیرند، آنها می آموزند که با مشاهده افکار و هیجانات استرس زا و غم انگیز الگوی افکار منفی را قبل از آنکه به چرخه معیوب کشیده شوند، شناسایی کنند؛ به این ترتیب در درازمدت ذهن آگاهی تغییرات بسیاری در خلق و خو، سطح شادی و سلامت افراد می گذارد.

 

گفتنی است، کتاب «کاهش وزن و درمان چاقی به روش مایندفولنس» نوشته «سهیل معظمی گودرزی» و «بابک ساسانی» مشتمل بر 173 صفحه با ویراستاری سپهر معظمی گودرزی و صفحه آرایی معصومه اسفندیاری با قیمت 55000 تومان از سوی انتشارات صالحیان چاپ و روانه بازار شده است.

 

 

 

کد خبر 1187380

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha