بررسی جایگاه والای خادمان مساجد در گفتگو با کارشناسان

کارشناسان معتقدند خدمت به مسجد شریف ترین عمل است و خادم مسجد از عوامل تاثیرگذار بر رونق مساجد است. خدمت به مسجد فخر انبیاء است و این مهم نشان از جایگاه والای آن دارد.

خبرگزاری شبستان: مسجدی که میان تمام بخش های آن اتحاد و همدلی برای ارتقای برنامه های مسجد وجود داشته باشد همواره مسجدی نمونه به شمار می روند. امام جماعت و مجموعه افرادی که در مسجد خدمت می کنند، اعم از هیئت امنا و خادم و سایر افرادی که به نوعی در ساماندهی فعالیت های مسجد مشارکت دارند، باید رفتاری پر جاذبه، صبورانه و با محبت نسبت به جوانان داشته باشند.

 

در کنار محبت و مهربانی نسبت به جوانان باید امام جماعت و مجموعه مسئولان در مسجد به آنان بها بدهند و از مشارکت آنان در امور مسجد استفاده کنند. سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان در سلسله مصاحبه هایی با کارشناسان حوزه مسجد  اهمیت کار خادمان مساجد را تبیین کرده، کاری که در قرآن کریم کار پیامبران الهی شمرده شده است. 

 

اخلاص، شرط خدمتگزاری در خانه خدا

حجت الاسلام مجتبی وافی، معاون فرهنگی مسجد جمکران در گفتگو با خبرنگار شبستان با بیان این که رفتار تعدیل شده و پسندیده خادمین در جذب مخاطبان اماکن متبرکه تاثیر بسزایی دارد، می گوید: اگر مخاطبین و حاضرین در مسجد متوجه رفتار پسندیده و مثبت خدام شوند در خود علاقه مندی وافری نسبت به آن مکان معنوی احساس می کنند. در حالی که برخورد نادرست و ضعیف و عدم سعه صدر خادمین باعث رمیدگی و گریز زائر به ویژه زائران جوان از محیط مذهبی فرهنگی مسجد می شود.

 

وی می افزاید: در بسیاری از موارد احتمال دارد انسان در محیط های مذهبی نیز دچار فریب ها و وسوسه های شیطانی شود. بر این اساس لازم است خادمان تحت مراقبه و مواظبه قرار گیرند تا از دام وسوسه های شیطانی در امان بمانند.

 

معاون فرهنگی مسجد جمکران با اشاره به این که اخلاص شرط کافی برای خدمتگزاری اهل بیت(ع) و خانه خدا نیست، ادامه داد: بسیاری از افراد با خلوص نیت وارد حریم اهل بیت(ع) می شوند، در حالی که ممکن است در طول راه خطا و اشتباهی از آنان سر بزند. این افراد در حین انجام کار اخلاصشان محک می خورد و مورد ارزیابی قرار می گیرند.

 

وی تاکید کرد: خادم مسجد پیشانی یک مسجد است و اولین کسی است که مخاطبان حین ورود به مسجد و مکان معنوی با او مواجه می شوند. بنابراین خادمین موظف هستند با روی خوش و سعه صدر از زائرین استقبال کنند.

خادم مسجد از عناصر تاثیرگذار بر رونق مساجد
حجت الاسلام  حسین ابراهیمی، عضو شورای سیاستگذاری ائمه جماعات کشور نشاط ، متخلق بودن به اخلاق اسلامی و آراستگی در چهره و لباس را از دیگر ویژگی های خادم مسجد نام برده و در گفتگو با خبرنگار شبستان ادامه می دهد: خادم مسجد از عناصر بسیار تاثیرگذار بر رونق مساجد است ولی با کمال تاسف در موارد بسیاری خادمین افرادی بد اخلاق، سربار، پیرمردهای بی حوصله و گاهی معتاد هستند که چهره مسجد را نامطبوع جلوه می دهند.


وی اخلاق خوش، خدمت بی منت و بستر سازی برای حضور مردم در مسجد را از وظایف خادمان مساجد عنوان کرده و ادامه می دهد: خادم پیشانی مسجد است بنابراین رفتار وی باید زمینه ساز جذب مردم به مسجد باشد نه موجب دوری و دفع مردم.

 

حجت الاسلام ابراهیمی تصریح می کند: خداوند در قرآن کریم می فرماید: «و عهدنا الی ابراهیم و اسماعیل ان طهرا بیتی لطائفین والعاکفین والرکع السجود؛ و به ابراهیم و اسماعیل فرمان دادیم که خانه مرا برای طواف کنندگان و معتکفان و رکوع کنندگان و سجود کنندگان پاکیزه کنید.» بنابراین عهده داری و مسئولیت نظافت خانه خدا توسط دو پیامبر بزرگ الهی نشان دهنده عظمت مسجدالحرام و ارزش خدمت به خانه خدا است.
 

خدمت به مسجد جایگاهی بالاتر از امامت

حجت‌الاسلام تقی قرائتی، مدیر مؤسسه مسجد نیز با اشاره به اینکه شریف‌ترین شغل خدمت‌گزاری به مسجد است، می گوید: در قرآن کریم به امامت پس از خدمتگزاری مسجد تأکید شده است چرا که خدمت به مسجد فخر انبیا بوده است.

 

حجت‌الاسلام قرائتی با بیان ویژگی خادمین مساجد اذعان می کند: وقتی خدمت به مسجد بهترین شغل محسوب می‌شود بنابراین متدین‌ترین و بهترین افراد خادم مسجد می شوند.

مدیر مؤسسه مسجد اظهار می کند: خداوند به حضرت ابراهیم (ع) و فرزندش اسماعیل(ع) خدمت به خانه خدا و طهارت و پاکیزگی آن را سفارش می‌کند، این نشان‌دهنده خدمتگزاری افراد صالح بر مسجد است. در کشور ما با توجه به اینکه افراد لایق بر خدمتگزاری مسجد زیاد هستند ولی همواره شاهدیم که به دلیل بی‌توجهی‌هایی که به مساجد می‌شود افراد زیادی نمی‌توانند به خدمتگزاری مسجد مشغول شوند.
 

آیه 19 سوره توبه؛ مصداقی عملی برای خادمین مساجد

حجت الاسلام یعقوب جعفری، استاد حوزه و دانشگاه با تبیین ویژگی های خادمین مساجد ادامه می دهد: در آیه 19 سوره توبه خداوند از دو گروه خادمان مشرک مسجد‌الحرام یاد شده و فرموده است: «أَجَعَلْتُمْ سِقَایَةَ الْحَاجِّ وَعِمَارَةَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ کَمَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْیَوْمِ الآخِرِ وَجَاهَدَ فِی سَبِیلِ اللّهِ لاَ یَسْتَوُونَ عِندَ اللّهِ وَاللّهُ لاَ یَهْدِی الْقَوْمَ الظَّالِمِینَ؛ آیا سیراب ساختن حاجیان و آباد کردن مسجد الحرام را همانند کار کسانى پنداشته‌‏اید که به خدا و روز بازپسین ایمان آورده و در راه خدا جهاد مى‏‌کند (نه این دو نزد خدا یکسان نیستند و خدا بیدادگران را هدایت نمی کند).

 

وی با بیان اینکه در واقع این آیه ناظر بر عمل و رفتار مشرکان در عصر پیامبر(ص) است، که منصب‌هایی موروثی برای اداره مسجدالحرام از جمله سقایه‌الحاج، یعنی آب دادن به حجاج و کلید داری کعبه داشتند، تصریح می کند: مشرکانی که منصب‌هایی در مسجدالحرام داشتند به خاطر این مناصب به خود افتخار می‌کردند و خداوند در آیه 19 سوره توبه خطاب به این افراد می‌فرماید که تعمیر مسجد‌الاحرام و آب‌دادن(خدمت کردن) به حجاج با تفکرات شرک‌آلود ارزشی ندارد بلکه آنچه ارزشمند است ایمان به خدا و روز قیامت و جهاد در راه خداست و آب دادن و خدمت‌رسانی به حجاج باید همراه با ایمان باشد.

این پژوهشگر قرآنی اظهار می کند: در مساجد ما عده‌ای از متصدیان امور مسجد خادمی مسجد را برای خود افتخار دانسته و برای خدا و از روی ایمان کار نمی‌کنند بلکه برای شهرت‌طلبی کار می‌کنند و عده‌‌ای هم هستند که مخلصانه و از روی ایمان و عقیده به مسجد کمک می‌کنند، مفهوم آیه 19 سوره توبه باید مصداقی عملی برای خادمین مساجد باشد.
 

حجت‌الاسلام سیدابوالفتح دعوتی، محقق و پژوهشگر قرآنی هم با بیان اینکه در صورت آباد بودن مسجد، این مکان نقش تعلیمی، تربیتی، اجتماعی، سیاسی و حتی اقتصادی ارزشمندی پیدا می‌کند، می گوید: هیئت امنا، امام جماعت و خادم مسجد در آباد کردن خانه های خدا نقش تاثیرگذاری دارند در واقع تمام خصوصیات هدایتگری شامل هدایت‌گری دینی، اجتماعی، اخلاقی، تربیتی، عمومی و فردی مسجد، مستقیم و غیر مستقیم از سوی این گروه صورت می گیرد.

وی با اشاره به نقش هیئت‌ امنا و متولیان مساجد در رساندن مسجد به جایگاه هدایتی تصریح می کند: محوریت در این بخش باید با امام جماعت و خادمین مساجد باشد. روحانی و متولی مسجد باید از نظر اخلاقی، تقوا، علمی، اجتماعی، روابط عمومی و ... در سطح بالایی قرار داشته باشد به نحوی که مردم بتوانند به وی اعتماد کنند.
 

پایان پیام/

 

 

 

 

 

کد خبر 123546

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha