وحدت بیش از پیش حوزویان و دانشگاهیان، لازمه برون رفت از معضلات و مشکلات کشور

مختاری گفت: اگر می خواهیم بر دشمن مشترک غلبه کرده و به معنای واقعی کلمه به دنبال ایجاد تحول مطلوب در جامعه در عرصه های مختلف باشیم، باید در سایه وحدت از توانمندی ها و قابلیت های حوزه و دانشگاه و نخبگان و چهره های شاخص هر دو به درستی استفاده کنیم.

 خبرگزاری شبستان ،قم، فاطمه عسگری//

بیست و هفتم آذرماه،سالروز شهادت آیت الله دکتر مفتح به عنوان روز وحدت حوزه و دانشگاه نام گذاری شده است. به همین مناسبت گفت و گویی داشته ایم با حجت الاسلام و المسلمین محمدحسین مختاری، رئیس اسبق دانشگاه مذاهب اسلامی و رییس فعلی پژوهشگاه بین المللی عروه الوثقی که هم در حوزه و هم دانشگاه سابقه تدریس و مدیریت دارد. آن چه در ادامه می آید، مشروح این گفت و گو با محوریت تبیین چرایی اهمیت تحقق وحدت حوزه و دانشگاه و بایسته ها و ضرورت های این امر است.

 

ضمن تشکر از فرصتی که در اختیار ما گذاشتید، به نظر شما چه ضرورت هایی ایجاب کرده و می کند که ما همچنان به دنبال وحدت حوزه و دانشگاه باشیم؟

قبل از هر چیز گرامی میدارم یاد و خاطره شهید والامقام آیت الله مفتح را که حقیقتاً طلایه دار این بحث بودند. ایشان به عنوان فرزند برومند حوزه علمیه و استاد دغدغه مند دانشگاه، خون مطهر خود را در راستای تحکیم پیوند میان نخبگان حوزوی و دانشگاهی تقدیم اسلام و انقلاب کرد تا آغازی مبارک باشد برای بنیان نهادن تمدنی براساس باورهای اسلامی و برپایه آموزه های قرآن کریم و اهل بیت(ع).

 

فکر و دغدغه ی این بزرگوار، معطوف به تحکیم ارزش های دینی از یک سو و اصلاح فرهنگی جامعه با محوریت حوزه و دانشگاه و برپایه تقویت بنیان علم بود و ان شاالله همه حوزویان و دانشگاهیان بتوانند ادامه دهنده راه بزرگانی چون شهید مفتح، شهید مطهری و شهید بهشتی باشند.

 

واقعیت آن است که وحدت حوزه و دانشگاه، بسترساز رشد و تعالی علمی و فرهنگی جامعه است و اگر ما می خواهیم که بر مشکلات و نواقص و انحرافات غلبه کنیم و جامعه خودمان را در مسیر صلاح و رستگاری قرار دهیم چاره ای نداریم مگر آن که به دنبال وحدت حوزه و دانشگاه و هم افزایی و تعامل حداکثری این دو نهاد بزرگ علمی و فرهنگی باشیم.

 

از این حیث باید گفت که بیست و هفتم آذرماه به عنوان روز وحدت حوزه و دانشگاه برای ما یادآور یک نکته بسیار کلیدی و مهم است و آن هم این که چه حوزویان و چه دانشگاهیان، رسالت بسیار مهم، خطیر و سنگینی به عنوان امانتداران ساحت تعلیم و تربیت در جامعه برعهده دارند و لذا باید در این مسیر با روحیه انقلابی و مرام جهادی طوری عمل کنند تا شاهد خنثی سازی توطئه های دشمن در جنگ نرم فرهنگی باشیم.

 

 

از نگاه مقام معظم رهبری و بر اساس رهنمودهای ایشان، اساساً ما چرا نیازمند تحقق وحدت حوزه و دانشگاه هستیم؟

ناظر به پرسش شما، چنانچه به بیانات و رهنمودهای رهبر عزیزمان دقت کنیم به خوبی متوجه می شویم که 27 آذر ماه فقط یک نماد و نشانه ی صرف نیست که حالا بخواهیم در چنین روزی به برگزاری سمینار و همایش و احیاناً مراسم تجلیلی در همین زمینه اکتفا کنیم بلکه ما همیشه نیازمند وحدت حوزه و دانشگاه هستیم، چه آن که امروزه به ویژه در راستای تأمین نیازمندی های علمی کشور و به خصوص رصد و تحلیل مسایل فرهنگی و ارایه راهکارها برای برون رفت از معضلاتی در این باره، بیش از پیش محتاج وحدت و تعامل میان حوزویان و دانشگاهیان هستیم.

 

با این حال باید توجه داشت که به تعبیر رسای مقام معظم رهبری، وحدت حوزه و دانشگاه به معنای وحدت در هدف است و هدف نیز این است که همه به سمت ایجاد یک جامعه اسلامی پیشرفته مستقل و جامعه الگو حرکت کنند.

 

این هدف والا می طلبد که ما قبل از هر چیز زمینه ها و شرایط لازم برای تحقق وحدت و همدلی میان حوزه و دانشگاه را مهیا کنیم.

 

از سوی دیگر و بر اساس رهنمودهای رهبر معظم انقلاب ما متوجه می شویم که اگر می خواهیم بر دشمن مشترک غلبه کرده و به معنای واقعی کلمه به دنبال ایجاد تحول مطلوب در جامعه در عرصه ها و ساحت های مختلف علمی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و ... باشیم، باید در سایه وحدت از توانمندی ها و قابلیت های حوزه و دانشگاه و نخبگان و چهره های شاخص هر دو به درستی استفاده نماییم.

 

 

در لابلای صحبتتان به برخی از مهم ترین آثار و برکات تحقق وحدت حوزه و دانشگاه از جمله اصلاح فرهنگی جامعه و غلبه بر معضلات و مشکلات در این زمینه اشاره کردید، اگر نکته خاص دیگری در این زمینه مدنظرتان است، تمایل داریم که از زبان شما آن ها را بشنویم.

 

به نظر بنده از جمله مهم ترین آثار و برکات، فراهم شدن زمینه ها برای تحول مطلوب در علوم انسانی است که این مهم در سایه وحدت میان حوزه و دانشگاه محقق می شود. به هر حال تحول در علوم انسانی نیازمند دغدغه، فکر و ایده و برنامه ریزی و اجرای درست است که در هر یک از این امور، محتاج نظرات و دیدگاه ها و البته هدایت و راهبری نخبگان حوزه و دانشگاه هستیم.

 

نکته حائز اهمیت دیگر مهیا شدن زمینه لازم برای ایجاد و توسعه دانشگاه اسلامی است که این هم از برکات وحدت حوزه و دانشگاه است، چرا که دانشگاه ها وقتی اسلامی می شوند که بینش و نگاه توحیدی در آن ها وجود داشته باشد و تبیین این موضوع با حوزویانی است که به هر حال با شرایط و اقتضائات دانشگاه آشنایی دارند و همچون شهید مفتح و شهید مطهری، خود در بین دانشگاهیان حضور داشته و برایشان تدریس کرده اند.

 

همچنین نباید از یاد ببریم که از جمله الزامات اصلی شکل گیری تمدن نوین اسلامی که در بیانیه گام دوم انقلاب نیز مورد تأکید حضرت آقا قرار گرفته، وحدت حوزه و دانشگاه به عنوان دو بال اصلی علمی و فرهنگی کشور است.

کد خبر 1240499

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha